Du er her:

Hva gjør du med slike sokker? Foto: TheKarenD/Flickr.com

Hva gjør du med slike sokker? Foto: TheKarenD/Flickr.com.

TA VARE PÅ DET DU HAR

Stopp den ullsokken!

Det gjorde nemlig alltid bestemor. Hun strikket jo for så vidt sokkene selv også, og fikk nok et litt nærmere forhold til dem enn hva mange av dagens forbrukere gjør. Og kanskje det er der problemet ligger. Mangel på nærhet; å sette pris på det man har og ta vare på det.

Om lapping og klær på billigsalg
Ta klær for eksempel. De av oss som vokste opp på 80-tallet var vant til at mamma lappet hullene i buksene våre, sydde bursdagskjoler og strikket genserne selv. Ja, ja, kanskje ikke alle da. Men mange. Og det var ikke kun av idealistiske grunner. Det var fordi klær var mye dyrere da enn de er nå. Eller, med andre ord: prisene har ikke endret seg nevneverdig siden den gang. Ifølge Statistisk Årbok er prisene på klær, i ren kroneverdi, uendret fra 1980 til 2010. Samtidig ble inntekten vår mer enn firedoblet.

I 2017 handler det kanskje ikke så mye om pris, men om å ta vare på miljøet. Det bruk-og-kast-samfunnet vi lever i utfordrer oss til det ytterste til å være bevisste forbrukere. Det er ikke lett å stå imot kjøpepresset og unngå å la seg friste av reklamen vi blir utsatt for i hverdagen. Da kan det være greit å bli mer bevisst på eget forbruksmønster, og hvilke ting som eventuelt kan få forlenget levetid.

For dyrt å reparere
En av de tingene som Naturvernforbundet jobber med er at det skal bli lettere for folk å reparere tingene sine. Vi vil være en motvekt til forbrukskulturen, der det ikke skal lønne seg å reparere fremfor å kjøpe nytt. I samarbeid med Restarters Oslo arrangerer Naturvernforbundet fiksemarkeder for elektronikk hvor folk kan komme med alt fra ødelagte printere til mobiltelefoner, og få fikset dem med hjelp fra våre håndverkere. På nettsiden tavarepadetduhar.no, finner du tips om hvordan du kan forlenge levetiden på tingene dine. På neste side finner du et lite utvalg.

Bidrar til bedring
Ved å ta vare på det du har istedenfor å kaste og kjøpe nytt bidrar du til:
■ Redusert press på verdens landarealer
■ Mindre forurensning
■ Lavere energiforbruk
■ Redusert vannforbruk
■ Redusert press på verdens ikke-fornybare naturressurser
■ Lavere klimagassutslipp
■ Mindre avfall

FAKTA
■ Tekstilproduksjon krever enorme mengder vann, kjemikalier og klimautslipp.
■ Det går med 1400 liter vann for å produsere én t-skjorte.
■ 165 farlige kjemikalier brukes i industriproduksjon av klær.
■ Å produsere klærne som en skandinav bruker på 20 år, avgir like mye klimautslipp som en kjøretur rundt jordkloden.

Nyheter

Tema Grønt skifte nett

Åtte trinn til et grønt skifte

27.07.2017

En. To. Tre. Fire. Fem. Seks. Sju. Åtte. Det grønne skiftet er bare noen trinn unna. Helga Lerkelund har selv tvilt, men nå er hun overbevist. – Det grønne skiftet er mulig, og det skjer nå!

Puddiken
KUTT BILREISER

Vår store dårlige samvittighet

27.07.2017

Bilen er vår største, dårlige miljøsamvittighet. Alle vet at bilkjøring fører med seg miljøproblemer. Men hva kan vi gjøre med det?

Maria
KUTT BILREISER

Jeg sykler, så klart!

27.07.2017

Maria Andersen smiler der hun sitter med kaffekoppen i hendene. Det er en helt vanlig dag på jobb i midten av januar, og på Sagene i Oslo er gatene dekket av snø og is. Det er skikkelig holkeføre, og folk går i pingvingange bortover fortauene. Men Maria sykler.

Ulvestad
ENERGISMART BOLIG

Tre ulike familier, tre ulike energiløsninger

27.07.2017

Familien Thorsheim har fått boret et 120 meter dypt hull utenfor huset sitt. Siden har strømforbruket sunket så kraftig at strømleverandøren BKK mistenker dem for å jukse med strømmåleren.

Energismart bolig
ENERGISMART BOLIG

Kråka hilser; den fryser ikke.

27.07.2017

Hvordan kan du holde huset ditt varme og behagelig, og samtidig spare både penger og miljø? Alle boliger kan gjøres mer energismarte.

Sokk til nettside
TA VARE PÅ DET DU HAR

Stopp den ullsokken!

27.07.2017

Det gjorde nemlig alltid bestemor. Hun strikket jo for så vidt sokkene selv også, og fikk nok et litt nærmere forhold til dem enn hva mange av dagens forbrukere gjør. Og kanskje det er der problemet ligger. Mangel på nærhet; å sette pris på det man har og ta vare på det.

Slagbor, TommL Istockphoto m logo
LEIE HELLER ENN Å EIE

Et slagbor til overs

27.07.2017

Har du tenkt på alle de tingene du eier som du egentlig bare har bruk for en gang i blant? Gir det for eksempel mening at alle familiene i et borettslag eier en gressklipper hver, en trillebår hver, hver sin verktøykasse og hver sin rake? Hva med bil? Trenger man egentlig det hvis man ikke bruker den så ofte?

Gammelhatt davidd flickr

En gammel hatt – en forlatt skatt

27.07.2017

Er boden din stappfull av ting du aldri bruker? Er klesskapet ditt sprengferdig og hyllene overlesset med klær? Er det litt sånn at du aldri finner noe, fordi det ikke er mulig å komme til i alt kaoset?

Viser fra 1 til 10 av totalt 16 artikler