Du er her:

St. Petersburg er full av kanaler og båter. Russlands utstillingsvindu mot vest er enkel å komme seg til uten fly. (Foto: Jonathan Rieke/Flickr.com/CC)

St. Petersburg er full av kanaler og båter. Russlands utstillingsvindu mot vest er enkel å komme seg til uten fly. (Foto: Jonathan Rieke/Flickr.com/CC).

Ferie i østerled

Ønsker du kultur, staselige byer, tonnevis av historie, gode tog- og båtforbindelser, spennende mat og god stemning på din ferie langs bakken? Bli med Natur & miljø rundt Finskebukta!

Jo da, det går an å ta fly til et sted, være der og reise tilbake. Det er raskt, men ikke akkurat det mest miljøvennlige man kan komme på. Med tog og båt kan du lettere oppleve flere destinasjoner på samme tur, se landskapet, og føle at du reiser. Natur & miljø foreslår en storbyrundtur rundt Finskebukta, til tre hovedsteder, en historisk hovedstad og et område spekket med historie og kultur.

Startstrek Stockholm
Startpunktet for turen er Stockholm. Fra Oslo og Østlandet tar man seg enklest hit med SJs nye hurtigtog fra Oslo. Swebus og Nettbuss har også busser til Stockholm. Fra Trøndelag går det tog fra Trondheim via Storlien og Östersund til Stockholm, mens reisende fra Nordland og Sør-Troms kan benytte togene på Ofotbanen (bestill billetter hos SJ). Nord-Troms og Finnmark kan eventuelt reise med Eskelisen Lapin Linjats busser, kombinert med finske tog, og hoppe på turen i Helsingfors.

Finlandsbåten
Etter min mening er Stockholm Nordens vakreste storby, og vel verd en dag eller to. Herfra går turen videre med båt til Helsingfors. To selskaper tar turen over Østersjøen: Tallink Silja har daglig båt klokken 16.45, mens Viking Lines båt går klokken 16. De er framme i Finlands hovedstad før klokken 10 neste formiddag. I Helsingfors kan man se byen fra de særegne grønne trikkene, gå på markedshaller eller i noen av Nordens beste museer.

Til Peter den Stores by
Fra Helsingfors går det daglig fire tog til den russiske praktbyen St. Petersburg, klokken 7.20, 11.00, 16.00 og 20.00. De tar under tre og en halv time, og billetter bestilles hos det finske togselskapet VR. Det er viktig at du har russisk visum før du reiser fra Norge, les her for mer informasjon om russiske visum. Hvis du ikke vil gå gjennom papirmølla med russiske visum kan du forkorte turen, og ta båt direkte fra Helsingfors til Tallinn. Tre ulike selskaper trafikkerer strekningen, og du får oversikt over avgangene på nettsiden Laevapiletid.

St. Petersburg er en av verdens mest praktfulle byer, og Vinterpalasset, Kazan-katedralen, Mariinsky-teateret og St. Isak-katedralen, samt hovedgaten Nevsky Prospekt, bør oppleves. Men du merker at byen opprinnelig er bygd på en sump, så hvis du reiser på sommeren: husk myggspray!

Tog eller buss til Tallinn – og videre?
Fra St. Petersburg går det ett daglig tog klokken 6.25 på morgenen fra Moskva-stasjonen til Tallinn. Ellers går det jevnlig busser fra selskapene Lux Express og Ecolines til Estlands hovedstad. En gammel hansaby med tonnevis av historie og en av de koseligste gamlebyene som finnes. Vil du utvide turen, kan du ta buss videre fra Tallinn til Latvias hovedstad Riga, som også har ferjer tilbake til Stockholm. Det er også mulig å reise direkte fra St. Petersburg til Riga, tider sjekker du hos busselskapene eller hos det russiske togselskapet RZD. En annen mulighet er å forlenge turen fra St. Petersburg til andre destinasjoner i Russland. Bare sørg for at du har korrekt visum for turen.

Ta deg tid!
Fra Tallinn og Riga har Tallink Silja jevnlige båtavganger tilbake til Stockholm, hvor man kan ta tog eller buss tilbake til Norge. En runde rundt Finskebukta gir deg opplevelser som en flytur til en av byene ikke kan matche. Disse byene har samhandlet i hundrevis av år, og har en lang, felles historie som man blir mer oppmerksom på etter å ha reist mellom dem. Ta deg litt tid i hver by, og du vil oppleve langt mer enn en flyturist.

Nyheter

Bildekk
MIKROPLAST

Mest plast fra bildekk

13.04.2018

Slitasje fra bildekk er den klart største kilden til mikroplast i naturen i Norge. Natur- og miljøvernere har fått enda en god grunn til å be folk om å kjøre minst mulig bil.

DSC_3964
Trude Myhre, skogbiolog i WWF

– Skogvern er jobb nummer én

07.12.2017

Bare tre prosent av skogene i Norge er vernet, resten ligger åpnet for hogst. – Situasjonen er veldig dramatisk. Vi må ha en milliard til skogvern hvert år om vi skal redde mangfoldet i norske skoger, sier Trude Myhre. Hun gikk 643 kilometer for truede arter og gamle trær i sommer.

Honorata 2

Kringsatt av pøbler

31.10.2017

Hvorfor går Honorata Gajda rundt i et naturreservat i Asker og rykker små edelgraner opp med rota? Og hvorfor gir staten hvert år tillatelse til å plante ut trær som skader norsk natur?

DSC_4615

Plast i paradis

30.10.2017

Millioner av plastkuler ligger strødd på Frierstranda i Telemark. Rett på den andre siden av fjorden ligger Norges største plastfabrikk, INEOS Bamble.

Erna og Jonas
Natur & miljøs statsministerduell 2017

Hvem er grønnest - Erna eller Jonas?

27.07.2017

Hverken Jonas Gahr Støre (Ap) eller Erna Solberg (H) har planer om å gjennomføre det grønne skiftet de fire neste årene. Begge trenger hjelp av andre partier om miljøpolitikken skal møte klima- og miljøproblemene vi er stilt overfor, ifølge Naturvernforbundets miljøpanel.

Partilederne samlet uten logo 7 2

Hvor dyrt vil de selge seg?

27.07.2017

Hverken Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre kommer til makten uten å samarbeide med ett eller flere av de andre partiene. Det kan gi små partier mye makt, men hvor dyrt vil de selge seg, og hvilke miljøkrav vil de stille for å støtte en statsminister?

Tema Grønt skifte nett

Åtte trinn til et grønt skifte

27.07.2017

En. To. Tre. Fire. Fem. Seks. Sju. Åtte. Det grønne skiftet er bare noen trinn unna. Helga Lerkelund har selv tvilt, men nå er hun overbevist. – Det grønne skiftet er mulig, og det skjer nå!

Puddiken
KUTT BILREISER

Vår store dårlige samvittighet

27.07.2017

Bilen er vår største, dårlige miljøsamvittighet. Alle vet at bilkjøring fører med seg miljøproblemer. Men hva kan vi gjøre med det?

Viser fra 1 til 12 av totalt 306 artikler