Tonstad vindkraftverk, Agder
Sprenger seg vei i ville heier
28.08.2019
Til tross for sterke protester fra lokalbefolkningen pågår nå byggingen av 51 vindturbiner i villmarka, mellom fjell, furuskoger og små vann, ved Tonstad i Agder.
Silje Lundberg, leder i Natur og Ungdom, fikk applaus av verdenspressen på dagens pressekonferanse under FNs klimatoppmøte i Warszawa. Foto: Tor Bjarne Christensen
Det er ikke vanlig at journalister klapper, men for Silje Lundberg fra Natur og Ungdom gjør de et unntak. Etter hennes innlegg på en pressekonferanse i Warszawa i dag brøt pressefolk fra medier verden over ut i spontan applaus.
"We must give them hell"
– Våre politikere i den rike verden svikter oss. De er ikke villige til å være ledere. Det de gjør er å snakke, og de er mer opptatt av et valg om ett år, to år eller fire år enn å bry seg om en av de største utfordringene denne verden står overfor. Det vi trenger mer enn noensinne er at sivilsamfunn holder presset mot dem oppe hjemme. Vi kan ikke tro at dette blir løst på neste klimatoppmøte eller om to år, sa Lundberg.
Vi lar konklusjonen hennes står uten oversettelse:
– We must give them hell, and we must give them hell back home, sa Lundberg – og høstet applaus fra pressen.
Ministre til udekket bord
FNs klimatoppmøte går nå inn i den siste og avgjørende fasen. Frem til fredag skal ministre fra verdens land fortsette forhandlingene og forsøke å rede grunnen for en ny global klimaavtale i 2015. Målet er at den globale oppvarmingen skal begrenses til to grader, noe som vil kreve store kutt i utslippene av klimagasser både i rike og fattige land. Ministerne kommer ikke til dekket bord. Forhandlingene er preget av manglende politisk vilje, motstridende interesser og vage tekster.
Men i summingen av uforpliktende vendinger skiller Lundberg seg ut. Som talsperson for paraplyorganisasjonen Young Friends of the Earth Europe, har hennes stemme nådd ut til folk over hele verden. Tv-selskap og medier fra en lang rekke land har intervjuet 25-åringen fra Harstad. Det er ikke hverdagskost for en norsk miljøverner.
– Ja, det har vært mange intervjuer! Jeg har fått en mulighet til å snakke om hva Natur og Ungdom og Friends of the Earth mener, og det har vært flott, sier Lundberg til Natur & miljø rett etter et intervju med Vietnam Television.
Sultestreik
Tirsdag i forrige uke ble hun med på sultestreiken som utsendingen fra Filippinene startet i solidaritet med ofrene for tyfonen i hans hjemland. På lørdag var hun med og demonstrerte for klimarettferdighet i Warszawas gater.
– Dessverre har vi ikke sett noen klimarettferdighet på dette toppmøtet, sa Lundberg på dagens pressekonferanse. Hun viste til at Australia har slettet mål om kutt i sine klimautslipp og at Japan har bestemt seg for å øke sine utslipp i stedet.
– Hva er klimarettferdighet? Klimarettferdighet er at alle har den samme retten til atmosfæren. Klimarettferdighet er ikke at landet jeg kommer fra, Norge, slipper ut 11 tonn CO2 per innbygger, mens et land som Bangladesh bare slipper ut 0,5 tonn. Det er ikke en gang i nærheten av rettferdig, sa Lundberg.
– Legg press på politikerne
Hun er ikke optimistisk med tanke på hva som vil komme ut av klimatoppmøtet i Warszawa, og har heller ikke store forventninger til den nye klimaavtalen som etter planen skal vedtas i Paris i 2015.
– Jeg tror dessverre ikke at det man blir enige om i 2015 kommer til å være i nærheten av nok for å løse klimakrisen. Derfor er det utrolig viktig at man i alle land legger press på egne politikere, sier Lundberg.
28.08.2019
Til tross for sterke protester fra lokalbefolkningen pågår nå byggingen av 51 vindturbiner i villmarka, mellom fjell, furuskoger og små vann, ved Tonstad i Agder.
23.08.2019
Langt inne på fjellet, der samene fører reinen sin over endeløse vidder, vil Grenselandet AS bygge et av Europas største vindkraftverk, Davvi. Mye står på spill i Karasjok. Kampen om et av Norges siste store inngrepsfrie områder raser for fullt.
23.08.2019
Øyvind Ravna, professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Tromsø, mener at Grenselandet ikke vil komme noen vei ved å tilby penger til reindriften for retten til å bygge Davvi vindkraftverk i områdene deres. Kraftverket kan ikke kan godkjennes fordi det bryter med menneskerettighetsloven og FN-konvensjonen om politiske og sivile rettigheter.
21.08.2019
Det største kraftverket er den strømmen vi ikke bruker. Hvis vi bruker strømmen smartere, kan vi frigjøre 40 terawattimer (TWh). Det er nesten åtte ganger mer enn den samlede produksjonen av vindkraft i Norge.
12.08.2019
Noen betaler en høy pris for vindkraft som bygges i urørt og sårbar natur. Havørn, ryper, hubro, villrein, tamrein og flaggermus er blant artene som blir verst rammet.
02.08.2019 | Sist oppdatert: 02.08.2019
Flere tusen kvadratkilometer med villmark kan bli omgjort til produksjonsområde for vindkraft, hvis energibransjen og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) får det slik de ønsker. Aldri tidligere har så store naturområder blitt gjort tilgjengelig for utbygging.
01.06.2019 | Sist oppdatert: 01.06.2019
Hestdalen, Sørmarkfjellet, Flatanger, Trøndelag. 23. april 2019. 7.30 på morgenen, kaffe på termosen, 20 aksjonister i skogbrynet. – Jeg tror det blir en rolig dag i dag, sier aksjonsgeneral Torbjørn Lindseth. Han skulle bare ha visst.
01.06.2019 | Sist oppdatert: 14.11.2019
Lusegift, midler mot innvollsorm og infeksjoner, beroligende midler og bedøvelse. Oppdrettsindustrien sprer tonnevis av lusegifter og medisiner i havet, hvor de rammer villfisk, reker og en lang rekke andre organismer. Hva skjer med de som spiser slik fisk?
31.01.2019 | Sist oppdatert: 31.01.2019
– Hva skjer hvis vi begynner å løpe nå. Vil gaupene sette etter oss og gjøre kort prosess? André Soma trekker på skuldrene. – Vi kan prøve, sier han. Så setter han av gårde i full fart.
28.01.2019 | Sist oppdatert: 28.01.2019
2018 bød på ekstrem tørke, store skogbranner, voldsomme flommer og heftige regnskyll. Er det dette været vi må belage oss på i årene som kommer?
06.12.2018
Klimautfordringene kan virke overveldende. Å få den globale oppvarmingen under kontroll vil kreve en omstilling som er større enn mennesket noen gang har gjennomført. Men FNs klimapanel fastholder at det er mulig å lykkes. Hva kan vi, i Naturvernforbundet i Norge, gjøre for å bidra til den globale klimadugnaden?
30.11.2018 | Sist oppdatert: 30.11.2018
Folk i den vesle bygda skjønte raskt at livet aldri kom til å bli helt det samme igjen. Vannet flommet ned fra fjellet, som en flodbølge. Hus ble smadret, broer ble revet over ende, matjord skylt på sjøen. 28. oktober 2014 blir ikke så lett glemt i Flåmsdalen i Sogn. Nå forbereder bygda seg på et liv der voldsomme flommer, ras og ekstreme regnskyll blir mer vanlig.