Du er her:

- Jeg bruker mindre tid med el-sykkelen enn jeg ville ha gjort med buss eller bil, sier Maria Andersen. Foto: Vibeke Skovly

- Jeg bruker mindre tid med el-sykkelen enn jeg ville ha gjort med buss eller bil, sier Maria Andersen. Foto: Vibeke Skovly.

KUTT BILREISER

Jeg sykler, så klart!

Maria Andersen smiler der hun sitter med kaffekoppen i hendene. Det er en helt vanlig dag på jobb i midten av januar, og på Sagene i Oslo er gatene dekket av snø og is. Det er skikkelig holkeføre, og folk går i pingvingange bortover fortauene. Men Maria sykler.

Maria har nemlig fått seg el-sykkel med piggdekk, som gjør reisen frem og tilbake til jobb både tidseffektiv og sklifri. Gjennom prosjektet «Sykle, så klart» fikk Maria testet ut en el-sykkel i en hel uke, helt gratis. Det likte hun så godt at hun bestemte seg for å kjøpe en selv.  

Hverdagsfloka
Maria har, som mange av oss andre, en travel hverdag med henting og bringing av barn både på skole og i barnehage. I tillegg skal hun komme seg frem og tilbake til jobb. Man skulle tro at å løse den hverdagsfloka med sykkel burde være rimelig strevsomt. Men da rister Maria bestemt på hodet. Hun sier at hun faktisk bruker mindre tid med el- sykkelen enn hun ville gjort med andre transportmidler.

Jeg slipper for det første å stå og hutre på en holdeplass mens jeg venter på bussen. Med el-sykkelen har jeg full kontroll på hvor mye tid jeg bruker på å komme meg fra a til b. Jeg slipper kø i trafikken, eller å sitte inneklemt på en overfylt trikk. I tillegg sparer jeg penger på transport og treningsstudioer.

Sykle uten ekstra skift
Ifølge Forskning.no sykler folk dobbelt så mye når de har el-sykkel sammenlignet med vanlig sykkel. De vanligste argumentene blant de som var med i undersøkelsen var at man rekker over lengre avstander på kortere tid, og slipper å skifte klær når man kommer frem til jobb. Salget av el-sykler har ifølge Forskning.no også doblet seg for hvert år.

Maria syklet før også, men da på vanlig sykkel. Det gikk fint det og, men når man skal hente og bringe barn, og det er oppoverbakke hele veien hjem, kan det bli litt tungt i lengden.

Juks
– Det er jo ikke sånn at jeg bare sitter der, jeg må jo tråkke selv også, smiler Maria. Hun har opplevd at noen synes at el-sykkel er litt juks. Javel. Kanskje det er det. Men hvis alternativet er at sykkelen blir stående i boden, er det vel kanskje ikke så farlig om man tyr til litt elektrisitet på veien?

Det er penger å spare
Noen ganger hender det at Maria har behov for en bil. Det problemet løser hun lett ved å leie en firhjuling gjennom Bilkollektivet.no. Man kan kjøre ganske mye leiebil før man kommer opp i kostnaden av å ha egen bil. Dessuten får man jo god samvittighet av å spare miljøet for nok et kjøretøy!

– Det jeg liker aller best med å sykle, er at jeg får trening, muligheten til å være ute hver dag, og at jeg sparer både miljøet og tiden min, avslutter Maria fornøyd.   

Her er Marias tre tips om el-sykling

1. Følg sesongen; skift til vinterdekk.

2. Finn en modell som passer dine behov: er det en ren bysykkel? Helårssykkel? Vintersykkel? Sommersykkel? Fremoverlent eller oppreist sykkel?

3. Se på eventuelt tilleggsutstyr: skal du frakte ett eller flere barn? Vil du ha mulighet til å frakte matvarer?

Nyheter

Tema Grønt skifte nett

Åtte trinn til et grønt skifte

27.07.2017

En. To. Tre. Fire. Fem. Seks. Sju. Åtte. Det grønne skiftet er bare noen trinn unna. Helga Lerkelund har selv tvilt, men nå er hun overbevist. – Det grønne skiftet er mulig, og det skjer nå!

Puddiken
KUTT BILREISER

Vår store dårlige samvittighet

27.07.2017

Bilen er vår største, dårlige miljøsamvittighet. Alle vet at bilkjøring fører med seg miljøproblemer. Men hva kan vi gjøre med det?

Maria
KUTT BILREISER

Jeg sykler, så klart!

27.07.2017

Maria Andersen smiler der hun sitter med kaffekoppen i hendene. Det er en helt vanlig dag på jobb i midten av januar, og på Sagene i Oslo er gatene dekket av snø og is. Det er skikkelig holkeføre, og folk går i pingvingange bortover fortauene. Men Maria sykler.

Ulvestad
ENERGISMART BOLIG

Tre ulike familier, tre ulike energiløsninger

27.07.2017

Familien Thorsheim har fått boret et 120 meter dypt hull utenfor huset sitt. Siden har strømforbruket sunket så kraftig at strømleverandøren BKK mistenker dem for å jukse med strømmåleren.

Energismart bolig
ENERGISMART BOLIG

Kråka hilser; den fryser ikke.

27.07.2017

Hvordan kan du holde huset ditt varme og behagelig, og samtidig spare både penger og miljø? Alle boliger kan gjøres mer energismarte.

Sokk til nettside
TA VARE PÅ DET DU HAR

Stopp den ullsokken!

27.07.2017

Det gjorde nemlig alltid bestemor. Hun strikket jo for så vidt sokkene selv også, og fikk nok et litt nærmere forhold til dem enn hva mange av dagens forbrukere gjør. Og kanskje det er der problemet ligger. Mangel på nærhet; å sette pris på det man har og ta vare på det.

Slagbor, TommL Istockphoto m logo
LEIE HELLER ENN Å EIE

Et slagbor til overs

27.07.2017

Har du tenkt på alle de tingene du eier som du egentlig bare har bruk for en gang i blant? Gir det for eksempel mening at alle familiene i et borettslag eier en gressklipper hver, en trillebår hver, hver sin verktøykasse og hver sin rake? Hva med bil? Trenger man egentlig det hvis man ikke bruker den så ofte?

Gammelhatt davidd flickr

En gammel hatt – en forlatt skatt

27.07.2017

Er boden din stappfull av ting du aldri bruker? Er klesskapet ditt sprengferdig og hyllene overlesset med klær? Er det litt sånn at du aldri finner noe, fordi det ikke er mulig å komme til i alt kaoset?

Viser fra 1 til 10 av totalt 16 artikler