Åtte trinn til et grønt skifte
27.07.2017
En. To. Tre. Fire. Fem. Seks. Sju. Åtte. Det grønne skiftet er bare noen trinn unna. Helga Lerkelund har selv tvilt, men nå er hun overbevist. – Det grønne skiftet er mulig, og det skjer nå!
Bare en fjerdedel av hummeren som yrkesfiskerne fanger blir innrapportert. Myndighetene vet det, men lite gjøres for å stanse ulovlig hummersalg. (Illustrasjonsfoto). Foto: Morgan Davis de Lossy/Istockphoto
Forskere ved Havforskningsinstituttet har avdekket at fritidsfisket står for betydelige mengder av hummerfangsten i Norge, hele 65 prosent. Dette er fangst som aldri når den offisielle statistikken, ettersom det ikke finnes noen ordning for registrering av fritidsfisket. Forskerne avdekket også en betydelig underrapportering blant yrkesfiskerne. Bare én fjerdedel av hummeren som fanges blir omsatt på lovlig måte. Resten omsettes ulovlig og går til personlig forbruk.
Hummeren står som nær truet på rødlisten. Likevel er det ingen grense for hvor mye hummer hver fisker kan fange.
– Flaut for Norge
– Det norske hummerfisket er uregulert og underrapportert. Vi har gjennomgående dårlige systemer for overvåking av fisket. Det er flaut for Norge som fiskerinasjon, sier forsker Alf Ring Kleiven ved Havforskningsinstituttet.
Han disputerte med en doktorgrad om dette i 2008 og fulgte opp med ytterligere studier i 2010. Nå har han fått en artikkel publisert på vitenskapsnettstedet Plosone sammen med forskerne Esben Moland Olsen og Jon Helge Vølstad.
– Vår studie er en klar advarsel om at ulovlig, urapportert og uregulert fiske i kystnære områder ikke må ignoreres, sier Ring Kleiven.
Vurderer nye ordninger
Det virker likevel ikke som advarselen er tatt alvorlig. Den grove underrapporteringen i hummerfisket har ikke fått noen konsekvenser for fiskerne. Men seniorrådgiver Trond Ottemo i Fiskeridirektoratet forteller at de nå skal ha en gjennomgang av hummerforvaltningen. Der vil det bli vurdert om det skal innføres merke- eller registreringsordninger for å få bedre data på uttaket av hummer, både i fritids- og yrkesfisket.
– Dette er spørsmål vi nå kommer til å se på, sier Ottemo.
Han forteller at hummerfisket er ganske komplisert å forvalte.
– Hummer tas av alt fra fritidsfiskere med én teine til yrkesfiskere som opererer med 100 teiner, og fangsten foregår fra svenskegrensa til Trøndelag. Å operere med kvoter, slik man gjør for andre arter, er ikke egnet så lenge vi ikke har kontroll med selve uttaket, sier Ottemo.
– Mye selges ulovlig
Daglig leder Jørn Lian i Skagerakfisk tror mye hummer selges ulovlig.
– Vi har grunn til å tro at det omsettes en del hummer ulovlig. Yrkesfiskerne spiser nok ikke tre fjerdedeler av fangsten selv, sier Lien.
Han mener at yrkesfiskerne ville vært tjent med å registrere hele fangsten sin.
– Ut fra et ressursmessig og omsetningsmessig synspunkt skal dette går for seg på riktig måte. Her er det også snakk om betydelige skatteunndragelser, sier Lian.
27.07.2017
En. To. Tre. Fire. Fem. Seks. Sju. Åtte. Det grønne skiftet er bare noen trinn unna. Helga Lerkelund har selv tvilt, men nå er hun overbevist. – Det grønne skiftet er mulig, og det skjer nå!
27.07.2017
Vi kommer ikke utenom det. Skal vi kutte i klimagassutslippene våre, må vi fly mindre.
27.07.2017
Jo da, du kan dra på togferie med unger. Det kan til og med bli gøy!
27.07.2017
Bilen er vår største, dårlige miljøsamvittighet. Alle vet at bilkjøring fører med seg miljøproblemer. Men hva kan vi gjøre med det?
27.07.2017
Maria Andersen smiler der hun sitter med kaffekoppen i hendene. Det er en helt vanlig dag på jobb i midten av januar, og på Sagene i Oslo er gatene dekket av snø og is. Det er skikkelig holkeføre, og folk går i pingvingange bortover fortauene. Men Maria sykler.
27.07.2017
Familien Thorsheim har fått boret et 120 meter dypt hull utenfor huset sitt. Siden har strømforbruket sunket så kraftig at strømleverandøren BKK mistenker dem for å jukse med strømmåleren.
27.07.2017
Det gjorde nemlig alltid bestemor. Hun strikket jo for så vidt sokkene selv også, og fikk nok et litt nærmere forhold til dem enn hva mange av dagens forbrukere gjør. Og kanskje det er der problemet ligger. Mangel på nærhet; å sette pris på det man har og ta vare på det.
27.07.2017
Har du tenkt på alle de tingene du eier som du egentlig bare har bruk for en gang i blant? Gir det for eksempel mening at alle familiene i et borettslag eier en gressklipper hver, en trillebår hver, hver sin verktøykasse og hver sin rake? Hva med bil? Trenger man egentlig det hvis man ikke bruker den så ofte?
27.07.2017
Er boden din stappfull av ting du aldri bruker? Er klesskapet ditt sprengferdig og hyllene overlesset med klær? Er det litt sånn at du aldri finner noe, fordi det ikke er mulig å komme til i alt kaoset?
27.07.2017
Kaja Ahnfelt (28) er primus motor bak Restarters Oslo, en forening som arrangerer «fiksefester for elektronikk» der hvem som helst kan få hjelp til å reparere ødelagte dingser.
27.07.2017
Den kan du i stedet putte i buljonggryta. Med sin friske sødmefylte smak spiller den en viktig birolle i så mang en rett – på bunn av søppelspannet derimot, går den til grunne.
27.07.2017
Helene (39) var oppgitt og frustrert over hvor lite som ble gjort for miljøet. Men så oppdaget hun en skjult inngang som viste henne veien til et grønt byliv.