Du er her:

Gyri Solumsmoen og Arild Solli viser frem oljefyren. Planen er å bytte den ut med en luft til vann-varmepumpe.

Gyri Solumsmoen og Arild Solli viser frem oljefyren. Planen er å bytte den ut med en luft til vann-varmepumpe. Foto: Tor Bjarne Christensen

Gyri og Arild vil bli oljefri

Gyri Solumsmoen og Arild Solli har kjøpt et hus med gamle vinduer og oljefyr. Nå får de hjelp av energirådgiver Dag Arne Høystad i Naturvernforbundet til å bli oljefri.

Gyri og Arild er som huskjøpere flest. De ønsker å pusse opp, og de vil gjerne finne gode energiløsninger, slik at de både sparer miljøet og lommeboka. Men hva skal de gjøre? Skal de satse på varmepumpe, pelletsovn, vedovn, eller skal de beholde oljefyren, som har holdt huset godt og varmt i 40 år?

Viktige valg
For den som skal orientere seg i jungelen av oppvarmingsløsninger gjelder det å holde tunga rett i munnen, for det finnes mange alternativer på markedet. Spør du dem som skal selge, tales det like varmt for det meste. I tillegg er det viktige valg du tar, valg du og huset skal leve med i mange tiår.

Asker kommune har kommet innbyggerne sine til unnsetning. Alle som ønsker det får gratis energirådgivning og hjemmebesøk av energikonsulent Dag Arne Høystad. Natur & miljø var med da han besøkte Gyri og Arild.

– For oss har det vært viktig å gjøre gode valg fra starten, men vi visste ikke helt hva vi skulle satse på, forteller de to.

Bytter vinduer og isolerer loft
Huset er fra 1971 og er utstyrt med den tidens isolasjon, vinduer og oppvarming. Fra oljefyren i sokkeletasjen går det rør, som forgrenser seg til radiatorer i alle rom. Vinduene er to lags vippevinduer, av den sorten man hadde før de såkalte husmorsvinduene kom.

Etter et møte med energikonsulent Høystad på kommunehuset, fikk prosjektet en retning. De har installert balansert varmegjenvinning, slik at inneluften byttes ut samtidig som varmen sendes i retur. Noen av de gamle vippevinduene er også erstattet med trelags energiglass. Nå skal flere vinduer byttes ut, og de skal etterisolere loftet. Deretter gjenstår det store valget. Hva gjør de med oljefyren?

Erstatter 3000 liter olje
– Vi har sett på en luft til vann-varmepumpe og fått et tilbud på 130 000 kroner. Den skal ifølge forhandleren kunne kutte oppvarmingskostnadene med 15 000 kroner i året, forteller Arild.

Varmepumpen henter energi fra luften ute og varmer opp vann som transporteres rundt i huset. De gamle radiatorene kan fortsatt brukes, og Arild og Gyri har også planer om la varmepumpen forsyne gulvet i gangen nede med vannbåren varme. Systemet vil erstatte forbruk av cirka 3000 liter fyringsolje, noe som tilsvarer 28 500 kilowattimer strøm og nesten 8000 kilo CO2.

Lager energiplan
Høystad er ikke i tvil om hva han vil anbefale.

– Isolering av loftet og vinduene er det viktigste. Hvis de i tillegg bytter ut oljefyren med en varmepumpe, får de en veldig god løsning, sier han.

Etter besøket skal Høystad lage en energiplan, hvor han setter opp de aktuelle tiltakene, hvilken effekt de har og hvilke besparelser de vil gi.

– Vi kommer nok til å satse på varmepumpen, sier Gyri og Arild etter besøket fra energikonsulenten.

Kulden ga travle dager
Høystad, som også jobber i Norges Naturvernforbund, har travle dager. Vinterens kulde og høye strømpriser har aktualisert energieffektivisering, og det er mange som ønsker råd fra Høystad.

– Selv driver jeg ut fra miljøhensyn, men det er ikke bare det som er motivasjonen hos de som tar kontakt. De fleste investerer i energieffektivisering for å spare penger og for å få bedre komfort, forteller Høystad.

Han forklarer at det hovedsakelig er to veier en kan gå. Enten satser du på så god isolasjon at oppvarmingsbehovet reduseres til et minimum, eller så kjøper du en effektiv og miljøvennlig oppvarmingsløsning, kombinert med en enklere isolering.

– Hvis du vil være ekstra miljøvennlig kan du gjøre begge deler, men da sparer du ikke penger, sier Høystad.

10-15 gasskraftverk
Høystad forteller at potensialet i energieffektivisering i bygg er enormt.

– Hvis du etterisolerer loftet, sparer du strøm nok til å kjøre elbil ett år, sier Høystad.

– Hvis alle gjør som Gyri og Arild i eksisterende bygg, samtidig som det innføres høyere krav til nye bygg, kan vi frigjøre 40 terawatt strøm. Det tilsvarer hele Danmarks energiforbruk, eller ti-femten gasskraftverk, sier Høystad.

Asker har eget klimapanel
Asker kommune har tatt mål av seg å redusere energiforbruket og klimagassutslippet i kommunen med 20 prosent innen 2020. Kommunen har et eget klimapanel, som tok initiativ til prosjektet med energirådgivningen. Høystad fikk jobben fordi Naturvernforbundet vant anbudskonkurransen.

Med Gyri og Arilds innsats er kommunen et lite skritt nærmere.

Image

Nyheter

Istockphoto-523564455-612x612 lite foto BrianAJackson
Partiguide viser rødgrønn enighet om viktig miljøsak

– Energisparing kan bli bærebjelke i ny regjerings miljøpolitikk

15.10.2021

Storsatsing på energisparing er blant miljøsakene det er stort flertall for på det nye Stortinget. Saken støttes også av regjeringspartiene Ap og Sp, samt SV og flere andre partier, ifølge Naturvernforbundets partiguide. – De høye strømprisene viser hvor nødvendig det er å få ned strømforbruket. Her har den nye regjeringen et effektivt miljøtiltak, som også vil bedre folks økonomi og gi tusenvis av nye arbeidsplasser. Derfor foreslår vi en strømsparepakke fra Støre, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.

Stortinget foto  Silje R
Partiguide viser rødgrønn enighet om miljøsaker

Disse miljøsakene har flertall på Stortinget

23.09.2021

Betydelige klimakutt, satsing på tog, energisparing og vern av strandsonen er blant en lang rekke med miljøsaker som Ap, Sp og SV er enige om, ifølge Naturvernforbundets partiguide. – Ap, SV og Sp trenger ikke lete lenge etter en miljøpolitikk de kan samles om. Naturvernforbundets partiguide viser at de har et godt grunnlag for å gi landet et taktskifte i miljøpolitikken, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.

Partiguide_some_miljøguide totalt
Naturvernforbundets partiguide

Her er partienes miljøpolitikk

16.09.2021

SV, MDG, Rødt og Venstre får grønt lys i Naturvernforbundets guide til årets stortingsvalg. Naturvernforbundet gir rødt lys til Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet, som havner på bunnen med den dårligste miljøpolitikken. Ap og KrF ligger midt på treet med gult lys.

Anne-Lise Thingnes Førsund

Folk og fest for Førdefjorden

06.09.2021

– I dag opplever jeg at naturen er tilnærmet rettsløs, sier Anne-Line Thingnes Førsund. Lederen for Naturvernforbundet i Sogn og Fjordane har kjempet mot gruvedumping i Førdefjorden i over 14 år, og er ikke imponert over rettsvernet for fjordene, Norges kanskje fremste merkevare.

IMG_2848

Vei og bane gjennom vernet natur

30.08.2021

Først flyttet de den planlagte jernbanestrekningen dit alle naturvernere sa den i hvert fall ikke burde gå. Så plusset de på en firefelts motorvei. Velkommen til Ringerike.

Truls Gulowsen foto Håkon Mosvold Larsen NTB
Truls Gulowsen (47) er Naturvernforbundets leder

Speideren som ble aktivist

24.08.2021

Han har aksjonert mot oljerigger, vært sersjant i Forsvaret, demonstrert for ulv blant flere tusen ulvemotstandere og saksøkt staten for oljeboring i Arktis. Nå skal Truls Gulowsen (47) lede Naturvernforbundet, og han legger ikke skjul på at han har store ambisjoner.

Partiguide_some_klima- og oljepolitikk
Naturvernforbundets partiguide

Klima- og oljepolitikk

16.08.2021

Aldri har situasjonen vært mer alvorlig. Ifølge den ferske rapporten fra FNs klimapanel må alle land gjennomføre store og raske kutt i utslippene av klimagasser for å hindre katastrofale klimaendringer. FNs generalsekretær António Guterres har oppfordret alle land til å slutte å lete etter mer olje og gass. Hva vil norske partier gjøre?

Partiguide_some_naturmangfold
Naturvernforbundets partiguide

Stans tapet av naturmangfold

16.08.2021

Tap av arter og natur er en stor miljøtrussel, like alvorlig som klimaendringene. Men hvordan møter partiene på Stortinget denne trusselen? Naturvernforbundets partiguide viser at det bare er tre partier som får grønt lys for sin naturmangfoldpolitikk.

Partiguide_some_samferdsel
Naturvernforbundets partiguide

Miljøvennlig samferdsel

16.08.2021

Samferdsel står for en stor andel klimautslippene i Norge. Hvilke partier vil satse på tog framfor nye store motorveier, hvem vil få ned biltrafikken og satse målrettet på syklisme?

Partiguide_some_forbruk(1)
Naturvernforbundets partiguide

Miljøvennlig forbruk

16.08.2021

Norge er blant landene med høyest forbruk av ressurser i verden. Når vi kjøper nye ting, er vi med og forårsaker naturødeleggelser og utslipp av klimagasser og annen forurensning. Hvordan vil partiene på Stortinget arbeide for at det norske forbruket skal bli bærekraftig? Noen av svarene finner du her.

Partiguide_some_naturens rettssikkerhet
Naturvernforbundets partiguide

Rettssikkerhet for naturen

12.08.2021

Sårbar natur bygges ned, antall truede arter stiger og hensynet til natur om miljø kommer ofte i annen rekke. Må det gjøres noen grep for å sørge for naturens rettssikkerhet? Se hva partiene på Stortinget mener om saken her.

Viser fra 1 til 12 av totalt 399 artikler

Relaterte tema

Kronikker og innlegg