Sank dine egne frø

Kortreiste varer er i vinden. Og også plantene i hagen kan være kortreist! Her kan du lese hvordan du kan sanke frø fra egen hage og fra naturen, slik at du kan gå våren i møte med selvplukkede frø.

Før du sanker

Gå på jakt etter fine planter

De fleste frø blir først modne på sensommeren/høsten, men vi kan begynne å forberede oss til frøsankingen allerede på våren. Når frøene er modne har blomsten visnet av, og det kan derfor være vanskelig å kjenne igjen hvilken art planten er. Det kan derfor være lurt å følge med på hvilke planter som vokser hvor i hagen din og i nærområdet ditt. Ser du en fin blomst du ønsker å sanke frø av er det lurt å skrive ned hvilken plante det er og hvor den vokser, slik at du vet hvor du skal lete senere i sesongen.

Tips: Hvis det skorter litt på plantekunnskapene kan vi anbefale å sjekke ut appen «Artsorakelet».

Tid for å sanke

Når er plante er ferdig blomstret begynner modningsprosessen til frøene. Når plantens frøkapsler er blitt tørre og brune er frøene klar til høsting. Ulike arter modnes til ulik tid og frøhøstingssesongen kan vare fra juni til oktober, avhengig av hvor i landet du bor og avhengig av hvordan sommerværet har vært.

Det er best å sanke frø på varme og solrike dager. Om det regner bør du utsette prosjektet.

Noen planter har åpne frøkapsler hvor man kan se rett inn på frøene. Da er det bare å helle frøene over i en papirpose. Hvis frøkapslene er skjult kan du klippe av frøstanden og ta den med deg hjem i en pose. 

OBS: Hvis du sanker frø fra ville planter må du passe på at du ikke sanker mer enn bestanden tåler. Sank derfor bare frø fra planter som du ser det er mange av, og sank bare frø fra noen av plantene.

Etterarbeid

Det er viktig at frøene er helt tørre. Om de ikke er det kan du risikere at de mugner i løpet av vinteren. 

Det er derfor viktig å la det du sanket ligge til tørk noen dager etter at du kommer hjem fra innhøstingen. Når frøene og plantedelene er helt tørre kan du plukke bort alt som ikke er frø: plantedeler og annet rusk som også har blitt med hjem. Hvis du ikke så hvor frøene var når du var ute og sanket og tok med deg en helt blomsterstand hjem kan du knuse den tørre planten mellom fingrene dine. Da vil du forhåpentligvis finne noen frø du kan sortere ut.


Frøene bør oppbevares i papir, ikke plast. Du kan lage små oppbevaringsposer av papir eller av kaffefiltre som du stifter sammen. Skriv navn på posene slik at du husker hva som var hva. Legg frøene mørk og kjølig.

Har du kommet så langt: gratulerer! Nå kan du lene deg tilbake i sofaen og glede deg til å gå våren i møte med selvhøstede frø.

OBS: Det varierer fra art til art hvor enkelt det er å få dem til å spire når våren kommer. Hvis du vet hvilke arter du har høstet frø fra kan det derfor være lurt å gjøre et søk på internettet for å få noen tips. Noen arter er for eksempel avhengig av å ha vært gjennom en kuldeperiode for å klare å spire.