KUTT BILREISER
Vår store dårlige samvittighet
27.07.2017
Bilen er vår største, dårlige miljøsamvittighet. Alle vet at bilkjøring fører med seg miljøproblemer. Men hva kan vi gjøre med det?
Aktivister fra store deler av verden møtes på kunstsenteret 104 i Paris. (Foto: Kristian Skjellum Aas).
I et rom arrangeres det aksjons-speeddating. Ved siden av sitter 8-10 alternative teknologer, og forsøker å finne opp nye, lure oppfinnelser som skal spare klimaet. Det surrer på de fleste europeiske språk. Listen over arrangementer er lang, og hver kveld fylles den største salen på aktivistsenteret 104 i det nordlige Paris med tusenvis av aktivister, klar for fellesmøte. Terrorfrykt, unntakstilstand og forbud mot demonstrasjoner har nok hindret et par av de store markeringene under klimatoppmøtet, men aktivismen lever i beste velgående.
Har ikke tro på COP
- Vi er her fordi dette er stedet alle grasrotbevegelsene møtes. Her møtes mennesker som vi til daglig arbeider sammen med. I går arrangerte vi en debatt om fiskeri sammen med en av våre partnergrupper fra Sør-Afrika. Vi har ikke så stor tro på løsningene som kan komme fra toppmøtet. Man blir nødt til å gjøre noe med det nåværende politiske og økonomiske systemet før man kan løse klimaendringene, sier Mathilde Goldschmidt fra Afrika Kontakt i København. Hun har reist til Paris for å finne løsninger på klimaproblemet, ikke la seg frustrere av tautrekkingen inne på toppmøtet.
Anah Maskell (tv) og Mathilde Goldschmidt fra Afrika Kontakt er to av de mange aktivistene på senteret 104 i Paris. (Foto: Kristian Skjellum Aas)
- Vil gjøre det mulig å finne løsningene
- Det er de som er på toppmøtet som har skapt krisen. Vi skal skape den virkeligheten som gjør det mulig å finne løsningene. Men løsningen er ikke å privatisere og kommersialisere naturen, og løse det med de samme strukturene som har skapt krisen. Vi er her for å bygge global solidaritet, sier hun.
Kollegaen Anah Maskell utdyper:
- Det er ikke mange som er her for å påvirke toppmøtet. Det er mer for å møtes, og finne rettferdige og gode miljøløsninger.
På vei fra hele Europa
Til helgen vil det bli stor aktivitet på 104. Busser med aktivister er på vei til Paris fra hele Europa. Fra Norge kommer det busser med rundt 130 aktivister, organisert av Natur og Ungdom og flere politiske ungdomsorganisasjoner. Siden den store demonstrasjonen er avlyst, er det usikkert hvordan man skal markere sine standpunkter. Men ikke bli overrasket om det blir klimademonstrasjoner i Paris i helgen uansett.
Bannere og annet aksjonsmateriell preger senteret 104 i det nordlige Paris. (Foto: Kristian Skjellum Aas)
27.07.2017
Bilen er vår største, dårlige miljøsamvittighet. Alle vet at bilkjøring fører med seg miljøproblemer. Men hva kan vi gjøre med det?
27.07.2017
Maria Andersen smiler der hun sitter med kaffekoppen i hendene. Det er en helt vanlig dag på jobb i midten av januar, og på Sagene i Oslo er gatene dekket av snø og is. Det er skikkelig holkeføre, og folk går i pingvingange bortover fortauene. Men Maria sykler.
27.07.2017
Familien Thorsheim har fått boret et 120 meter dypt hull utenfor huset sitt. Siden har strømforbruket sunket så kraftig at strømleverandøren BKK mistenker dem for å jukse med strømmåleren.
27.07.2017
Det gjorde nemlig alltid bestemor. Hun strikket jo for så vidt sokkene selv også, og fikk nok et litt nærmere forhold til dem enn hva mange av dagens forbrukere gjør. Og kanskje det er der problemet ligger. Mangel på nærhet; å sette pris på det man har og ta vare på det.
27.07.2017
Har du tenkt på alle de tingene du eier som du egentlig bare har bruk for en gang i blant? Gir det for eksempel mening at alle familiene i et borettslag eier en gressklipper hver, en trillebår hver, hver sin verktøykasse og hver sin rake? Hva med bil? Trenger man egentlig det hvis man ikke bruker den så ofte?
27.07.2017
Er boden din stappfull av ting du aldri bruker? Er klesskapet ditt sprengferdig og hyllene overlesset med klær? Er det litt sånn at du aldri finner noe, fordi det ikke er mulig å komme til i alt kaoset?
27.07.2017
Kaja Ahnfelt (28) er primus motor bak Restarters Oslo, en forening som arrangerer «fiksefester for elektronikk» der hvem som helst kan få hjelp til å reparere ødelagte dingser.
27.07.2017
Den kan du i stedet putte i buljonggryta. Med sin friske sødmefylte smak spiller den en viktig birolle i så mang en rett – på bunn av søppelspannet derimot, går den til grunne.
27.07.2017
Helene (39) var oppgitt og frustrert over hvor lite som ble gjort for miljøet. Men så oppdaget hun en skjult inngang som viste henne veien til et grønt byliv.
27.07.2017
Snøbrettlegenden Terje Håkonsen er opptatt av hva han putter i kroppen. Han er en av mange som mener det er lurt å spise mindre kjøtt generelt, men også mer bærekraftig kjøtt når man først velger det.
27.07.2017
Lofoten med oljeplattformer, vernede elver lagt i rør, tidenes ulveslakt og økte klimagassutslipp? Eller skal vi endelig komme i gang med det grønne skiftet? Hva som skjer de fire neste årene avgjøres av hva du stemmer ved høstens valg.
24.05.2017
Hva er det med havet? Hva er det med Lofoten, Vesterålen og Senja? Hva er det med Silje Ask Lundberg, som får Norges eldste miljøorganisasjon til å reise seg i stående applaus?