MIAS KJØKKEN - Mindre plast, mer røtter
25.05.2018
Bloggeren Mia Frogner kjemper en stadig kamp for å holde plasten ute av kjøkkenet sitt. Det betyr mer rotgrønnsaker og lærdom fra bestemødrene sine.
Bare en fjerdedel av hummeren som yrkesfiskerne fanger blir innrapportert. Myndighetene vet det, men lite gjøres for å stanse ulovlig hummersalg. (Illustrasjonsfoto). Foto: Morgan Davis de Lossy/Istockphoto
Forskere ved Havforskningsinstituttet har avdekket at fritidsfisket står for betydelige mengder av hummerfangsten i Norge, hele 65 prosent. Dette er fangst som aldri når den offisielle statistikken, ettersom det ikke finnes noen ordning for registrering av fritidsfisket. Forskerne avdekket også en betydelig underrapportering blant yrkesfiskerne. Bare én fjerdedel av hummeren som fanges blir omsatt på lovlig måte. Resten omsettes ulovlig og går til personlig forbruk.
Hummeren står som nær truet på rødlisten. Likevel er det ingen grense for hvor mye hummer hver fisker kan fange.
– Flaut for Norge
– Det norske hummerfisket er uregulert og underrapportert. Vi har gjennomgående dårlige systemer for overvåking av fisket. Det er flaut for Norge som fiskerinasjon, sier forsker Alf Ring Kleiven ved Havforskningsinstituttet.
Han disputerte med en doktorgrad om dette i 2008 og fulgte opp med ytterligere studier i 2010. Nå har han fått en artikkel publisert på vitenskapsnettstedet Plosone sammen med forskerne Esben Moland Olsen og Jon Helge Vølstad.
– Vår studie er en klar advarsel om at ulovlig, urapportert og uregulert fiske i kystnære områder ikke må ignoreres, sier Ring Kleiven.
Vurderer nye ordninger
Det virker likevel ikke som advarselen er tatt alvorlig. Den grove underrapporteringen i hummerfisket har ikke fått noen konsekvenser for fiskerne. Men seniorrådgiver Trond Ottemo i Fiskeridirektoratet forteller at de nå skal ha en gjennomgang av hummerforvaltningen. Der vil det bli vurdert om det skal innføres merke- eller registreringsordninger for å få bedre data på uttaket av hummer, både i fritids- og yrkesfisket.
– Dette er spørsmål vi nå kommer til å se på, sier Ottemo.
Han forteller at hummerfisket er ganske komplisert å forvalte.
– Hummer tas av alt fra fritidsfiskere med én teine til yrkesfiskere som opererer med 100 teiner, og fangsten foregår fra svenskegrensa til Trøndelag. Å operere med kvoter, slik man gjør for andre arter, er ikke egnet så lenge vi ikke har kontroll med selve uttaket, sier Ottemo.
– Mye selges ulovlig
Daglig leder Jørn Lian i Skagerakfisk tror mye hummer selges ulovlig.
– Vi har grunn til å tro at det omsettes en del hummer ulovlig. Yrkesfiskerne spiser nok ikke tre fjerdedeler av fangsten selv, sier Lien.
Han mener at yrkesfiskerne ville vært tjent med å registrere hele fangsten sin.
– Ut fra et ressursmessig og omsetningsmessig synspunkt skal dette går for seg på riktig måte. Her er det også snakk om betydelige skatteunndragelser, sier Lian.
25.05.2018
Bloggeren Mia Frogner kjemper en stadig kamp for å holde plasten ute av kjøkkenet sitt. Det betyr mer rotgrønnsaker og lærdom fra bestemødrene sine.
19.05.2018
13.05.2018
Har du dumpet avfall i sjøen? Satt igjen teiner og garn? Møt de som fisker opp skrotet du ikke tok med deg.
12.05.2018
–Jeg tror at jeg kan få til store endringer fra innsiden her, sier tidligere WWF-leder Nina Jensen. Som sjef for Kjell Inge Røkkes gigantiske nye havforskningsprosjekt er plast i havet øverst på lista over miljøproblemene hun ønsker å løse.
23.04.2018
Hva har vannloppe, krill, blåskjell, torsk, sild, havhest og gåsenebbhval til felles? De lever i vår verden, de har vært her lenge – og de spiser plast.
20.04.2018
Det er ikke mangel på informasjon. Det er ikke det at vi ikke forstår. Likevel forsøples naturen hver eneste dag av plast vi lett kunne puttet i søppelkassa.
19.04.2018
Hver eneste time strømmer millioner av små plastbiter ut i Oslofjorden fra Vestfjorden Avløpsanlegg. Det er den samme historien i hver havn, hver elv, hver innsjø der avløpsvann renner ut. Vannet er fullt av mikroplast.
19.04.2018
Oppskrift på plastplukkevanter med Naturvernforbundet-logo
13.04.2018
Slitasje fra bildekk er den klart største kilden til mikroplast i naturen i Norge. Natur- og miljøvernere har fått enda en god grunn til å be folk om å kjøre minst mulig bil.
07.12.2017 | Sist oppdatert: 07.12.2017
Bare tre prosent av skogene i Norge er vernet, resten ligger åpnet for hogst. – Situasjonen er veldig dramatisk. Vi må ha en milliard til skogvern hvert år om vi skal redde mangfoldet i norske skoger, sier Trude Myhre. Hun gikk 643 kilometer for truede arter og gamle trær i sommer.
31.10.2017
Hvorfor går Honorata Gajda rundt i et naturreservat i Asker og rykker små edelgraner opp med rota? Og hvorfor gir staten hvert år tillatelse til å plante ut trær som skader norsk natur?
30.10.2017
Millioner av plastkuler ligger strødd på Frierstranda i Telemark. Rett på den andre siden av fjorden ligger Norges største plastfabrikk, INEOS Bamble.