Økologisk mat

Økologisk mat produseres på mest mulig naturlig vis, uten kunstgjødsel og sprøytemidler. Det blir stadig enklere å finne økologisk mat i butikkene.

Regjeringen har som mål at 15 prosent av produksjonen og forbruket av mat skal være økologisk innen 2020. Salg av økologisk mat har økt de siste årene, men i 2014 utgjorde salget fortsatt bare bare 1,45 prosent av matvarene vi kjøpte var økologiske (Oppdaterte tall finner du hos Landbruksdirektoratet).

Velg økologisk – for miljøet og deg selv

Økologisk jordbruk har som mål å drive mest mulig på lag med naturen. Derfor er kunstgjødsel og kjemiske sprøytemidler forbudt. 

Flere undersøkelser de senere årene tyder på at økomaten har høyere innhold av sunne stoffer enn annen mat. Den har i hvert fall færre hemmeligheter – 90 prosent av alle tilsetningsstoffer som kan brukes i konvensjonell mat er forbudt å bruke i økologisk mat. Rester av kjemiske sprøytemidler slipper du også hvis du kjøper økologisk.

Se etter Ø-merket

Det grønne Ø-merket er den norske merkeordningen for økologiske produkter og gir oss garanti for at varen oppfyller kravene for økologisk produksjon. Du kan også støte på en del utenlandske merker som er likeverdige med Ø-merket.

Spør etter økologisk mat i butikken din!
Alle dagligvarebutikker har økologiske varer, men utvalget varierer veldig fra butikk til butikk. Øker etterspørselen, øker tilbudet. Hos en del helsekostbutikker finner du et godt utvalg av økologiske varer.

Finn økologisk mat der du er

Oikos har oversikten over serveringssteder, spesialbutikker, gårdsutsalg og dagligvarebutikker med gost utvalg av økologisk mat i hele Norge: Økoguide for Norge

Dyrk selv og høst av naturen

Den mest økologiske maten er den naturen lager helt av seg selv. Bær, sopp, urter, skjell og vilt er blant noen av delikatessene som naturen har å by på. Har du en hageflekk eller en veranda, kan du dyrke urter, bær og grønnsaker i sommerhalvåret.