Du er her:

Når bør hvitevarer byttes ut?

Gode hvitevarer skal ikke bare ha lavt energiforbruk, men også lang levetid, typisk 15–20 år. Velg produsenter som har apparater som er kjent for å ha lang holdbarhet. Før du bytter ut hvitevarene dine kan det være lurt å vurdere sannsynlig levetid, tilstand, ytelse og energiforbruk på de hvitevarene du allerede har.

Utskifting etter 10 -15 år kan være et generelt råd, men er tilstanden på apparatet fortsatt god og energiforbruket relativt lavt, kan du vurdere å vente. Før du går til innkjøp av nye hvitevarer, anbefaler vi å sjekke ut de mest energismarte modellene på markedet på nettsiden Energismart.no.

Å vente med å anskaffe seg en ny hvitevare kan gi deg et enda bedre produkt senere, for produktene utvikler seg kontinuerlig. For noen hvitevarer har forbedringene på energieffektivitet kommet lengre enn for andre. Sammenlignet med gjennomsnittsproduktene i markedet for 20 år siden, bruker dagens mest energieffektive kjøleskap omtrent 80 % mindre strøm. Frysere, kombiskap, samt tørketromler har rundt 65 % redusert energiforbruk. For oppvask- og vaskemaskiner er besparelsene ca 50 %. 

Når du skal skifte ut hvitevarer kan det være lurt å ta hensyn til hvor mye de gamle apparatene brukes, slik at de som bruker mest energi over tid (per år) skiftes ut først. Kjøleskap og frysere er eksempler på apparater som brukes hele tiden, derfor er det mye energi å spare ved å kjøpe nye kjøleapparater. Er du avhengig av å bruke tørketrommel regelmessig, sparer du også mye strøm på å bytte fra gammel til ny tørketrommel med varmepumpe-teknologi.

Selv om det miljømessig ofte ikke lønner seg å gå for det billigste, finnes det apparater som både er rimelige i innkjøp og samtidig har lavt energiforbruk. Du kan også spare både penger og energi ved for eksempel å kjøpe et kombinert kjøle- og fryseskap, i stedet for både kjøleskap og fryser. I tillegg sparer du plass.

Produksjon av en ny vare krever mye energi. Det tar en viss tid før denne energien er spart inn ved redusert forbruk på det nye apparatet i forhold til det gamle. Tiden forkortes, og miljøgevinsten oppnås raskere, ved å velge blant de beste produktene.