Du er her:

- Folk klager på at skikkelig mat er dyrt, men man burde heller spørre seg hvorfor den andre maten er så sinnssykt billig, sier snowboard-legende Terje Håkonsen. Foto: Adam Moran/Burton

- Folk klager på at skikkelig mat er dyrt, men man burde heller spørre seg hvorfor den andre maten er så sinnssykt billig, sier snowboard-legende Terje Håkonsen. Foto: Adam Moran/Burton.

BRUK MATVETT

— Vi må spise mindre kjøtt

Snøbrettlegenden Terje Håkonsen er opptatt av hva han putter i kroppen. Han er en av mange som mener det er lurt å spise mindre kjøtt generelt, men også mer bærekraftig kjøtt når man først velger det.

Barndommen på landet i Telemark har gitt Terje et nært forhold til naturen. For ham har det alltid vært en selvfølge å respektere naturressursene rundt seg, slik som vann og luft.

— Jeg husker at det gjorde inntrykk på meg å se hvor skittent det var i Oslo de første gangene jeg var der. Jeg reiste jo mye da jeg var tenåring og dro blant annet til Santiago i Chile og San Francisco og så hvor tjukk smoggen var der. Jeg tror at alle har et naturlig behov for å ha det reint rundt seg.

— Logisk å kutte ut «fabrikk-kjøtt»   
Med en far som er kokk, og som både jakter og fisker mye, har Terje lært seg å sette pris på kvalitet. Han har ikke mye til overs for konvensjonelt fremstilt kjøtt, det vil si kjøtt som produseres og foredles helt uten tanke på bærekraft, dyra eller naturen. Derfor velger han ofte vilt og økologisk produsert kjøtt.

— Favorittkjøttet mitt er viltkjøtt; reinsdyr og elg - og ja, til og med hval. Og når man først får vite hva som er i «fabrikk-kjøtt», hva  dyra egentlig spiser og blir fôra med, hvordan de lever og hvor de «kommer fra», så blir det jo veldig, veldig logisk å kutte ut det jeg kaller «fabrikk-kjøtt». Da er det bedre å kjøpe kjøtt og produkter som kommer fra en glad gris eller ku.

Så, i motsetning til hva mange tror; Terje er ikke vegetarianer eller motstander av å spise kjøtt, men han mener at mange av oss godt kan spise halvparten så mye som vi pleier. Dette gjelder i grunnen mat generelt.

— Dessuten er jo bærekraftig kjøtt bedre for helsa vår også.. Jeg mener det er utrolig viktig å vite hva man putter i seg. Jeg prøver å lære ungene å lese på pakka, og hvis de ikke forstår hva som står der, så skal de heller ikke spise det.

Internett er viktig
Terje er ikke imponert over hva som læres bort om mat i den norske skolen.

— Mat er et så sinnssykt stort felt som vi lærer så sinnssykt lite om på skolen, selv om det er utrolig viktig for samfunnet i forhold til både sjukdommer og miljø. Vi får matreklamer slengt i fleisen hele tida. Matindustrien har veldig mange svin på skogen! Da er det viktig å undersøke saken selv ved å bruke internett flittig, følge med i debatten og samtidig være kritisk.

Hvorfor er maten så billig?
Terje har ikke tålmodighet for folk som sitter på gjerdet og lurer på om økologisk mat virkelig er det beste valget.

— Det burde bare folk forstå, liksom. Hvorfor skal jeg velge det eplet med mulige rester av insektsspray og annet dritt når det ligger et ved siden av som ikke har det? Folk klager på at det er så dyrt, men man burde heller spørre seg hvorfor den andre maten er så sinnssykt billig. Dessuten tror jeg at hvis man velger bra kvalitet på maten, så trenger man kanskje ikke å spise så mye. Selv har han valgt å abonnere på økologisk mat som leveres på døra.

Terjes tre tips for et grønnere liv

1. Hvis du vil spise kjøtt, velg vilt eller annet bærekraftig kjøtt, som økologiske produkter. Det er best for miljøet og for dyrevelferden, men også for egen helse.

2. Velg økologisk når du kan, selv om det kanskje koster noen kroner ekstra.

3. Gjør dine egne undersøkelser, ikke ta matvareindustriens informasjon for god fisk!

Nyheter

Tema Grønt skifte nett

Åtte trinn til et grønt skifte

27.07.2017

En. To. Tre. Fire. Fem. Seks. Sju. Åtte. Det grønne skiftet er bare noen trinn unna. Helga Lerkelund har selv tvilt, men nå er hun overbevist. – Det grønne skiftet er mulig, og det skjer nå!

Puddiken
KUTT BILREISER

Vår store dårlige samvittighet

27.07.2017

Bilen er vår største, dårlige miljøsamvittighet. Alle vet at bilkjøring fører med seg miljøproblemer. Men hva kan vi gjøre med det?

Maria
KUTT BILREISER

Jeg sykler, så klart!

27.07.2017

Maria Andersen smiler der hun sitter med kaffekoppen i hendene. Det er en helt vanlig dag på jobb i midten av januar, og på Sagene i Oslo er gatene dekket av snø og is. Det er skikkelig holkeføre, og folk går i pingvingange bortover fortauene. Men Maria sykler.

Ulvestad
ENERGISMART BOLIG

Tre ulike familier, tre ulike energiløsninger

27.07.2017

Familien Thorsheim har fått boret et 120 meter dypt hull utenfor huset sitt. Siden har strømforbruket sunket så kraftig at strømleverandøren BKK mistenker dem for å jukse med strømmåleren.

Energismart bolig
ENERGISMART BOLIG

Kråka hilser; den fryser ikke.

27.07.2017

Hvordan kan du holde huset ditt varme og behagelig, og samtidig spare både penger og miljø? Alle boliger kan gjøres mer energismarte.

Sokk til nettside
TA VARE PÅ DET DU HAR

Stopp den ullsokken!

27.07.2017

Det gjorde nemlig alltid bestemor. Hun strikket jo for så vidt sokkene selv også, og fikk nok et litt nærmere forhold til dem enn hva mange av dagens forbrukere gjør. Og kanskje det er der problemet ligger. Mangel på nærhet; å sette pris på det man har og ta vare på det.

Slagbor, TommL Istockphoto m logo
LEIE HELLER ENN Å EIE

Et slagbor til overs

27.07.2017

Har du tenkt på alle de tingene du eier som du egentlig bare har bruk for en gang i blant? Gir det for eksempel mening at alle familiene i et borettslag eier en gressklipper hver, en trillebår hver, hver sin verktøykasse og hver sin rake? Hva med bil? Trenger man egentlig det hvis man ikke bruker den så ofte?

Gammelhatt davidd flickr

En gammel hatt – en forlatt skatt

27.07.2017

Er boden din stappfull av ting du aldri bruker? Er klesskapet ditt sprengferdig og hyllene overlesset med klær? Er det litt sånn at du aldri finner noe, fordi det ikke er mulig å komme til i alt kaoset?

Viser fra 1 til 10 av totalt 16 artikler