Du er her:

Hvor ofte bruker du egentlig en slagbormaskin? Hadde det ikke vært en god ide å ha én på deling i nabolaget, istedenfor en i hvert hus? Foto: TommL/Istockphoto.com

Hvor ofte bruker du egentlig en slagbormaskin? Hadde det ikke vært en god ide å ha én på deling i nabolaget, istedenfor en i hvert hus? Foto: TommL/Istockphoto.com.

LEIE HELLER ENN Å EIE

Et slagbor til overs

Har du tenkt på alle de tingene du eier som du egentlig bare har bruk for en gang i blant? Gir det for eksempel mening at alle familiene i et borettslag eier en gressklipper hver, en trillebår hver, hver sin verktøykasse og hver sin rake? Hva med bil? Trenger man egentlig det hvis man ikke bruker den så ofte?

Hvis man tar en gjennomgang av alle tingene man eier, kommer man raskt fram til at man har ganske mye greier som man sjeldent bruker. Utgiftene det medfører kunne man lett ha spart seg hvis man tenkte seg om en ekstra gang og gikk over til naboen i stedet for å spørre om å låne nettopp den drillen eller stikksaga som trengtes for å skru opp skapet eller kappe til den nye benkeplata på kjøkkenet.

Garderoben
Det samme gjelder med klær. Vi har vel alle noen dresser eller penkjoler hengende i skapet som ikke har blitt brukt mer enn et par ganger. Hva med å leie disse plaggene i stedet? Den svenske kleskjeden Filippa K tilbyr utleie av klær.

– Vi har jobbet i mange år med å øke andelen miljøvennlige materialer i våre klær. Men vi kom til et punkt der vi følte at dette ikke var nok. I 2014 utviklet vi et manifest som blant annet omhandler «Circular fashion», at vi må bevege oss mot sirkulærøkonomi og gjenbruk. Hvordan kan vi gi våre klær et andre og tredje liv? Vi ville finne en måte å tilby våre kunder å oppdatere sin garderobe uten å bidra til overforbruk. I utvalgte butikker kan kunder leie et plagg i fire dager, for 20 prosent av utsalgsprisen. Dette er et tilbud til de som vi ha noe spesielt til en fest, et jubileum eller en forretningsreise, forklarer Elin Larsson, bærekraftsdirektør i Filippa K.

Bil
Når det gjelder bil, er det en stor økonomisk inngripen i de fleste lønningsposer. Vedlikehold, veiavgift, bensin (hvis du ikke da har gått over til el-bil) og dyre reparasjoner da det passer seg som dårligst, er vel noe alle bileiere kan kjenne seg igjen i. Hvis man bor på landet er man selvfølgelig mer avhengig av bil enn man er i byen. Men hva med å samarbeide med naboen? Kunne man for eksempel hatt en bil på deling? Reist til jobb sammen, eller tatt felles turer til matbutikken? Slike tiltak sparer miljøet, lommeboken, og kan i tillegg bidra til et godt naboskap. Bor man sentralt i byen, bruker man kanskje ikke bilen hver dag. Da kan man enten leie en på Bilkollektivet.no eller eventuelt leie ut din egen til noen andre gjennom for eksempel nabobil.no.

Trening- og friluftsutstyr
Hva med å leie skiutstyr til barna i stedet for å kjøpe nytt hver gang de har vokst litt? Hos BUA kan du leie sport og friluftsutstyr; alt fra skøyter til telt og soveposer. De har 12 utlånsordninger spredt rundt i Norge, blant annet på Hamarøy, i Sarpsborg og på Friluftsenteret i Gamle Oslo. Flere kommuner og frivillighetssentraler har også utlånsordninger for sportsutstyr.

Samarbeid med gode naboer
Med mindre du bor alene midt ute i skogen eller på en øde øy, har du antagelig noen naboer i nærheten. Da ligger forholdene til rette for et godt samarbeid som både sparer miljø og lommebok. Det er bare fantasien som setter begrensninger på hva man kan byttelåne av hverandre hvis man inngår et godt samarbeid om innkjøp av utstyr og andre ting. Hva med å dele på gressklipperen? Det er jo en ganske dyr investering, så da hadde det vel vært hyggelig å eie den sammen i stedet?

Bor man i et borettslag ligger forholdene virkelig til rette for utstrakt byttelån med hverandre. Man kan for eksempel opprette en felles facebook-gruppe der man lager en oversikt over hvem som eier hva. Slik kan gode naboer kontakte hverandre når de trenger noe, i stedet for å løpe ned på første og beste jernvarehandel og kjøpe et slagbor. I tillegg er det lettere å bli kjent med naboen. Man kan utveksle kunnskap og hjelpe hverandre med å fikse ting i hverdagen. Kanskje det resulterer i en hyggelig prat på kjøkkenet over en kopp kaffe i tillegg?

Nyheter

_MG_6237(1)
GJENBRUK

Svermer for gjenbruk

27.07.2017

Etter mange år med plikter og fornuftige valg kjente Katrine at det var på tide å skape noe eget. Nå serverer hun fristende kaker og redesign side om side på kaféen Svermeri.

Gulrot med logo
BRUK MATVETT

Ikke kast den slappe gulrota!

27.07.2017

Den kan du i stedet putte i buljonggryta. Med sin friske sødmefylte smak spiller den en viktig birolle i så mang en rett – på bunn av søppelspannet derimot, går den til grunne.

Dyrkeprosjektet på Vaterland ble etablert av Helene Gallis i Nabolagshager, på oppdrag fra Bymiljøetaten Foto Monica Løvdahl
BRUK MATVETT

Gallis i eventyrland

27.07.2017

Helene (39) var oppgitt og frustrert over hvor lite som ble gjort for miljøet. Men så oppdaget hun en skjult inngang som viste henne veien til et grønt byliv.

Terje_AsahidakeJapan_Moran_1004953
BRUK MATVETT

— Vi må spise mindre kjøtt

27.07.2017

Snøbrettlegenden Terje Håkonsen er opptatt av hva han putter i kroppen. Han er en av mange som mener det er lurt å spise mindre kjøtt generelt, men også mer bærekraftig kjøtt når man først velger det.

Stortinget,_Oslo,_Norway_(cropped) Foto Stortinget

Hvem skal få din stemme?

27.07.2017

Lofoten med oljeplattformer, vernede elver lagt i rør, tidenes ulveslakt og økte klimagassutslipp? Eller skal vi endelig komme i gang med det grønne skiftet? Hva som skjer de fire neste årene avgjøres av hva du stemmer ved høstens valg.

Viser fra 11 til 16 av totalt 16 artikler