Du er her:

Helge Lerkelund jobber med prosjektet "Mitt grønne skifte" i Naturvernforbundet. Foto: Eivind Stoud Platou/Handverk

Helge Lerkelund jobber med prosjektet "Mitt grønne skifte" i Naturvernforbundet. Foto: Eivind Stoud Platou/Handverk.

Åtte trinn til et grønt skifte

En. To. Tre. Fire. Fem. Seks. Sju. Åtte. Det grønne skiftet er bare noen trinn unna. Helga Lerkelund har selv tvilt, men nå er hun overbevist. – Det grønne skiftet er mulig, og det skjer nå!

I denne temabolken kan du følge Naturvernforbundets trapp, trinn for trinn, og få tips til hvordan du kan kutte i dine egne utslipp. Her har vi samlet artiklene fra Natur & miljø nr. 1-2017 med temaet "Mitt grønne skifte"

– Vi nordmenn liker gjerne å fremstille oss selv som grønne og miljøbevisste borgere. Men visste du at nordmenns klimagassutslipp er i verdenstoppen? sier Lerkelund, som jobber med Naturvernforbundets prosjekt «Mitt grønne skifte».

– Det er mye hver og en kan gjøre. Vi har laget en trapp med åtte trinn som kan hjelpe folk på veien mot et bedre og mer bærekraftig samfunn, sier Lerkelund.

Her finner du mer stoff om de åtte trinnene til et grønt skifte.

Alt snudd på hodet

– Jeg husker godt den dagen da alt ble snudd på hodet, forteller Lerkelund. – Det var i desember 2015 og snøfritt i Oslos gater. Uttrykket «grønt skifte» var blitt kåret til årets nyord, og verden hadde akkurat signert en ny klimaavtale i Paris. Mot alle odds hadde de politiske lederne blitt enige om at de vil fortsette arbeidet for å hindre farlige klimaendringer. Selv satt jeg på Naturvernforbundets kontor i Oslo og fulgte med på nyhetene. Jeg burde vært glad, men jeg følte en veldig tomhet, forteller Lerkelund.

Nyåret kom, og champagne-rusen fra Paris hadde for lengst fordunstet. Det som skjedde var at olje- og energiminister Tord Lien gikk ut og konstaterte at Paris-avtalen slett ikke ville ha noen konsekvenser for norsk oljeindustri, den næringen som bidrar med de aller største utslippene. 

Ville gi opp
– Naturvernforbundet raste sammen med resten av miljøbevegelsen. Personlig klarte jeg ikke lenger å rase. For første gang følte jeg heller for å gi opp. Miljøbevegelsen er gode på å snakke om negative konsekvensene av klimaendringene. Men hva hjelper vel det om vi ikke også peker på løsningene? Kanskje er det ikke de skremmende rapportene fra FNs klimapanel som motiverer mest til handling for hver enkelt av oss, men heller konkrete eksempler som viser at det faktisk er mulig å skape en endring, sier Lerkelund.

Og det er nettopp det «Mitt grønne skifte» handler om.

– Det grønne skiftet skjer nå!
– Vi vil vise at alle kan bidra i klimadugnaden. Over hele Norge finnes det tusenvis av engasjerte hverdagshelter, som på hver sin måte bidrar til det grønne skiftet. Fantastiske ressurspersoner som arrangerer fiksemarkeder og klesbyttedager. Som har byttet ut bilen med el-sykkel til jobb. Som forsøker å ta toget i stedet for fly. Som har byttet ut kjøttmiddagene med vegetar. Eller som bygger humlekasser og dyrker egne grønnsaker i hagen sin. Etter at jeg begynte å jobbe med «Mitt grønne skifte» er jeg overbevist om at det er mulig. Det grønne skiftet skjer nå, sier Lerkelund. 

Nyheter

_MG_6237(1)
GJENBRUK

Svermer for gjenbruk

27.07.2017

Etter mange år med plikter og fornuftige valg kjente Katrine at det var på tide å skape noe eget. Nå serverer hun fristende kaker og redesign side om side på kaféen Svermeri.

Gulrot med logo
BRUK MATVETT

Ikke kast den slappe gulrota!

27.07.2017

Den kan du i stedet putte i buljonggryta. Med sin friske sødmefylte smak spiller den en viktig birolle i så mang en rett – på bunn av søppelspannet derimot, går den til grunne.

Dyrkeprosjektet på Vaterland ble etablert av Helene Gallis i Nabolagshager, på oppdrag fra Bymiljøetaten Foto Monica Løvdahl
BRUK MATVETT

Gallis i eventyrland

27.07.2017

Helene (39) var oppgitt og frustrert over hvor lite som ble gjort for miljøet. Men så oppdaget hun en skjult inngang som viste henne veien til et grønt byliv.

Terje_AsahidakeJapan_Moran_1004953
BRUK MATVETT

— Vi må spise mindre kjøtt

27.07.2017

Snøbrettlegenden Terje Håkonsen er opptatt av hva han putter i kroppen. Han er en av mange som mener det er lurt å spise mindre kjøtt generelt, men også mer bærekraftig kjøtt når man først velger det.

Stortinget,_Oslo,_Norway_(cropped) Foto Stortinget

Hvem skal få din stemme?

27.07.2017

Lofoten med oljeplattformer, vernede elver lagt i rør, tidenes ulveslakt og økte klimagassutslipp? Eller skal vi endelig komme i gang med det grønne skiftet? Hva som skjer de fire neste årene avgjøres av hva du stemmer ved høstens valg.

Viser fra 11 til 16 av totalt 16 artikler