Oljeeventyret
12.12.2019
Ingen trodde at Norge kunne bli en storprodusent av olje og gass. Men det er forvaltningen av rikdommene som skiller Norge fra andre oljeland.
Den nedlagte flyplassen Le Bourget ved Paris har de to siste ukene vært en verden i miniatyr. Utstillinger, aksjoner, arrangementer, fagseminarer og debatter har foregått hele tiden. FNs klimaforhandlinger er stedet alle som arbeider med noe klimarelatert må være. I gangene har vi møtt isbjørner, Star Wars-figurer, buddhistiske opptog, vegan-agitatorer, besteforeldre, ungdommer og mye annet rart.
Kameler, jordkloder og fossefall
Området der forhandlingene pågår er tredelt. Selve forhandlingsområdet er strengt bevoktet, og man må ha FN-akkreditering for å slippe inn. Men mange aktivister, representanter for bedrifter, fagforeninger og næringsorganisasjoner har dette. Mange av disse har paviljonger inne på forhandlingsområdet. Det har også de store nasjonene og forhandlingsblokkene. Indias paviljong er futuristisk og skinnende, med fossefall som lager skrift og store utstillinger som forteller om miljøvennlige flyplasser (!). Gulfstatenes paviljong er enorm, med tepper, kameler og det som må være verdens største touch-skjerm. Indonesia har dekorert hjemmekoselig, med parasoller og palmer. USA har et stort auditorium og en modell av en jordklode. Det norske delegasjonskontoret, derimot, ser ut som et kontor. Hverken mer eller mindre. Ingen utdeling av lutefisk og akevitt, modeller av fjorder og fjell, ostehøvler eller binderser. Men går du til paviljongen til Bellona og Cicero, har de ihvertfall kaffe.
Søte busser og sykkel-smoothie
Utenfor forhandlingsområdet finnes Generasjonsplassen for klima. Her kan alle slippe inn, og det er her mange av bedriftene og miljøorganisasjonene har sine paviljonger og utstillinger. Her kan du sykle deg din egen smoothie, delta på alskens aksjoner eller høre på foredrag i Auditorium Nelson Mandela.
Tidligere har det også vært et utstillingsområde for ny miljøteknologi. Dette ligger så langt borte fra forhandlingssalene at det har gått små, søte el-busser dit. Utstillingsområdet er nå stengt, men bussene går fortsatt, alltid tomme for folk.
Det føles som du er i et sett med hangarer som rommer hele verden. Men heldigvis: i enden av «hovedgata» på forhandlingsområdet har de satt opp et jukse-Eiffeltårn, så du skal huske hvilken by du er i.
Klimatoppmøtet handler om verdens fremtid. Men det handler også om:
- søte små el-busser
- elendige ordspill
- kameler i ørkenen og overdådige paviljonger
- koreanske demonstrasjoner
- foredrag fra urfolk
- Monolitten remikset som jordklode
- demonstrasjoner
- sametingspresidenter
- ...og fossilprisutdelinger.
Og mye mer. (Alle foto: Kristian Skjellum Aas)
12.12.2019
Ingen trodde at Norge kunne bli en storprodusent av olje og gass. Men det er forvaltningen av rikdommene som skiller Norge fra andre oljeland.
25.11.2019
Flere steder i verden trekkes stater og selskaper for domstolene på grunn av manglende evne til å kutte klimagassutslipp. I FNs klimaforhandlinger krever mange land adgang til erstatning fra rike utslippsland for tap og skade som skyldes klimaendringer. Det kan bli dyrt for Norge, mener tidligere høyesterettsadvokat.
22.11.2019
– Det er nesten bare i Norge det kreves at debatten må nyanseres med at gass er klimavennlig. Gass er oljas svar på Marlboro light. Røyker du Marlboro light, spør Wenche Skorge i en facebookpost. Hun har gått fra et liv i oljebransjen til Naturvernforbundets sentralstyre. Noen ser på henne som en sviker.
18.11.2019
Det er enorme mengder gass der, nok til å fortsette produksjonen lenge etter at alle klimautslipp må være kuttet. Silje Ask Lundberg dro til Nordsjøen for å måle krefter med det største trollet på norsk sokkel.
15.11.2019
Hvem har skylda når massive utslipp fra norsk olje og gass bidrar til ødeleggende klimaendringer i andre land? Vi som produserer det, eller de som brenner det? I flere tiår har norske regjeringer holdt olja utenfor klimapolitikken, men nå er dette skillet i ferd med å bryte sammen.
14.11.2019
Norge kan bli fossilfritt i løpet av tjue år uten massiv utbygging av fornybar energi i norsk natur. Det viser en ny rapport fra Naturvernforbundet, som peker på at olje- og gassindustrien må legges ned innen 2040.
08.11.2019
Ved inngangen til 2020-årene går norske oljepumper for fullt, og jakten etter ny olje og gass fortsetter i rekordtempo, som om det ikke fantes noen klimakrise.
05.11.2019 | Sist oppdatert: 05.11.2019
Naturvernforbundet er med som partshjelp når Folkets klimasøksmål nå kommer opp for lagmannsretten. Staten saksøkes for tildeling av oljelisenser i Barentshavet i 2016. Er oljeleting i Arktis i strid med grunnlovens miljøparagraf?
28.10.2019
Midt i juli i år kom beskjeden, og 28. oktober ble ankene forkastet. Klima- og miljødepartementet har bekreftet Miljødirektoratets tillatelse til prøveboring etter olje i det som omtales som «torskens fødestue». Trænarevet er et svært levende og produktivt korallrev, yngle- og tumleplass for fisk og ligger nær Lofoten.
13.09.2019
Klimakampen er kampen vi ikke kan tape. Konsekvensene merkes allerede, både i Norge og mange steder i verden. Is og permafrost smelter, og været blir mindre forutsigbart. Gjennomsnittstemperaturen de siste årene har økt over hele kloden, og mest dramatisk har økningen vært i arktiske strøk. På Svalbard har temperaturen økt tre ganger mer enn klodens snitt.
02.09.2019
Trøndelagskysten er et vakkert stykke Norge. Men det er også vindfullt, med en stadig trekk inn fra storhavet. Derfor får Trøndelag en svært høy tetthet av vindturbiner, hvis utbyggerne får alle sine ønsker oppfylt. Innlandet spares heller ikke for vindkraftplanene. Et opprør brer seg nå fra Frøya i sør til Namdal i nord, med aksjoner, harde fronter og splittelse som resultat. Er prisen for strømmen for høy?
28.08.2019
Omfattende planer for bygging av vindkraft i villmarksområder har skapt opprør i Agder. Den siste tiden har flere kommuner gjort vedtak mot bygging av vindkraftanlegg i sine områder. – Motstanden er stor på alle steder hvor det er planer om vindkraft, sier Peder Johan Pedersen, fylkesleder i Naturvernforbundet i Agder.