Du er her:

Gyri Solumsmoen og Arild Solli viser frem oljefyren. Planen er å bytte den ut med en luft til vann-varmepumpe.

Gyri Solumsmoen og Arild Solli viser frem oljefyren. Planen er å bytte den ut med en luft til vann-varmepumpe. Foto: Tor Bjarne Christensen

Gyri og Arild vil bli oljefri

Gyri Solumsmoen og Arild Solli har kjøpt et hus med gamle vinduer og oljefyr. Nå får de hjelp av energirådgiver Dag Arne Høystad i Naturvernforbundet til å bli oljefri.

Gyri og Arild er som huskjøpere flest. De ønsker å pusse opp, og de vil gjerne finne gode energiløsninger, slik at de både sparer miljøet og lommeboka. Men hva skal de gjøre? Skal de satse på varmepumpe, pelletsovn, vedovn, eller skal de beholde oljefyren, som har holdt huset godt og varmt i 40 år?

Viktige valg
For den som skal orientere seg i jungelen av oppvarmingsløsninger gjelder det å holde tunga rett i munnen, for det finnes mange alternativer på markedet. Spør du dem som skal selge, tales det like varmt for det meste. I tillegg er det viktige valg du tar, valg du og huset skal leve med i mange tiår.

Asker kommune har kommet innbyggerne sine til unnsetning. Alle som ønsker det får gratis energirådgivning og hjemmebesøk av energikonsulent Dag Arne Høystad. Natur & miljø var med da han besøkte Gyri og Arild.

– For oss har det vært viktig å gjøre gode valg fra starten, men vi visste ikke helt hva vi skulle satse på, forteller de to.

Bytter vinduer og isolerer loft
Huset er fra 1971 og er utstyrt med den tidens isolasjon, vinduer og oppvarming. Fra oljefyren i sokkeletasjen går det rør, som forgrenser seg til radiatorer i alle rom. Vinduene er to lags vippevinduer, av den sorten man hadde før de såkalte husmorsvinduene kom.

Etter et møte med energikonsulent Høystad på kommunehuset, fikk prosjektet en retning. De har installert balansert varmegjenvinning, slik at inneluften byttes ut samtidig som varmen sendes i retur. Noen av de gamle vippevinduene er også erstattet med trelags energiglass. Nå skal flere vinduer byttes ut, og de skal etterisolere loftet. Deretter gjenstår det store valget. Hva gjør de med oljefyren?

Erstatter 3000 liter olje
– Vi har sett på en luft til vann-varmepumpe og fått et tilbud på 130 000 kroner. Den skal ifølge forhandleren kunne kutte oppvarmingskostnadene med 15 000 kroner i året, forteller Arild.

Varmepumpen henter energi fra luften ute og varmer opp vann som transporteres rundt i huset. De gamle radiatorene kan fortsatt brukes, og Arild og Gyri har også planer om la varmepumpen forsyne gulvet i gangen nede med vannbåren varme. Systemet vil erstatte forbruk av cirka 3000 liter fyringsolje, noe som tilsvarer 28 500 kilowattimer strøm og nesten 8000 kilo CO2.

Lager energiplan
Høystad er ikke i tvil om hva han vil anbefale.

– Isolering av loftet og vinduene er det viktigste. Hvis de i tillegg bytter ut oljefyren med en varmepumpe, får de en veldig god løsning, sier han.

Etter besøket skal Høystad lage en energiplan, hvor han setter opp de aktuelle tiltakene, hvilken effekt de har og hvilke besparelser de vil gi.

– Vi kommer nok til å satse på varmepumpen, sier Gyri og Arild etter besøket fra energikonsulenten.

Kulden ga travle dager
Høystad, som også jobber i Norges Naturvernforbund, har travle dager. Vinterens kulde og høye strømpriser har aktualisert energieffektivisering, og det er mange som ønsker råd fra Høystad.

– Selv driver jeg ut fra miljøhensyn, men det er ikke bare det som er motivasjonen hos de som tar kontakt. De fleste investerer i energieffektivisering for å spare penger og for å få bedre komfort, forteller Høystad.

Han forklarer at det hovedsakelig er to veier en kan gå. Enten satser du på så god isolasjon at oppvarmingsbehovet reduseres til et minimum, eller så kjøper du en effektiv og miljøvennlig oppvarmingsløsning, kombinert med en enklere isolering.

– Hvis du vil være ekstra miljøvennlig kan du gjøre begge deler, men da sparer du ikke penger, sier Høystad.

10-15 gasskraftverk
Høystad forteller at potensialet i energieffektivisering i bygg er enormt.

– Hvis du etterisolerer loftet, sparer du strøm nok til å kjøre elbil ett år, sier Høystad.

– Hvis alle gjør som Gyri og Arild i eksisterende bygg, samtidig som det innføres høyere krav til nye bygg, kan vi frigjøre 40 terawatt strøm. Det tilsvarer hele Danmarks energiforbruk, eller ti-femten gasskraftverk, sier Høystad.

Asker har eget klimapanel
Asker kommune har tatt mål av seg å redusere energiforbruket og klimagassutslippet i kommunen med 20 prosent innen 2020. Kommunen har et eget klimapanel, som tok initiativ til prosjektet med energirådgivningen. Høystad fikk jobben fordi Naturvernforbundet vant anbudskonkurransen.

Med Gyri og Arilds innsats er kommunen et lite skritt nærmere.

Image

Nyheter

2021
KRONIKK

Opp som en løve, ned som en skygge

19.05.2022 | Sist oppdatert: 18.05.2022

I begynnelsen av mai feiret Klima- og miljødepartementet sin femtiårsdag med festtaler og prominente gjester. Men fortalte de hvordan det egentlig står til med naturen de skulle beskytte?

IStock-467298516 Foto santiphotois Istockphoto

Bildekk – et skittent kinderegg

10.05.2022 | Sist oppdatert: 10.05.2022

Store klimagassutslipp, mengder med mikroplast, miljøgifter og en vanvittig sløsing med fossile ressurser. Bildekk står som et symbol på forurensning og utslipp – et skittent kinderegg, som ingen helt vet hva vi skal gjøre med.

Maren Esmark_foto Fartein Rudjord (1)
Maren Esmark slutter som generalsekretær etter ti år

Ønsker et forbund med større takhøyde

08.04.2022

Etter ti år slutter Maren Esmark som generalsekretær i Naturvernforbundet når åremål nummer to går ut i august. Hun etterlater seg en organisasjon i vekst, med rekordmange medlemmer og god økonomi. Mye er bra, men hun ønsker seg et forbund med større takhøyde. – Ja, det er til dels lavt under taket. Jeg håper at Naturvernforbundet snart vil bli en bred organisasjon med plass til mange flere, sier Esmark.

MAG_2510

I Synnøves fotspor

04.04.2022

Synnøve Kvamme er opptatt av å etterlate seg et minimalt fotavtrykk på kloden, men som naturverner har hun allerede satt varige spor.

IStock-504226704 foto nightman1965 Istockphoto
KOMMENTAR

Oljeland i krig og krise

01.04.2022

Hvorfor er det så vanskelig å handle før en krise treffer oss med full kraft? Krigen i Ukraina og pandemien har blitt møtt med resolutt handlekraft. Stilt overfor klimakrisen, derimot, er innsatsen heller tafatt, selv om det er selve livsgrunnlaget vårt som er truet. Hvorfor er det slik?

DJI_0230
KRONIKK

Dristige veiplaner bør stå for fall

21.03.2022

Nå har folk for alvor begynt å forstå hvilke inngrep de nye motorveiene fører med seg. Det skyldes i stor grad at flere store utbygginger av firefelts motorvei for høy fart er i gang. For det er noe annet å betrakte gravemaskinene spise seg gjennom landskapet enn å se noen traseer på et kart.

IMG_6398

Den miljøvennlige byen

07.02.2022

Byene våre kan planlegges slik at transporten blir mer miljøvenning, og mindre skadelig. Kollektivtrafikk kan fungere, også i mindre byer. Og vi må bygge byene tettere.

2021

Rekord i veier og ødeleggelser

24.01.2022 | Sist oppdatert: 24.01.2022

Den forrige regjeringen satte rekord i investeringer i transport. Nye motorveier, bruer, tunneler, flyplasser, jernbanelinjer og godsterminaler vil, ifølge planene, dukke opp over det meste av landet de nærmeste årene. Hele 700 kilometer ny motorvei skal bygges. Men hva med naturen og miljøet? Hva med målet om nullvekst i privatbilismen? Og hvordan kan vi reise uten fly og bil?

Pernille Hansen Foto Lise Helset Eide

Optimist av natur

05.01.2022 | Sist oppdatert: 05.01.2022

Pernille Hansen lider verken av klimaangst eller miljødepresjon. Hun er overbevist om at det skyldes at hun alltid har stått på for naturen og miljøet – en oppskrift hun anbefaler på det varmeste!

Viser fra 1 til 12 av totalt 416 artikler

Relaterte tema

Kronikker og innlegg