Miljøkampen der du bor
13.02.2014
I hundre år har Naturvernforbundet kjempet for det viktigste vi har; planter, dyr, skoger, fjell, vann, luft, klima – kort sagt; naturen. Finn historier fra ditt hjemfylke her:
Det uautoriserte portrettet av olje- og energiministeren har blitt en av de mest omtalte politiske bøker på lenge i Norge, fyrt opp av nachspiel-seansen der Borten Moe og hans politiske rådgiver Ivar Vigdenes fyrte opp tørketrommel og dusj i bare nettoen med bokas forfatter til stede. Dårlig enøk, bra moro, og irrelevant sett opp mot norsk miljøpolitikk. Men det er to andre linjer som boka skraper i, som er svært interessante for hvordan norsk olje-, energi- og klimapolitikk ser ut: statsrådens nære forhold til Det Norske Oljeselskap (DNO)-sjef Erik Haugane og ansettelsen av tidligere Natur og Ungdom (NU)-leder Ane Hansdatter Kismul.
Middag fra oljemann
Erik Haugane er miljøaktivisten og Alta-aksjonisten som ble oljeselskapsleder og en av Norges mest uttalte klimaskeptikere. "Hypotesen om at det er en kobling mellom CO2-utslipp og klimasvingninger på Jorden, er ekstremt dårlig belagt", uttalte han til Dagens Næringsliv i september 2009, to måneder før klimatoppmøtet i København. Hans oljepolitiske standpunkt oppsummeres i samme intervju: "Vi må ta opp oljen nå, for om 100 år er den verdiløs. Da vil andre energiformer, som solenergi, ha tatt over."
Skarsbø Moen avdekker i sin bok at Haugane betalte en middag til 30 000 kroner til Ola Borten Moe og hans politiske nettverk og vennekrets ett år før han ble statsråd. I Borten Moes periode som statsråd har Hauganes selskap DNO fått tildelt en rekke nye lisenser på norsk sokkel. Borten Moe og Haugane var også bekjente fra før, og er det fortsatt. Men har Hauganes svært lite vitenskapelig funderte meninger om olje og klima påvirket statsrådens og Regjeringens politikk? Det sier boka ingenting om.
Klimaleder ble oljeforkjemper
Ane Hansdatter Kismul er NU-lederen som skjerpet organisasjonens klimaretorikk og -politikk i betydelig grad. Der man tidligere hadde hatt nasjonale kampanjer over et videre spekter, fokuserte organisasjonen i Kismuls ledertid langt spissere på klimasaken, bremsing av oljeutvinning og nei til gasskraft. I 2003, som nyvalgt leder for NU, sa Kismul om Lofoten at "Dette er vel det området som skiller seg ut som det klart mest verneverdige utenfor norskekysten" til NTB. Det er lov å skifte mening, men det er svært oppsiktsvekkende at en så profilert klimaaktivist går inn for åpning av blokkene Nordland 6 internt i Senterpartiet, kun fire måneder etter å ha blitt utnevnt som Ola Borten Moes statssekretær. Kismul har også tidligere vært Borten Moes rådgiver på Stortinget. Hvordan har "pløyboyens" politikk påvirket miljøaktivisten?
Dvask cocktail
Skarsbø Moen forteller det som tidligere har stått i avisene om saken, og beveger seg kjapt til helt andre ting. Hun refererer greit, men tilfører ikke noe nytt til det bildet man måtte ha av Ola Borten Moe, Senterpartiet eller norsk olje- og klimapolitikk. Hvis Moen virkelig har intervjuet et 30-talls anonyme interne kilder i Senterpartiet, kan ikke disse ha vært svært snakkesalige overfor henne. Da står vi igjen med ei bok som sammenfatter det som tidligere har vært kjent om olje- og energiministeren, krydret med en spicy nachspiel-scene.
"Finnes det bedre cocktail enn oljeboring til Nordpolen, maktkamp og sør-trøndersk festkultur? Ikke for en politisk bok i Norge i alle fall", proklamerte forfatteren på Facebook da bokideen ble presentert i fjor høst. Nei, svarer vi, så da er det synd at ideen skusles bort med å ikke fortelle noe nytt, annet enn å presentere en kreativ måte å bruke en tørketrommel på. Denne cocktailen er dvask. Og jeg har smakt den før.
13.02.2014
I hundre år har Naturvernforbundet kjempet for det viktigste vi har; planter, dyr, skoger, fjell, vann, luft, klima – kort sagt; naturen. Finn historier fra ditt hjemfylke her:
05.02.2014
En stadig synkende rypebestand skaper usikre framtidsutsikter for Norges største falk. I Buskerud har under halvparten av jaktfalkene fått frem unger de siste årene, en trend som går igjen flere steder i landet. Fortsetter det, vil bestanden falle.
09.01.2014
Høyre fikk miljøvernministeren i regjeringen Solberg. Men Fremskrittspartiet leder departementene som har styringen med klimagassutslippene.
21.12.2013 | Sist oppdatert: 18.02.2020
USA fikk sin første nasjonalpark i 1872, og Sverige opprettet sin første i 1909. Norge hadde ingen. Ikke Rondane, ikke Jotunheimen, ingen. På 1950-tallet raste kampen for det norske arvesølvet.
09.12.2013
99 ulver er drept i Norge siden 2000. Bare i år har 14 ulver dødd, 12 av dem er skutt i lovlig jakt.
26.11.2013
Det er 73 514 registrerte snøskutere i Norge. De fyller nå tanken for å kjøre i en utmark nær deg. Med den blåblå regjeringen blir det langt mer kjøring i skog og mark.
22.11.2013
I går forlot de klimatoppmøtet i protest. I dag samlet miljøvernere seg i et aktivisthus i sentrum av Warszawa. Natur & miljø fikk være med da Friends of the Earth la sin plan for det som er igjen av klimatoppmøtet.
22.11.2013
Statens pensjonsfond har investert i 44 av de 90 verste utslipperne i verdenshistorien. I tillegg står Statoil for cirka 0,3 prosent av verdens samlede utslipp av klimagasser. - Noen av inntektene kommer fra disse selskapene. Da ville det være svært inkonsekvent om fondet skulle utelukke investeringer i de samme selskapene, sier statssekretær Paal Bjørnestad i Finansdepartementet.
21.11.2013
– Vi går herfra i sjokk og sinne, sa Sharon Borrows fra den internasjonale fagbevegelsen da mange hundre miljøvernere og folk fra solidaritets- og fagbevegelsen marsjerte ut av FNs klimatoppmøte i Warszawa i dag. – Vi er spesielt skuffet over de store rike landene, sa Naturvernforbundets Lars Haltbrekken, som deltok i utmarsjen.
20.11.2013
Hun sultestreiker og roper seg hes i Warszawas gater. På klimatoppmøtet i Warszawa er Silje Lundberg fra Natur og Ungdom en av de tydeligste stemmene, og hun intervjues av presse fra hele verden.
20.11.2013
- De holder innlegg om at forhandlinger sent på kvelden er dårlig for helsen, møter opp i t-skjorte og mumser snacks mens andre land forsøker å ha en god tone og forhandle. Ria Voorhaar i Climate Action Network leverer knusende kritikk av Australias rolle under klimaforhandlingene i Warszawa.
18.11.2013
Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft er på plass i Warszawa. I morgen åpner klimaforhandlingenes høynivådel, med ministre fra mer enn 100 land til stede.