Du er her:

- Jeg bruker mindre tid med el-sykkelen enn jeg ville ha gjort med buss eller bil, sier Maria Andersen. Foto: Vibeke Skovly

- Jeg bruker mindre tid med el-sykkelen enn jeg ville ha gjort med buss eller bil, sier Maria Andersen. Foto: Vibeke Skovly.

KUTT BILREISER

Jeg sykler, så klart!

Maria Andersen smiler der hun sitter med kaffekoppen i hendene. Det er en helt vanlig dag på jobb i midten av januar, og på Sagene i Oslo er gatene dekket av snø og is. Det er skikkelig holkeføre, og folk går i pingvingange bortover fortauene. Men Maria sykler.

Maria har nemlig fått seg el-sykkel med piggdekk, som gjør reisen frem og tilbake til jobb både tidseffektiv og sklifri. Gjennom prosjektet «Sykle, så klart» fikk Maria testet ut en el-sykkel i en hel uke, helt gratis. Det likte hun så godt at hun bestemte seg for å kjøpe en selv.  

Hverdagsfloka
Maria har, som mange av oss andre, en travel hverdag med henting og bringing av barn både på skole og i barnehage. I tillegg skal hun komme seg frem og tilbake til jobb. Man skulle tro at å løse den hverdagsfloka med sykkel burde være rimelig strevsomt. Men da rister Maria bestemt på hodet. Hun sier at hun faktisk bruker mindre tid med el- sykkelen enn hun ville gjort med andre transportmidler.

Jeg slipper for det første å stå og hutre på en holdeplass mens jeg venter på bussen. Med el-sykkelen har jeg full kontroll på hvor mye tid jeg bruker på å komme meg fra a til b. Jeg slipper kø i trafikken, eller å sitte inneklemt på en overfylt trikk. I tillegg sparer jeg penger på transport og treningsstudioer.

Sykle uten ekstra skift
Ifølge Forskning.no sykler folk dobbelt så mye når de har el-sykkel sammenlignet med vanlig sykkel. De vanligste argumentene blant de som var med i undersøkelsen var at man rekker over lengre avstander på kortere tid, og slipper å skifte klær når man kommer frem til jobb. Salget av el-sykler har ifølge Forskning.no også doblet seg for hvert år.

Maria syklet før også, men da på vanlig sykkel. Det gikk fint det og, men når man skal hente og bringe barn, og det er oppoverbakke hele veien hjem, kan det bli litt tungt i lengden.

Juks
– Det er jo ikke sånn at jeg bare sitter der, jeg må jo tråkke selv også, smiler Maria. Hun har opplevd at noen synes at el-sykkel er litt juks. Javel. Kanskje det er det. Men hvis alternativet er at sykkelen blir stående i boden, er det vel kanskje ikke så farlig om man tyr til litt elektrisitet på veien?

Det er penger å spare
Noen ganger hender det at Maria har behov for en bil. Det problemet løser hun lett ved å leie en firhjuling gjennom Bilkollektivet.no. Man kan kjøre ganske mye leiebil før man kommer opp i kostnaden av å ha egen bil. Dessuten får man jo god samvittighet av å spare miljøet for nok et kjøretøy!

– Det jeg liker aller best med å sykle, er at jeg får trening, muligheten til å være ute hver dag, og at jeg sparer både miljøet og tiden min, avslutter Maria fornøyd.   

Her er Marias tre tips om el-sykling

1. Følg sesongen; skift til vinterdekk.

2. Finn en modell som passer dine behov: er det en ren bysykkel? Helårssykkel? Vintersykkel? Sommersykkel? Fremoverlent eller oppreist sykkel?

3. Se på eventuelt tilleggsutstyr: skal du frakte ett eller flere barn? Vil du ha mulighet til å frakte matvarer?

Nyheter

_MG_6237(1)
GJENBRUK

Svermer for gjenbruk

27.07.2017

Etter mange år med plikter og fornuftige valg kjente Katrine at det var på tide å skape noe eget. Nå serverer hun fristende kaker og redesign side om side på kaféen Svermeri.

Gulrot med logo
BRUK MATVETT

Ikke kast den slappe gulrota!

27.07.2017

Den kan du i stedet putte i buljonggryta. Med sin friske sødmefylte smak spiller den en viktig birolle i så mang en rett – på bunn av søppelspannet derimot, går den til grunne.

Dyrkeprosjektet på Vaterland ble etablert av Helene Gallis i Nabolagshager, på oppdrag fra Bymiljøetaten Foto Monica Løvdahl
BRUK MATVETT

Gallis i eventyrland

27.07.2017

Helene (39) var oppgitt og frustrert over hvor lite som ble gjort for miljøet. Men så oppdaget hun en skjult inngang som viste henne veien til et grønt byliv.

Terje_AsahidakeJapan_Moran_1004953
BRUK MATVETT

— Vi må spise mindre kjøtt

27.07.2017

Snøbrettlegenden Terje Håkonsen er opptatt av hva han putter i kroppen. Han er en av mange som mener det er lurt å spise mindre kjøtt generelt, men også mer bærekraftig kjøtt når man først velger det.

Stortinget,_Oslo,_Norway_(cropped) Foto Stortinget

Hvem skal få din stemme?

27.07.2017

Lofoten med oljeplattformer, vernede elver lagt i rør, tidenes ulveslakt og økte klimagassutslipp? Eller skal vi endelig komme i gang med det grønne skiftet? Hva som skjer de fire neste årene avgjøres av hva du stemmer ved høstens valg.

Viser fra 11 til 16 av totalt 16 artikler