USAs paviljong har en stor jordklode som blikkfang. (Alle foto: Kristian Skjellum Aas).
En verden i miniatyr
Publisert 11.12.2015 av
Et klimatoppmøte er ikke bare politiske forhandlinger og dragkamper. Det er også verdens største treff og markedsplass for bedrifter, forskere, klimaaktivister og andre som er engasjert. Samtidig prøver alle land å ta seg best mulig ut.
Den nedlagte flyplassen Le Bourget ved Paris har de to siste ukene vært en verden i miniatyr. Utstillinger, aksjoner, arrangementer, fagseminarer og debatter har foregått hele tiden. FNs klimaforhandlinger er stedet alle som arbeider med noe klimarelatert må være. I gangene har vi møtt isbjørner, Star Wars-figurer, buddhistiske opptog, vegan-agitatorer, besteforeldre, ungdommer og mye annet rart.
Kameler, jordkloder og fossefall
Området der forhandlingene pågår er tredelt. Selve forhandlingsområdet er strengt bevoktet, og man må ha FN-akkreditering for å slippe inn. Men mange aktivister, representanter for bedrifter, fagforeninger og næringsorganisasjoner har dette. Mange av disse har paviljonger inne på forhandlingsområdet. Det har også de store nasjonene og forhandlingsblokkene. Indias paviljong er futuristisk og skinnende, med fossefall som lager skrift og store utstillinger som forteller om miljøvennlige flyplasser (!). Gulfstatenes paviljong er enorm, med tepper, kameler og det som må være verdens største touch-skjerm. Indonesia har dekorert hjemmekoselig, med parasoller og palmer. USA har et stort auditorium og en modell av en jordklode. Det norske delegasjonskontoret, derimot, ser ut som et kontor. Hverken mer eller mindre. Ingen utdeling av lutefisk og akevitt, modeller av fjorder og fjell, ostehøvler eller binderser. Men går du til paviljongen til Bellona og Cicero, har de ihvertfall kaffe.
Søte busser og sykkel-smoothie
Utenfor forhandlingsområdet finnes Generasjonsplassen for klima. Her kan alle slippe inn, og det er her mange av bedriftene og miljøorganisasjonene har sine paviljonger og utstillinger. Her kan du sykle deg din egen smoothie, delta på alskens aksjoner eller høre på foredrag i Auditorium Nelson Mandela.
Tidligere har det også vært et utstillingsområde for ny miljøteknologi. Dette ligger så langt borte fra forhandlingssalene at det har gått små, søte el-busser dit. Utstillingsområdet er nå stengt, men bussene går fortsatt, alltid tomme for folk.
Det føles som du er i et sett med hangarer som rommer hele verden. Men heldigvis: i enden av «hovedgata» på forhandlingsområdet har de satt opp et jukse-Eiffeltårn, så du skal huske hvilken by du er i.
Klimatoppmøtet handler om verdens fremtid. Men det handler også om:
Hva kommer Erna Solberg til å gjøre med miljøet, hvis hun fortsetter som statsminister etter valget? Natur & miljø har utfordret henne til å svare på akkurat det. – Erna Solberg bruker mange fine ord, men kommer med få konkrete tiltak og lite forpliktende politikk, sier Naturvernforbundets miljøpanel i sin bedømmelse av Solbergs svar.
Vil Miljøpartiet De Grønne støtte Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre som statsminister, hvis de får sjansen etter valget 2017? Og hvilke miljøsaker vil de kreve gjennomslag for? Vi har spurt Rasmus Hansson.
Hvilken regjering vil egentlig Knut Arild Hareide fra KrF støtte etter valget 2017, og hvilke miljøsaker vil han kreve gjennomslag for? Svarene finner du her.
Hva vil Bjørnar Moxnes fra Rødt kreve for å støtte en regjering, og vil han støtte Jonas Gahr Støre som statsminister om partiet kommer på Stortinget etter valget 2017? Vi har bedt Moxnes svare.
Hvilken miljøpolitikk står Siv Jensen og Fremskrittspartiet for, og vil hun stille miljøkrav for å støtte Erna Solberg som statsminister etter valget 2017? Her finner du Jensens svar.
En. To. Tre. Fire. Fem. Seks. Sju. Åtte. Det grønne skiftet er bare noen trinn unna. Helga Lerkelund har selv tvilt, men nå er hun overbevist. – Det grønne skiftet er mulig, og det skjer nå!