Du er her:

Kafeen svermeri er Katrine Dahl Jensens kreative drøm. Foto Ida Eliassen-Coker

Kafeen svermeri er Katrine Dahl Jensens kreative drøm. Foto Ida Eliassen-Coker.

GJENBRUK

Svermer for gjenbruk

Etter mange år med plikter og fornuftige valg kjente Katrine at det var på tide å skape noe eget. Nå serverer hun fristende kaker og redesign side om side på kaféen Svermeri.

I Skippergata 2 i Tromsø ligger et av byens eldste hus. Det ble bygget i 1792 og har en lang liste med tidligere innehavere og beboere, deriblant en avis og en «stentøy- og tobakksforretning.» I dag ligger det en helt spesiell kafé her.

Gammel interesse
Katrine Dahl Jensen (45) er tydelig travel bak disken og rundt om i huset, men hun tar seg tid til å prate med gjestene. Hun er en sprudlende og glad dame som trives med det hun gjør. Hun forteller at hun har samlet gamle møbler i alle år.

— Folk syntes nok jeg var sær i begynnelsen, men det har forandret seg. Det har blitt mer krevende å få tak i brukte møbler, fordi mange holder på med sånt nå. Bare blant mine venninner er det stor interesse.

Verdiøkning
Likevel opplever Katrine at enkelte mener at brukte ting bør være billigere. Men hun synes ikke at prisen skal være det viktigste insentivet for å velge å handle brukt.

— Jeg tror det er viktig å flytte fokuset bort fra pengene vi sparer. Verdien i å gjenbruke er så mye mer! Vi reduserer vår totale avfallsmengde og drar bedre nytte av allerede brukte ressurser. Det er godt for miljøet.

Derfor mener Katrine at gjenbruksvarer bør være dyrere.

— Jeg mener at vi tilfører verdi. En kommode i heltre som er pusset opp og kan brukes i 150 år til er mer verdt enn en ny kommode i finér som bare varer noen år. Møblene ble skapt for å vare før i tiden.

Folk vil ha ro og tid til håndverk
Katrine driver også med litt mer uvanlig redesign. Som å lage lampeskjermer av skinnjakker. Og gamle broderier som detaljer på putetrekk. Det er populært.

— Jeg er opptatt av håndverk. Ting som er originale. Da får du også noe som ikke alle andre har. Jeg tror vi mennesker prøver å ta tilbake det opprinnelige, vi har en iboende trang til å skape! Kanskje stammer behovet fra tiden da vi måtte lage egne verktøy. I en verden som går fort og handler om å oppnå mer er det mange som søker noe helt annet. Denne trenden med å finne ro og tid til håndverk er et svar på dette.

Fikk nok av burde-ting

Ideen til Svermeri fikk hun etter å ha lest i et interiørblad om noen som solgte brukte ting og hadde kafé. Det utviklet seg til et brennende ønske om å etablere noe eget.

Denne drømmen bar hun på i 15 år, gjennom mange «burde-ting.»  

— Jeg hadde jobbet med tall og regnskap i mange år gjennom eget firma. Jeg kjente at det ikke ble rett for meg, at jeg ikke fikk brukt min kreative side. Da jeg begynte å studere i voksen alder valgte jeg økonomi og administrasjon, fordi det var lurt å formalisere min realkompetanse. Men det jeg egentlig burde var jo å studere noe som passet med min kreative skapertrang.

Gradvis kjente hun at det var på tide å følge drømmen.  

— Det tok 15 år, men i dag tror jeg det var like greit at jeg ventet så lenge, for min kjøpergruppe utvikler seg sakte. Nå er markedet klart, folk ønsker det bærekraftige.

Stor etterspørsel
Her er det ingen blodfattige ferdigløsninger fra IKEA. Hele kafeen er innredet med gamle møbler som Katrine har pusset opp. Mye av det er til salgs og kan tas rett ut av kafeen.

— Det positive med gamle ting kommer godt til uttrykk her, mange kommer innom for å hente inspirasjon. Det er ikke lenger sånn at butikk-kjøpt er det aller fineste.

Og etterspørselen er stor.

— Jeg får nesten ukentlige forespørsler om å ta oppdrag, men jeg har ikke tid. Folk spør også om jeg kan være på jakt etter spesifikke ting.

Grønn arbeidsplass
Katrine åpnet Svermeri høsten 2013. Der solgte hun redesignede møbler, puter, lamper og annet interiør i tillegg til brukt krimskrams. Sommeren 2015 fikk hun mulighet til å overta nabolokalet i samme bygg og samme høst åpnet Katrine «Svermeri kafé og redesign.»   Nå har hun fem deltidsansatte på dette som på mange måter er en grønn arbeidsplass.

— Jeg føler at jeg er med på en grønn bølge. Alt vi kjøper inn av inventar og utstyr kjøper vi brukt, så lenge det er mulig. Dessuten jobber vi hele tiden med å kaste minst mulig mat. Vi er også bevisste på strømforbruket vårt og prøver å sortere avfallet mest mulig.

Har du tips til andre som vil starte grønn bedrift?
— Dette er en god tid å starte på, med mange muligheter. Grønn har blitt en merverdi nå og mange vil støtte opp om det du gjør. Kjør på!

Jo flere av oss som velger å ha en grønn linje i bunnen under sine valg, desto større blir den samlede effekten. Det er viktig å erkjenne at hver og en av oss er delaktig i det store bildet.

Katrine er strålende fornøyd med at hun turte å satse på drømmen sin.

— Jeg tar utgangspunkt i at jeg har dette ene livet. Da gjelder det å fylle det med ting som kjennes godt. Dette er mitt svermeri, for jeg går rundt med en boblende sommerfuglfølelse. Jeg blir lykkelig av dette.

Nyheter

Tema Grønt skifte nett

Åtte trinn til et grønt skifte

27.07.2017

En. To. Tre. Fire. Fem. Seks. Sju. Åtte. Det grønne skiftet er bare noen trinn unna. Helga Lerkelund har selv tvilt, men nå er hun overbevist. – Det grønne skiftet er mulig, og det skjer nå!

Puddiken
KUTT BILREISER

Vår store dårlige samvittighet

27.07.2017

Bilen er vår største, dårlige miljøsamvittighet. Alle vet at bilkjøring fører med seg miljøproblemer. Men hva kan vi gjøre med det?

Maria
KUTT BILREISER

Jeg sykler, så klart!

27.07.2017

Maria Andersen smiler der hun sitter med kaffekoppen i hendene. Det er en helt vanlig dag på jobb i midten av januar, og på Sagene i Oslo er gatene dekket av snø og is. Det er skikkelig holkeføre, og folk går i pingvingange bortover fortauene. Men Maria sykler.

Ulvestad
ENERGISMART BOLIG

Tre ulike familier, tre ulike energiløsninger

27.07.2017

Familien Thorsheim har fått boret et 120 meter dypt hull utenfor huset sitt. Siden har strømforbruket sunket så kraftig at strømleverandøren BKK mistenker dem for å jukse med strømmåleren.

Energismart bolig
ENERGISMART BOLIG

Kråka hilser; den fryser ikke.

27.07.2017

Hvordan kan du holde huset ditt varme og behagelig, og samtidig spare både penger og miljø? Alle boliger kan gjøres mer energismarte.

Sokk til nettside
TA VARE PÅ DET DU HAR

Stopp den ullsokken!

27.07.2017

Det gjorde nemlig alltid bestemor. Hun strikket jo for så vidt sokkene selv også, og fikk nok et litt nærmere forhold til dem enn hva mange av dagens forbrukere gjør. Og kanskje det er der problemet ligger. Mangel på nærhet; å sette pris på det man har og ta vare på det.

Slagbor, TommL Istockphoto m logo
LEIE HELLER ENN Å EIE

Et slagbor til overs

27.07.2017

Har du tenkt på alle de tingene du eier som du egentlig bare har bruk for en gang i blant? Gir det for eksempel mening at alle familiene i et borettslag eier en gressklipper hver, en trillebår hver, hver sin verktøykasse og hver sin rake? Hva med bil? Trenger man egentlig det hvis man ikke bruker den så ofte?

Gammelhatt davidd flickr

En gammel hatt – en forlatt skatt

27.07.2017

Er boden din stappfull av ting du aldri bruker? Er klesskapet ditt sprengferdig og hyllene overlesset med klær? Er det litt sånn at du aldri finner noe, fordi det ikke er mulig å komme til i alt kaoset?

Viser fra 1 til 10 av totalt 16 artikler