E6-planen ved Lillehammer må forkastes
14.02.2022
Det mener Naturvernforbundet i sin uttalelse til planene om ny E6 forbi Lillehammer. Motorveien er planlagt gjennom et vernet naturreservat.
Sahar Azari
Hvorfor er du med klimatoget?
Vi er en gjeng fra NTL Ung, ungdomsorganisasjonen til Norsk Tjenestemannslag. Vi er med i Klimavalgalliansen, og det var en selvfølge å bli med når vi fikk mulighet. Jeg gleder meg til å høre Besteforeldrene synge! Vi vil kjempe for en fremtidsrettet og solidarisk klimaløsning.
Hva skal du gjøre i Paris?
Jeg skal være med på det opplegget togdeltakerne skal bli med på, på People's Climate Summit i Montreuil utenfor Paris. Jeg skal også møte den norske forhandlingsdelegasjonen.
Hva synes du om norsk klimapolitikk?
Jeg synes den er tafatt, og for lite aktiv. Den må bli bedre, med flere aktive tiltak. Vi må legge opp til et grønt skifte, både på de arbeidsplassene som er der i dag og når vi skaper nye arbeidsplasser.
Ola Dimmen:
Hvorfor er du med klimatoget?
Jeg er med i Besteforeldrenes klimaaksjon. Jeg gløder for saken, og vil påvirke mest mulig.
Hva skal du gjøre i Paris?
Jeg skal delta i klimamarkeringene i helga. Vi skal arrangere en egen marsj, og har skrevet noen sanger på fransk så vi håper vi skal få med oss noen franske mennesker.
Hva synes du om norsk klimapolitikk?
Vi later som om det ikke er noen sammenheng mellom klimapolitikk og oljepolitikk. Alle ønsker å gjøre noe med klimaet, men de vil samtidig brenne all olje og gass. De vil ikke følge FNs alarmerende råd.
Maiken Fosse Halvorsen:
Hvorfor er du med klimatoget?
Jeg er med fordi alle har et ansvar for å kjempe for miljøet. Det er viktig å ta vare på jordkloden for å overleve.
Hva skal du gjøre i Paris?
Jeg skal på et folkelig klimatoppmøte, med mange tusen folk. Jeg tror det blir mye bedre forhandlinger der enn på FNs forhandlinger!
Hva synes du om norsk klimapolitikk?
Jeg synes den er veldig skuffende. Vi sier vi er flinke, men gjør mye skjult og skittent. Vi er veldig oljeavhengig, og bruker pengene i oljefondet til å investere i enda flere dårlige ting.
Anne Andersson:
Hvorfor er du med klimatoget?
Jeg tror det var jeg som tipset Besteforeldrenes klimaaksjon om å bruke toget til Paris. Jeg er med i For Jernbane, og synes det er viktig å reise miljøvennlig til klimatoppmøtet.
Hva skal du gjøre i Paris?
Jeg skal ikke hele veien, men er med til Göteborg. Det er veldig moro!
Hva synes du om norsk klimapolitikk?
Den er elendig! Den er en katastrofe. Politikerne vet ikke hva de selv mener, og kaver rundt for å ikke tråkke noen på tærne. Da finner de ikke retningen.
Svein Stubberud:
Hvorfor er du med klimatoget?
For å vise et engasjement for klimautfordringene. Jeg vil være med og synliggjøre problemene.
Hva skal du gjøre i Paris?
Jeg skal være med på klimatogets opplegg, og være nysgjerrig tilstedeværende. Så skal jeg videre og besøke venner i Frankrike etterpå. Det blir spennende å oppleve møtet, og treffe andre som er opptatt av miljø.
Hva synes du om norsk klimapolitikk?
Nei, den er på ingen måte slik jeg vil ha den. Vi har en regjering som er et stykke unna den forrige, selv om den heller ikke imponerte. Vi er for ivrige på å få opp olje og gass. Ellers er jeg mest opptatt av samferdselspolitikk. Og så savner jeg snøen.
14.02.2022
Det mener Naturvernforbundet i sin uttalelse til planene om ny E6 forbi Lillehammer. Motorveien er planlagt gjennom et vernet naturreservat.
07.02.2022
Byene våre kan planlegges slik at transporten blir mer miljøvenning, og mindre skadelig. Kollektivtrafikk kan fungere, også i mindre byer. Og vi må bygge byene tettere.
24.01.2022 | Sist oppdatert: 24.01.2022
Den forrige regjeringen satte rekord i investeringer i transport. Nye motorveier, bruer, tunneler, flyplasser, jernbanelinjer og godsterminaler vil, ifølge planene, dukke opp over det meste av landet de nærmeste årene. Hele 700 kilometer ny motorvei skal bygges. Men hva med naturen og miljøet? Hva med målet om nullvekst i privatbilismen? Og hvordan kan vi reise uten fly og bil?
05.01.2022 | Sist oppdatert: 05.01.2022
Pernille Hansen lider verken av klimaangst eller miljødepresjon. Hun er overbevist om at det skyldes at hun alltid har stått på for naturen og miljøet – en oppskrift hun anbefaler på det varmeste!
16.12.2021
Oppe i fjellene på Fosen ligger Norges største vindkraftanlegg, ulovlig og uten konsesjon. Etter at Høyesterett bestemte at det er bygget i strid med urfolks rettigheter, står det som et monument over norske myndigheters overkjøring av samene. – Denne dommen er et historisk vendepunkt, sier Kjell M. Derås, sentralstyremedlem i Naturvernforbundet
22.11.2021
Hogges de siste unike gammelskogene våre uten at skogbruket kartlegger naturmangfoldet? Ved Follsjå i Telemark er flere skoger med nasjonale verneverdier hogd ned. Natur & miljø har bedt om dokumentasjon på at skogene er miljøregistrert, slik miljøsertifiseringen krever. Svaret er at dataene ikke finnes.
19.11.2021
Hvorfor finner jeg meg selv på Slottsplassen, bærende på et reinskinn, og hva i all verden har det med miljøpolitikken til Norges nye regjering å gjøre? Ikke så reint lite!
11.11.2021
Nordmenn flyr tre ganger oftere innenlands enn de som flyr nest mest i Europa. Dette viser en gjennomgang som Natur & miljø har gjort av Eurostats statistikk for flytrafikk i 2019.
10.11.2021 | Sist oppdatert: 10.11.2021
Nå skrives et nytt kapittel i historien om miljøødeleggende lakseoppdrett langs norskekysten. Holmer og svaberg sprenges bort for å gjøre plass til svære oppdrettsanlegg, mange steder i urørt natur ute i havgapet, hvor utslipp fra kloakk og fôrrester kan ramme sårbare økosystemer.
15.10.2021
Storsatsing på energisparing er blant miljøsakene det er stort flertall for på det nye Stortinget. Saken støttes også av regjeringspartiene Ap og Sp, samt SV og flere andre partier, ifølge Naturvernforbundets partiguide. – De høye strømprisene viser hvor nødvendig det er å få ned strømforbruket. Her har den nye regjeringen et effektivt miljøtiltak, som også vil bedre folks økonomi og gi tusenvis av nye arbeidsplasser. Derfor foreslår vi en strømsparepakke fra Støre, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.
23.09.2021
Betydelige klimakutt, satsing på tog, energisparing og vern av strandsonen er blant en lang rekke med miljøsaker som Ap, Sp og SV er enige om, ifølge Naturvernforbundets partiguide. – Ap, SV og Sp trenger ikke lete lenge etter en miljøpolitikk de kan samles om. Naturvernforbundets partiguide viser at de har et godt grunnlag for å gi landet et taktskifte i miljøpolitikken, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.
16.09.2021
SV, MDG, Rødt og Venstre får grønt lys i Naturvernforbundets guide til årets stortingsvalg. Naturvernforbundet gir rødt lys til Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet, som havner på bunnen med den dårligste miljøpolitikken. Ap og KrF ligger midt på treet med gult lys.