Vinterhagen

Om sommeren yrer det av liv i den naturvennlige hagen. Plantene blomstrer, insektene summer, og fuglene kvitrer. Om vinteren er det ikke like mye aktivitet. Heldigvis blir det livlig igjen til våren, men hva skjer med artene om vinteren, og hva kan du gjøre for å legge ekstra godt til rette for dyrene til neste vår?

Humlene

I løpet sommeren får vi selskap av både store og hardtarbeidende humledronninger, ivrige arbeidere og bedagelige hanner i hagene våre. Om vinteren finnes det bare humledronninger i Norge, og de bor ikke lenger i humlebol. De har gravd seg ned i bakken et sted, og ligger i dvale fram til våren.

Om du har hatt en bebodd humlekasse i sommer, er det ingen humler som bor her lenger om vinteren. Arbeiderne og hannene har dødd, og de unge humledronningene har gravd seg ned et annet sted. Humler bryr seg ikke med å ha det ryddig i bolet sitt, så humlekassa di ser antageligvis ganske rotete ut, og er full av voksrester og parasitter. For at man skal ha håp om at det flytter en ny humlekoloni inn til neste år, må man derfor rense humlekassa og legge inn ny isolasjon. Les her om hvordan du bør innrede humlekassa di!

To humler som spiser nektar

De solitære biene

De solitære biene lever ikke i koloni slik som humlene. Vi har 173 arter av solitære bier i Norge, og de lever på litt ulike vis. Felles for dem alle er at hunnbiene lager et reir hvor hun legger eggene sine, oppå en «matpakke» av pollen. Så forlater hun reiret, og får aldri oppleve sine egne unger vokse opp. Eggene klegger, og larvene forsyner seg av matpakken. Etter hvert forpupper de seg, og forvandler seg til en voksen bie. Noen arter overvintrer som pupper, mens andre overvintrer som voksne gravide hunner. Her kan du lese mer om solitære bier.

For deg som har insektshotell, er det solitære bier, graveveps og murerveps som er de primære gjestene. Om sommeren er det et stort mangfold av arter som summer ut og inn av hotellet. Om vinteren kan det kanskje se ubebodd ut, men det er ikke nødvendigvis tilfellet! Artene som overvintrer som pupper, lager nemlig gjerne reiret sitt i insektshotell. Dermed kan det godt hende at ditt insektshotell har besøk av en hel del pupper om vinteren. Derfor burde du la insektshotellet henge ute gjennom hele vinteren, slik at gjestene får en normal overvintring. At det utsettes for snø, regn og kulde gjør ikke noe, insektene er vant til det. Det hender også at pluggene som biemor har forseglet inngangen med blir ødelagt, det betyr at det har vært fugler på ferde, og er helt normalt. De kan få tak i de ytterste puppene, men hvis hullet er dypt kan det være flere pupper innover som fuglene ikke får tak i.

Fuglene

En del fugler flyr til varmere strøk om vinteren, men mange blir igjen her i Norge gjennom hele vinteren. Det gjelder flere av våre mest kjente fugler, som kjøttmeis og dompap. Disse fuglene klarer seg stort sett fint i vinterkulda, men hvis du har lyst kan du sette ut en fuglemater og gi dem mat, for eksempel solsikkefrø eller usaltede nøtter. Fuglenek og meiseboller er også fint, og her kan du lese om hvordan du kan lage egne meiseboller. Fuglemating er en hyggelig måte å få kontakt med naturen og se fuglene på nært hold! Hvis det ikke er minusgrader, kan du også gjerne sette ut en skål med vann, det blir tørste småfugler glade for. Pass på at skålen ikke kan velte når de står på kanten.

Vinteren er også en fin tid å snekre fuglekasser, slik at disse er klare til våren når fuglene skal begynne å legge egg. Det er en fin aktivitet for hele familien. Oppskrifter til fuglekasser finner du på www.oppdragfuglekasse.no.

Ta kontakt dersom lokallaget ditt skal arrangere fuglekassesnekring, og vil ha tilsendt brosjyrer.