Du er her:

Helene Gallis fant nøkkelen til et grønt byliv. Nabolagshager ønsker å fremme urban dyrking. Foto: Ida Eliassen-Coker

Helene Gallis fant nøkkelen til et grønt byliv. Nabolagshager ønsker å fremme urban dyrking. Foto: Ida Eliassen-Coker.

BRUK MATVETT

Gallis i eventyrland

Helene (39) var oppgitt og frustrert over hvor lite som ble gjort for miljøet. Men så oppdaget hun en skjult inngang som viste henne veien til et grønt byliv.

I 2011 flyttet Helene tilbake til Oslo etter mange år i utlandet. Da ble hun frustrert over hvor lite som skjedde her hjemme. Etter å ha deltatt i et sterkt aktivistmiljø der handling stod i fokus, ble hun frustrert over hvor lite som skjedde her hjemme. Det var for mye snakk.

— Jeg kom fra et sterkt aktivistmiljø der vi var opptatte av handling. Jeg var ikke vant til så mye snakk.

Så en dag "snublet" Helene borti "Green Drinks", en månedlig møteplass for miljøinteresserte.

— Der ble jeg kjent med en slags grønn underverden i Oslo.  Det var litt som i Alice i eventyrland. Jeg fant en hemmelig dør og bak den var det masse kult. Mange av de grønne initiativene i Oslo kan spores tilbake til denne møteplassen.

Møteplasser og grønne lunger
— Jeg føler at det er et element som mangler i diskusjonene våre om bærekraftig byliv. Vi snakker veldig mye om kollektivtransport og energieffektive bygg. Vi snakker alt for lite om hva som skal til for at vi skal ha det bra når vi bor tett og trangt. Jeg tror vi trenger møteplasser og grønne lunger. Og Hhvis vi samtidig kan dyrke mat, tilrettelegge for pollinerende insekter og bli bevisst hvor maten kommer fra, slår vi mange fluer i ett smekk.

— Vi har mistet arven
Helene er opptatt av å dele kunnskap med folk som vil prøve å dyrke selv. Dette gjør Nabolagshager ved å holde kurs, helt alt fra nybegynnerkurs til mer avanserte spesialkurs. På kursene ser hun at vi nordmenn har mistet en del av kulturarven.

—  Dyrking er egentlig veldig logisk. Dette har folk holdt på med i 10 000 år uten noen form for mastergrad eller intensivkurs i noe som helst. Men vi har så mye kunnskap om andre ting at den logikken har druknet litt i alt mulig annet. Vi møter veldig mange på kurs som ikke har noen erfaring med dyrking, og den eneste knaggen de har å henge kunnskapen på er minner om karsedyrking i eggekartong i barnehagen. Og dDet er ikke vår generasjons feil, men det er våre foreldre og besteforeldre som ikke har brakt tradisjonene videre. Det er et stort kunnskapsvakuum på dette området.

Alle kan gjøre noe
Helene har også jobbet med miljø i FN-systemet, men det var ikke der hun fant meningen med livet.

— Jeg tror veldig har veldig tro på at alle må finne sitt sted i systemet der de kan gjøre størst mulig forskjell. Lille meg i det store FN-systemet klarte ikke det. Der druknet jeg bare i å skrive rapporter som omtrent ingen leste. Det ble etterhvert tydelig for meg at det ikke var der jeg personlig kunne gjøre størst forskjell. Her i Nabolagshager kan jeg derimot påvirke ganske mange ganske mye.

Helenes 3 tips for å dyrke byen
1. Oppsøk kunnskapen, ikke bare på nett, men lær fra folk med erfaring fra norsk klima og norsk natur. Snakk med noen som kan noe. Kjempebra påskudd for å snakke med bestemor. Gå på kurs eller lån bøker om dyrking på biblioteket.

2. Husker du fotosyntesen? Planter trenger lys - masse av det. Varme er også viktig - de fleste planter må holdes inne til etter 17. mai eller så lenge det er risiko for nattefrost. Og ikke minst vann. Uten drikke duger planten ikke.

3. Jo større potte, jo større sjanse er det for at planten din trives! Små potter trenger oftere vanning og tørker fort ut. Og husk at den må ha drenering – hull i bunnen – så plantene ikke drukner når du vanner dem.

 

Nyheter

Tema Grønt skifte nett

Åtte trinn til et grønt skifte

27.07.2017

En. To. Tre. Fire. Fem. Seks. Sju. Åtte. Det grønne skiftet er bare noen trinn unna. Helga Lerkelund har selv tvilt, men nå er hun overbevist. – Det grønne skiftet er mulig, og det skjer nå!

Puddiken
KUTT BILREISER

Vår store dårlige samvittighet

27.07.2017

Bilen er vår største, dårlige miljøsamvittighet. Alle vet at bilkjøring fører med seg miljøproblemer. Men hva kan vi gjøre med det?

Maria
KUTT BILREISER

Jeg sykler, så klart!

27.07.2017

Maria Andersen smiler der hun sitter med kaffekoppen i hendene. Det er en helt vanlig dag på jobb i midten av januar, og på Sagene i Oslo er gatene dekket av snø og is. Det er skikkelig holkeføre, og folk går i pingvingange bortover fortauene. Men Maria sykler.

Ulvestad
ENERGISMART BOLIG

Tre ulike familier, tre ulike energiløsninger

27.07.2017

Familien Thorsheim har fått boret et 120 meter dypt hull utenfor huset sitt. Siden har strømforbruket sunket så kraftig at strømleverandøren BKK mistenker dem for å jukse med strømmåleren.

Energismart bolig
ENERGISMART BOLIG

Kråka hilser; den fryser ikke.

27.07.2017

Hvordan kan du holde huset ditt varme og behagelig, og samtidig spare både penger og miljø? Alle boliger kan gjøres mer energismarte.

Sokk til nettside
TA VARE PÅ DET DU HAR

Stopp den ullsokken!

27.07.2017

Det gjorde nemlig alltid bestemor. Hun strikket jo for så vidt sokkene selv også, og fikk nok et litt nærmere forhold til dem enn hva mange av dagens forbrukere gjør. Og kanskje det er der problemet ligger. Mangel på nærhet; å sette pris på det man har og ta vare på det.

Slagbor, TommL Istockphoto m logo
LEIE HELLER ENN Å EIE

Et slagbor til overs

27.07.2017

Har du tenkt på alle de tingene du eier som du egentlig bare har bruk for en gang i blant? Gir det for eksempel mening at alle familiene i et borettslag eier en gressklipper hver, en trillebår hver, hver sin verktøykasse og hver sin rake? Hva med bil? Trenger man egentlig det hvis man ikke bruker den så ofte?

Gammelhatt davidd flickr

En gammel hatt – en forlatt skatt

27.07.2017

Er boden din stappfull av ting du aldri bruker? Er klesskapet ditt sprengferdig og hyllene overlesset med klær? Er det litt sånn at du aldri finner noe, fordi det ikke er mulig å komme til i alt kaoset?

Viser fra 1 til 10 av totalt 16 artikler