Dyr som spiser plast
23.04.2018
Hva har vannloppe, krill, blåskjell, torsk, sild, havhest og gåsenebbhval til felles? De lever i vår verden, de har vært her lenge – og de spiser plast.
Flere hundre miljøaktivister demonstrerte inne på klimatoppmøtet i dag. En av aktivistene var Godwin Ojo fra Nigeria. (Foto: Kristian Skjellum Aas).
- Det gjenstår en svær jobb til miljøministrene. Noen punkter er svekket, blant annet målet om et temperaturmål sterkere enn to grader. Klarer man ikke å få til en sterkere formulering på utslippskutt, er 1,5-gradersmålet, som man kjemper for å bli enige om, mest til pynt. Da klarer man ikke å nå det. Nå har Tine Sundtoft og andre miljøministre et kjempeansvar i å få på plass en avtale som gir rask skjerping av kuttene, en rettferdig fordeling av kuttene og finansiering av utslippskutt i fattigere land, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken.
Forhandlingsleder Laurent Fabius la i dag frem et nytt forslag til klimaavtale, og klokken 20 i kveld starter et plenumsmøte som vil vise hvor omforent forslaget er mellom landene.
Klima- og miljøminister Tine Sundtoft har fortsatt mye jobb igjen i Paris. (Foto: Kristian Skjellum Aas)
Krever sterkere avtale
Miljøorganisasjoner fra hele verden mener avtaleforslaget er for veikt. De krever at målet om maksimalt 1,5 graders oppvarming støttes med mer konkrete tiltak, at avtalen reflekterer rettferdig byrdefordeling, og at man bidrar med mer støtte til tilpasning til og erstatning for klimaskade.
USA og Norge i 90-lands koalisjon
Norges klimaminister Tine Sundtoft holdt i dag en pressekonferanse. Hun har ledet forhandlingene om langsiktige ambisjoner sammen med minister James Fletcher fra øystaten St. Lucia.
- Vår gruppes forslag er godt reflektert i teksten fra Fabius. Men vi må fortsette forhandlingene om formuleringer om langsiktige mål, og om et sterkere temperaturmål på 1,5 grader. Mange land ønsker det, mens en del land fortsatt er skeptiske, sa Sundtoft.
Hun fortalte videre at USA offisielt har sluttet seg til en koalisjon av ambisiøse land, der Norge, EU og flere av verdens fattigere land er med. Over 90 land støtter nå koalisjonen i dette. Disse landene arbeider sammen for en mest mulig ambisiøs avtale i Paris.
Harde tak i hangarer
Plenumsmøtet klokken 20 vil vise hvor landene står i forhold til forslaget som er fremlagt. Det virker som det franske formannskapet har tatt en sjanse, og fjernet mange av uenighetspunktene fra den gamle teksten. Om dette betyr at det er oppnådd enighet på disse punktene, eller om landene vil holde på sine gamle forslag, vil bli klart utover kvelden og natten i de store, hangarlignende brakkene på en nedlagt flyplass rett nord for Paris.
Vil du følge plenumsmøtet kan du gjøre det her!
Demonstrasjonen samlet de fleste miljøaktivistene på klimatoppmøtet. (Foto: Kristian Skjellum Aas)
23.04.2018
Hva har vannloppe, krill, blåskjell, torsk, sild, havhest og gåsenebbhval til felles? De lever i vår verden, de har vært her lenge – og de spiser plast.
20.04.2018
Det er ikke mangel på informasjon. Det er ikke det at vi ikke forstår. Likevel forsøples naturen hver eneste dag av plast vi lett kunne puttet i søppelkassa.
19.04.2018
Hver eneste time strømmer millioner av små plastbiter ut i Oslofjorden fra Vestfjorden Avløpsanlegg. Det er den samme historien i hver havn, hver elv, hver innsjø der avløpsvann renner ut. Vannet er fullt av mikroplast.
19.04.2018
Oppskrift på plastplukkevanter med Naturvernforbundet-logo
13.04.2018
Slitasje fra bildekk er den klart største kilden til mikroplast i naturen i Norge. Natur- og miljøvernere har fått enda en god grunn til å be folk om å kjøre minst mulig bil.
07.12.2017 | Sist oppdatert: 07.12.2017
Bare tre prosent av skogene i Norge er vernet, resten ligger åpnet for hogst. – Situasjonen er veldig dramatisk. Vi må ha en milliard til skogvern hvert år om vi skal redde mangfoldet i norske skoger, sier Trude Myhre. Hun gikk 643 kilometer for truede arter og gamle trær i sommer.
31.10.2017
Hvorfor går Honorata Gajda rundt i et naturreservat i Asker og rykker små edelgraner opp med rota? Og hvorfor gir staten hvert år tillatelse til å plante ut trær som skader norsk natur?
30.10.2017
Millioner av plastkuler ligger strødd på Frierstranda i Telemark. Rett på den andre siden av fjorden ligger Norges største plastfabrikk, INEOS Bamble.
27.08.2017
Jorda står overfor to store miljøproblemer, global oppvarmig og utryddelse av arter og naturtyper, og det begynner å haste med å løse dem.
27.07.2017
Hverken Jonas Gahr Støre (Ap) eller Erna Solberg (H) har planer om å gjennomføre det grønne skiftet de fire neste årene. Begge trenger hjelp av andre partier om miljøpolitikken skal møte klima- og miljøproblemene vi er stilt overfor, ifølge Naturvernforbundets miljøpanel.
27.07.2017
Hverken Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre kommer til makten uten å samarbeide med ett eller flere av de andre partiene. Det kan gi små partier mye makt, men hvor dyrt vil de selge seg, og hvilke miljøkrav vil de stille for å støtte en statsminister?
27.07.2017
Vil Jonas Gahr Støre lede Norge inn i det grønne skiftet om han blir statsminister? I Natur & miljøs statsministerduell svarer han selv. – Jonas Gahr Støre forsøker å fremstå som en grønn politiker, men overbeviser oss ikke, skriver Naturvernforbundets miljøpanel i sin bedømmelse av Støres svar.