Du er her:

En energismart bolig bruker varmen effektivt, er godt isolert og har god styring på hvor og hvordan energien brukes. Samtidig produserer den mest mulig av energien selv. Illustrasjon: Eivind Stoud Platuo/Handverk

En energismart bolig bruker varmen effektivt, er godt isolert og har god styring på hvor og hvordan energien brukes. Samtidig produserer den mest mulig av energien selv. Illustrasjon: Eivind Stoud Platuo/Handverk.

ENERGISMART BOLIG

Kråka hilser; den fryser ikke.

Hvordan kan du holde huset ditt varme og behagelig, og samtidig spare både penger og miljø? Alle boliger kan gjøres mer energismarte.

Mye energi går med til å opprettholde et behagelig liv i på et av klodens mer kjølige tilholdssteder. Vi nordmenn bruker selvsagt mye på å holde boligen varm. I tillegg går det med energi til lys, matlaging, vasking av klær og til nedkjøling. Samlet bruker vi 40 – 50 terawattimer (TWh) i året på boligene våre. Hvis man tar med arbeidsplassene våre og andre bygg i tillegg, er forbruket i Norge på rundt 80 TWh. Det utgjør omtrent det samme som 160 altakraftverk.

Når politikerne snakker om det grønne skiftet, så snakker de ofte om at vi må få til en overgang fra fossil til fornybar energi – og derfor må vi bygge ut mer fornybar energi. Men alle er enige om at den mest miljøvennlige energien er den som ikke brukes. Og i virkeligheten er det aller viktigste globale klimatiltaket å bruke den energien vi allerede produserer på en smartere måte.

Ved å spare energi i alle bygninger i Norge kan vi til sammen frigjøre veldig mye. Det er dette som i virkeligheten utgjør Norges største kraftverk. Lavenergiutvalget, som kom med sin rapport i 2009, mente det var mulig å halvere energiforbruket i våre bygg på 30 år.

Vi nordmenn liker å pusse opp. Men det kan virke som om vi bruker mest tid på interiør og kortsiktige tiltak. Ikke de langsiktige tiltakene som vil gjøre både hjemmene og livene våre bedre og mer miljøvennlige.

Her er noen forslag til hva du selv kan gjøre i boligen din
Kort oppsummert handler energismart bolig om fravær av trekk og kontroll på luft og varme. Trekkfulle vinduer og dårlig isolering er sløsing med energi og lite lønnsomt i lengden. Det er som kjent fyring for kråka, og helt unødvendig. 

Har du en eldre bolig, kan du etterisolere i tak, vegger og gulv. Gamle enkeltglass-vinduer kan bytter ut med nye som har dobbelt eller trippelt isolerglass. På taket kan det plasseres solfangere som vil gi deg gratis varmtvann, og for å bruke dette smart kan du i tillegg skaffe deg en sparedusj. Solceller på taket avgir strøm til oppvarming, matlaging og klesvask. Man kan også installere varmepumpe; her er en liten oversikt over de ulike typene:

Luft-til-luft-varmepumpe
Henter energi fra uteluften og bruker den til å varme opp luften inne.

Væske-til-vann-varmepumpe
Henter energi fra grunnvann, sjøvann, jord eller fjell og avgir varme via tappevann, vannbåren gulvvarme, radiatorer, eller viftekonvektorer.

Luft-til-vann-varmepumpe
Henter energi fra uteluften og avgir varme via tappevann, vannbåren gulvvarme, radiatorer, eller viftekonvektorer.

Det er viktig at man ser på ulike kombinasjoner og de løsningene som passer best for sin bolig. Hvis du bor på en plass med mye sol, bør du utnytte denne energien så langt det er mulig, og eventuelt supplere med en varmepumpe. Står boligen på en skyggefull plass, men på fjellgrunn, kan bergvarme være den beste løsningen.

Er boligen din 30 år eller eldre (gjelder ¾ av boligene i Norge) er det spesielt mye å spare på å oppgradere boligen.

På nettsiden energismart.no finner du en samlet oversikt over de mest energieffektive produktene.

Enova har støtteordninger for flere energisparetiltak, samt til energirådgivning. Retningslinjer og støtteordninger leser du om på http://tilskudd.enova.no

Nyheter

Tema Grønt skifte nett

Åtte trinn til et grønt skifte

27.07.2017

En. To. Tre. Fire. Fem. Seks. Sju. Åtte. Det grønne skiftet er bare noen trinn unna. Helga Lerkelund har selv tvilt, men nå er hun overbevist. – Det grønne skiftet er mulig, og det skjer nå!

Puddiken
KUTT BILREISER

Vår store dårlige samvittighet

27.07.2017

Bilen er vår største, dårlige miljøsamvittighet. Alle vet at bilkjøring fører med seg miljøproblemer. Men hva kan vi gjøre med det?

Maria
KUTT BILREISER

Jeg sykler, så klart!

27.07.2017

Maria Andersen smiler der hun sitter med kaffekoppen i hendene. Det er en helt vanlig dag på jobb i midten av januar, og på Sagene i Oslo er gatene dekket av snø og is. Det er skikkelig holkeføre, og folk går i pingvingange bortover fortauene. Men Maria sykler.

Ulvestad
ENERGISMART BOLIG

Tre ulike familier, tre ulike energiløsninger

27.07.2017

Familien Thorsheim har fått boret et 120 meter dypt hull utenfor huset sitt. Siden har strømforbruket sunket så kraftig at strømleverandøren BKK mistenker dem for å jukse med strømmåleren.

Energismart bolig
ENERGISMART BOLIG

Kråka hilser; den fryser ikke.

27.07.2017

Hvordan kan du holde huset ditt varme og behagelig, og samtidig spare både penger og miljø? Alle boliger kan gjøres mer energismarte.

Sokk til nettside
TA VARE PÅ DET DU HAR

Stopp den ullsokken!

27.07.2017

Det gjorde nemlig alltid bestemor. Hun strikket jo for så vidt sokkene selv også, og fikk nok et litt nærmere forhold til dem enn hva mange av dagens forbrukere gjør. Og kanskje det er der problemet ligger. Mangel på nærhet; å sette pris på det man har og ta vare på det.

Slagbor, TommL Istockphoto m logo
LEIE HELLER ENN Å EIE

Et slagbor til overs

27.07.2017

Har du tenkt på alle de tingene du eier som du egentlig bare har bruk for en gang i blant? Gir det for eksempel mening at alle familiene i et borettslag eier en gressklipper hver, en trillebår hver, hver sin verktøykasse og hver sin rake? Hva med bil? Trenger man egentlig det hvis man ikke bruker den så ofte?

Gammelhatt davidd flickr

En gammel hatt – en forlatt skatt

27.07.2017

Er boden din stappfull av ting du aldri bruker? Er klesskapet ditt sprengferdig og hyllene overlesset med klær? Er det litt sånn at du aldri finner noe, fordi det ikke er mulig å komme til i alt kaoset?

Viser fra 1 til 10 av totalt 16 artikler