Over 100 personer deltok i aksjonene for å stanse Nordic Minings prøveboring i Engebøfjellet. Her er noen av dem.
ALT for Førdefjorden
Publisert 18.03.2016 av
De lenket seg fast for å stanse dumping av gruveslam i Førdefjorden. Det har kostet dem dyrt; arrestasjoner, bøter, opphold på glattcelle og snart venter rettssaker og soning av straff. Natur & miljø har viet denne plassen til dem.
Ingen forbehold, ingen tilsvar. Ingen representanter for gruveselskapet. Ingen byråkrater, jurister eller politikere. Ingen som forstår at fjorden er viktig, men …
Her finner du bare ren naturkjærlighet, offervilje og et ustoppelig engasjement fra noen av dem som i februar lenket seg fast for å stanse Nordic Minings prøveboring på Engebøfjellet. Gruveselskapet har fått tillatelse til å utvinne rutil og dumpe 250 millioner tonn gruveslam i Førdefjorden. Det akter de å stanse. Vi lar dem snakke for seg selv.
Tina Andersen Vågenes (20)
Bosted: Bergen
Stilling: Sentralstyret Natur og Ungdom
Var i Vevring i rundt to uker
Bøter: 2, 24 000 kroner
Fengsel: – Ikke glattcelle, ble satt i buss.
– Hvorfor aksjonerte du?
– Fordi kortsiktig profitt til et gruveselskap ikke skal komme foran hensynet til min fremtid. Fordi det er grunnleggende sinnssykt og galt å sprenge toppen av Engebøfjellet for å dumpe det i Førdefjorden.
Magnus Storvoll Strømseth(21)
Bosted: Oslo
Stilling: 2. nestleder Natur og Ungdom
Antall aksjonsdager: 1
Bøter: 1, 12 000 kroner
Fengsel: – Glattcelle i 2 timer.
– Hvorfor aksjonerte du?
– Jeg tillater ikke å bruke fjordene våre som avfallsplass for gruveindustrien. Framtidas gruveindustri må ta hensyn til naturen.
Andrea Sofie Ellingsen Aasvang (22)
Bosted: Oslo
Stilling: Førstekonsulent Sabima
Antall aksjonsdager: 1
Bøter: 1, 10 000 kroner
Fengsel: – Nei, ble satt i buss utenfor Florø politistasjon.
– Hvorfor aksjonerte du?
– Fisken og fjorden er fortida, nåtida og ikke minst framtida. Vi kan ikke la den ødelegges av kortsiktig profitt.
Mats Islek Tønjum Alfsen (17)
Bosted: Bergen
Stilling: Student
Antall aksjonsdager: 7
Bøter: 1, 10 000 kroner
Fengsel: Nei
– Hvorfor aksjonerte du?
– Fordi ødeleggelsen av et så stort areal med fjell og fjord har enorme konsekvenser for pårørende arter og natur. Jeg aksjonerte fordi disse konsekvensene er kulturvoldtekt.
Finn Røsland (38)
Bosted: Osterøy
Stilling: Oversetter
Antall aksjonsdager: Var i Vevring i ei veke.
Bøter: 1, 10 000 kroner
Fengsel: – Var innom glattcella i cirka 10 minutt saman med dei 3 andre aksjonistane.
– Hvorfor aksjonerte du?
– Fordi fjordane våre er evige ressursar. Nokre få menneske skal ikkje kunna tena seg styrtrike på å øydeleggja livsgrunnlaget for andre folk, dyr og plantar.
Sigrid E. Høeg (22)
Bosted: Oslo
Stilling: Organisasjonssekretær Natur og Ungdom
Antall aksjonsdager: 1
Bøter: 1, 10 000 kroner
Fengsel: – Vel, jeg kom på glattcelle
– Hvorfor aksjonerte du?
– Det er miljøkriminalitet. Alltid setter Regjeringen kortsiktig profitt fremfor miljøhensynet. Her handler det faktisk om fremtidig generasjoners tilgang til mat, og det kan vi ikke risikere.
Politiet kommer, aksjonister sitter fastlenket på Engebøfjellet. Foto: Amanda Ivsersen Orlich/Natur og Ungdom
Anja Bache-Wiig Solberg (20)
Bosted: Årnes
Stilling: Student
Antall aksjonsdager: 1
Bøter: 2, 20 000 kroner
Fengsel: Nei
– Hvorfor aksjonerte du?
– Havet skal ikke skal brukes som søppelplass. Det politiske og økonomiske systemet må endres slik at miljøhensyn settes høyest!
Gaute Eiterjord (20)
Bosted: Oslo
Stilling: Deltidsjobb, nestleder Natur og Ungdom
Antall aksjonsdager: 4
Bøter: 1, 12 000 kroner
Fengsel: – Nei.
– Hvorfor aksjonerte du?
– Fordi Regjeringa ignorerer miljøfaglege råd ved å seie ja til raseringa av fjorden, og nokon må ta ansvar for naturen og framtida når politikarane ikkje gjer det.
Arnstein Vestre (24)
Bosted: Oslo
Stilling: Rådgiver Greenpeace
Antall aksjonsdager: 2
Bøter: 2, 24 000 kroner
Fengsel: Nei
– Hvorfor aksjonerte du?
– Når regjeringen ikke klarer å ta vare på naturen vår, må noen gjøre det. Framtida hører rene fjorder til, ikke en gruveindustri som får ture fram som den vil.
Ingrid Skjoldvær (22)
Bosted: Sigerfjord, Vesterålen
Stilling: Leder i Natur og Ungdom
Antall aksjonsdager: 2
Bøter: 2, 24 000 kroner
– Hvorfor aksjonerte du?
– Når regjeringa er mer enn villig til gjøre fjordene våre om til søppelplass så må noen si fra. Vi har prøvd på lovlig vis i årevis, men de nekter å høre. Derfor føltes det både viktig og riktig å (bokstavelig talt) sette seg i veien.
Håvard Lundberg (30)
Bosted: København
Stilling: Interaksjonsdesigner
Antall aksjonsdager: 2
Bøter: 2, 20 000 kroner
Fengsel: – Nei, varm buss begge ganger.
– Hvorfor aksjonerte du?
– For fjord, fisk, fjell og folk. Mot en regjering som overkjører miljøfaglige råd. For en mineralnæring som tåler morgendagens lys.
Håvard Lundberg bæres bort av politiet.
Nicholas Wilkinson (27)
Bosted: Oppegård
Stilling: Leder av Sosialistisk Ungdom
Antall aksjonsdager: 1
Bøter: 1, 10 000 kroner
Fengsel: – Var på glattcella i 30 minutter.
– Hvorfor aksjonerte du?
– Fordi naturens verdi ikke kan måles i penger.
Mari Gjerdåker (22)
Bosted: Oslo
Stilling: Aktivitetskoordinator Natur og Ungdom
Antall aksjonsdager: 2
Bøter: 2, 24 000 kroner
Fengsel: – Satt 4 timer i politibussen i Florø, den andre gangen ble vi bare kjørt ned fjellet.
– Hvorfor aksjonerte du?
– Fordi fjordens bærekraftige ressurser er langt viktig enn et gruveselskaps profitt. Dersom kun den billigste deponiløsningen er mulig, kan ikke prosjektet være lønnsomt å gjennomføre. Det ville vært utrolig naivt å sette fjordens evigvarende ressurser på spill for litt kortsiktig profitt og arbeidsplasser.
Ørjan Thingnes (32)
Bosted: Vevring
Stilling: Sjømann
Antall aksjonsdager:
Bøter: 1, 10 000 kroner
Fengsel: – Satt i politibussen i 2 timar. Fekk kaffi og bollar.
– Hvorfor aksjonerte du?
– Dette prosjektet er grov utnytting av naturressursar i verste u-landskala. Det er og overkjøring av ei lokalbefolkning som blir sterkt berørt men overhodet ikkje har blitt hørt med sine bekymringar.
Inger Fure Grøtting (24)
Bostyed: Florø/Sunnfjord
Stilling: Lektorstudent
Antall aksjonsdager: 1
Bøter: 1, 10 000 kroner
Fengsel: – Kort opphald på glattcelle
– Hvorfor aksjonerte du?
– Fordi eg vil heim til eit bærekraftig og grønt framtidsfylke som tek vare på ressursane for framtidige generasjonar.
Sara Andersen Vågenes (20)
Bosted: Bergen
Stilling: Kampanjesekretær Natur og Ungdom
Bøter: 1 bot, 10 000 kroner.
– Hvorfor aksjonerte du?
– Jeg aksjonerte fordi jeg ikke forstår hvordan dumping av giftig gruveavfall hører hjemme i Norge i 2016. Jeg lenker meg så mange ganger som nødvendig for å redde en av de vakreste, mest fiskerike og reneste fjordene i Norge!
Erlend, Ane Margrethe og Magnus i politibilen. Foto: Amanda Iversen Orlich/Natur og Ungdom
Sara Andersen Vågenes og Natalie Ekroll aksjonerer på Engebøfjellet. Foto: Natur og Ungdom
– I dag opplever jeg at naturen er tilnærmet rettsløs, sier Anne-Line Thingnes Førsund. Lederen for Naturvernforbundet i Sogn og Fjordane har kjempet mot gruvedumping i Førdefjorden i over 14 år, og er ikke imponert over rettsvernet for fjordene, Norges kanskje fremste merkevare.
Først flyttet de den planlagte jernbanestrekningen dit alle naturvernere sa den i hvert fall ikke burde gå. Så plusset de på en firefelts motorvei. Velkommen til Ringerike.
Han har aksjonert mot oljerigger, vært sersjant i Forsvaret, demonstrert for ulv blant flere tusen ulvemotstandere og saksøkt staten for oljeboring i Arktis. Nå skal Truls Gulowsen (47) lede Naturvernforbundet, og han legger ikke skjul på at han har store ambisjoner.
Aldri har situasjonen vært mer alvorlig. Ifølge den ferske rapporten fra FNs klimapanel må alle land gjennomføre store og raske kutt i utslippene av klimagasser for å hindre katastrofale klimaendringer. FNs generalsekretær António Guterres har oppfordret alle land til å slutte å lete etter mer olje og gass. Hva vil norske partier gjøre?
Tap av arter og natur er en stor miljøtrussel, like alvorlig som klimaendringene. Men hvordan møter partiene på Stortinget denne trusselen? Naturvernforbundets partiguide viser at det bare er tre partier som får grønt lys for sin naturmangfoldpolitikk.
Samferdsel står for en stor andel klimautslippene i Norge. Hvilke partier vil satse på tog framfor nye store motorveier, hvem vil få ned biltrafikken og satse målrettet på syklisme?
Norge er blant landene med høyest forbruk av ressurser i verden. Når vi kjøper nye ting, er vi med og forårsaker naturødeleggelser og utslipp av klimagasser og annen forurensning. Hvordan vil partiene på Stortinget arbeide for at det norske forbruket skal bli bærekraftig? Noen av svarene finner du her.
Sårbar natur bygges ned, antall truede arter stiger og hensynet til natur om miljø kommer ofte i annen rekke. Må det gjøres noen grep for å sørge for naturens rettssikkerhet? Se hva partiene på Stortinget mener om saken her.
Tidligere generasjoner har vært stilt overfor store kriser, men natur- og miljøkrisene overgår dem alle, fordi konsekvensene kan bli voldsomme og langvarige. Hvordan svarer norske partier på denne utfordringen? Vi har bedt dem svare.
Ved Follsjå i Notodden fortsetter flatehogsten i skog med nasjonale verneverdier. I et unikt skoglandskap, hvor det er funnet 116 rødlistearter, faller nå skogene, en etter en. Tømmeret blir merket og solgt med miljøstempelet PEFC. Også de døde trærne, som er så viktig for artsmangfoldet, hogges og kuttes til flis.
Hvem skal du stemme på ved høstens stortingsvalg? Natur & miljø har utfordret partiene på Stortinget til å gi klare svar om de viktigste miljøsakene i vår tid. Vi kan her presentere en guide til partienes miljøpolitikk.