USAs paviljong har en stor jordklode som blikkfang. (Alle foto: Kristian Skjellum Aas).
En verden i miniatyr
Publisert 11.12.2015 av
Et klimatoppmøte er ikke bare politiske forhandlinger og dragkamper. Det er også verdens største treff og markedsplass for bedrifter, forskere, klimaaktivister og andre som er engasjert. Samtidig prøver alle land å ta seg best mulig ut.
Den nedlagte flyplassen Le Bourget ved Paris har de to siste ukene vært en verden i miniatyr. Utstillinger, aksjoner, arrangementer, fagseminarer og debatter har foregått hele tiden. FNs klimaforhandlinger er stedet alle som arbeider med noe klimarelatert må være. I gangene har vi møtt isbjørner, Star Wars-figurer, buddhistiske opptog, vegan-agitatorer, besteforeldre, ungdommer og mye annet rart.
Kameler, jordkloder og fossefall
Området der forhandlingene pågår er tredelt. Selve forhandlingsområdet er strengt bevoktet, og man må ha FN-akkreditering for å slippe inn. Men mange aktivister, representanter for bedrifter, fagforeninger og næringsorganisasjoner har dette. Mange av disse har paviljonger inne på forhandlingsområdet. Det har også de store nasjonene og forhandlingsblokkene. Indias paviljong er futuristisk og skinnende, med fossefall som lager skrift og store utstillinger som forteller om miljøvennlige flyplasser (!). Gulfstatenes paviljong er enorm, med tepper, kameler og det som må være verdens største touch-skjerm. Indonesia har dekorert hjemmekoselig, med parasoller og palmer. USA har et stort auditorium og en modell av en jordklode. Det norske delegasjonskontoret, derimot, ser ut som et kontor. Hverken mer eller mindre. Ingen utdeling av lutefisk og akevitt, modeller av fjorder og fjell, ostehøvler eller binderser. Men går du til paviljongen til Bellona og Cicero, har de ihvertfall kaffe.
Søte busser og sykkel-smoothie
Utenfor forhandlingsområdet finnes Generasjonsplassen for klima. Her kan alle slippe inn, og det er her mange av bedriftene og miljøorganisasjonene har sine paviljonger og utstillinger. Her kan du sykle deg din egen smoothie, delta på alskens aksjoner eller høre på foredrag i Auditorium Nelson Mandela.
Tidligere har det også vært et utstillingsområde for ny miljøteknologi. Dette ligger så langt borte fra forhandlingssalene at det har gått små, søte el-busser dit. Utstillingsområdet er nå stengt, men bussene går fortsatt, alltid tomme for folk.
Det føles som du er i et sett med hangarer som rommer hele verden. Men heldigvis: i enden av «hovedgata» på forhandlingsområdet har de satt opp et jukse-Eiffeltårn, så du skal huske hvilken by du er i.
Klimatoppmøtet handler om verdens fremtid. Men det handler også om:
Tap av arter og natur er en stor miljøtrussel, like alvorlig som klimaendringene. Men hvordan møter partiene på Stortinget denne trusselen? Naturvernforbundets partiguide viser at det bare er tre partier som får grønt lys for sin naturmangfoldpolitikk.
Samferdsel står for en stor andel klimautslippene i Norge. Hvilke partier vil satse på tog framfor nye store motorveier, hvem vil få ned biltrafikken og satse målrettet på syklisme?
Norge er blant landene med høyest forbruk av ressurser i verden. Når vi kjøper nye ting, er vi med og forårsaker naturødeleggelser og utslipp av klimagasser og annen forurensning. Hvordan vil partiene på Stortinget arbeide for at det norske forbruket skal bli bærekraftig? Noen av svarene finner du her.
Sårbar natur bygges ned, antall truede arter stiger og hensynet til natur om miljø kommer ofte i annen rekke. Må det gjøres noen grep for å sørge for naturens rettssikkerhet? Se hva partiene på Stortinget mener om saken her.
Tidligere generasjoner har vært stilt overfor store kriser, men natur- og miljøkrisene overgår dem alle, fordi konsekvensene kan bli voldsomme og langvarige. Hvordan svarer norske partier på denne utfordringen? Vi har bedt dem svare.
Ved Follsjå i Notodden fortsetter flatehogsten i skog med nasjonale verneverdier. I et unikt skoglandskap, hvor det er funnet 116 rødlistearter, faller nå skogene, en etter en. Tømmeret blir merket og solgt med miljøstempelet PEFC. Også de døde trærne, som er så viktig for artsmangfoldet, hogges og kuttes til flis.
Hvem skal du stemme på ved høstens stortingsvalg? Natur & miljø har utfordret partiene på Stortinget til å gi klare svar om de viktigste miljøsakene i vår tid. Vi kan her presentere en guide til partienes miljøpolitikk.
Naturvernforbundets partiguide viser at det er et stykke igjen før miljøsaken får bred oppslutning i Stortinget. Av de 37 miljøsakene vi tok med i undersøkelsen svarer flertallet på dagens Storting nei til 24 saker.
Naturvernforbundets partiguide viser partienes miljøpolitikk innen en lang rekke temaer. Partiguiden er laget av Natur & miljøs redaksjon med faglig støtte fra Naturvernforbundets fagavdeling.
— Problemet er jo ikke mangel på kunnskap om miljøproblemene. Vi har god nok hjerne, vi er ikke onde, og ved fødselen er vi slett ikke så elendige. Så det er godt håp for menneskene. Det sa filosofen Arne Næss i et intervju med undertegnede i januar 2001. For å hedre en av våre største tenkere - og til glede for våre lesere - publiseres det på nytt.
Fra et kontor i Kongens gate i Oslo avslører Duncan Copeland i TMT plyndring av havet utenfor kysten av Vest-Afrika. Han står i frontlinjen i kampen mot ulovlig fiske, eller svartfiske, som er en stor trussel mot livet i verdenshavene.
Laksen er en av Norges internasjonale superstjerner. Men det er skjær i sjøen for den planlagte veksten i lakseproduksjonen. Miljøproblemene er store, og enkelte kommuner har ytret ønsker om utslippsfrie anlegg.