Du er her:

Generalsekretær Maren Esmark i Naturvernforbundet forteller at "Naturglede" ligger an til å bli en av Naturvernforbundets hovedsatsinger i 2014 og 2015 hovedsatsing

Generalsekretær Maren Esmark i Naturvernforbundet forteller at "Naturglede" ligger an til å bli en av Naturvernforbundets hovedsatsinger i 2014 og 2015 hovedsatsing. Foto: Kristian Skjellum Aas

- Ikke sint, bare veldig engasjert

– Joda, jeg er til dels enig med Erik Solheim, ler Maren Esmark i Naturvernforbundet i en kommentar til Solheims beskrivelse av miljøbevegelsen som «sint, nerdete og smal».

– Men jeg er ikke sint, bare veldig, veldig engasjert, sier hun.

I et intervju med Natur & miljø etterlyser tidligere miljøvernminister Erik Solheim en bredere, mer positiv og mer strategisk miljøbevegelse. Les intervjuet her.

Masse blide naturvernere
Maren Esmark tok over som Naturvernforbundets generalsekretær i august 2012. Hun kjenner godt den miljøbevegelsen Solheim beskriver, etter mange år i WWF og som seksjonsleder for miljø hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

– Sint og smal er å ta litt i hardt i, og det viser jo også at Solheims fokus og kunnskap om miljøbevegelsen stammer fra Oslo. Naturvernforbundet er jo slettes ikke en smal organisasjon, til sammen jobber våre lokal- og fylkeslag med et enormt spenn av saker, og jeg opplever tvert i mot at det er masse blide naturvernere med glimt i øyet rundt om i landet, sier Esmark.

Hovedsatsning på naturglede
Hun er enig i Solheims kritikk om at debattene om CO2-håndtering, kompensasjon, kvoter og sertifikater ikke kommuniserer godt. I forbindelse med Naturvernforbundets hundreårsjubileum til neste år har budskap og profil utad vært mye diskutert.

– Vi må tørre å snakke om verdier som folk bryr seg om, naturen nær der folk bor, hverdagslige arter, storslagne landskap og også om helse og forbrukssaker, sier Esmark.

Nå jobber hun med det nye arbeidsprogrammet som skal lede Naturvernforbundet gjennom jubileumsåret 2014 og ut 2015. Der er «naturglede» foreslått som hovedsatsing. Det har kommet rekordmange innspill fra folk ute i organisasjonen, og Esmark kan rapportere om stor begeistring for hovedsatsingen.

– Sånn sett kom vi Solheim litt i forkjøpet, og det utkastet kom før hans bok, ler hun.

Vil ikke stå med lua i hånda
– Samtidig må jeg si at det er vår jobb å være sinte. Ære være Solheim for hans store innsats globalt, men det har skjedd en stille aksept for store naturødeleggelser med den rødgrønne regjeringen der vi opplever at næringsinteressene, med gruve- og petroleumsindustrien i førersetet, nå får tilgang til nye og sårbare områder og faktisk heies fremover av Giske og Borten Moe. Da skal ikke miljøbevegelsen stå med lua i hånden og smile og gi ros. Vår jobb er å tale naturens sak, og det kommer vi til å fortsette å gjøre, sier Esmark.

Nyheter

Ekofisk ConocoPhilips

Oljeeventyret

12.12.2019

Ingen trodde at Norge kunne bli en storprodusent av olje og gass. Men det er forvaltningen av rikdommene som skiller Norge fra andre oljeland.

Alta 4 justert
Alfred Nilsen ute med bok om Altavassdraget

Norges største miljøkamp

05.12.2019

En hær av politifolk marsjerer opp mot nullpunktet i Stilla. Der sitter nærmere tusen aksjonister og sperrer veien. De vil redde det fantastiske Altavassdraget og sikre samenes rett til å bruke sine egne områder. Blant dem er Alfred Nilsen. Han skal bli arrestert, fengslet og dømt for oppvigleri etter det som ble norgeshistoriens største miljøkamp.

GP0STQ8D5_High_res2

Klimasaken til domstolene

25.11.2019

Flere steder i verden trekkes stater og selskaper for domstolene på grunn av manglende evne til å kutte klimagassutslipp. I FNs klimaforhandlinger krever mange land adgang til erstatning fra rike utslippsland for tap og skade som skyldes klimaendringer. Det kan bli dyrt for Norge, mener tidligere høyesterettsadvokat.

Wenche Skorge foto TBC
Fra Statoil til Naturvernforbundet

Oljedama som ble miljøverner

22.11.2019

– Det er nesten bare i Norge det kreves at debatten må nyanseres med at gass er klimavennlig. Gass er oljas svar på Marlboro light. Røyker du Marlboro light, spør Wenche Skorge i en facebookpost. Hun har gått fra et liv i oljebransjen til Naturvernforbundets sentralstyre. Noen ser på henne som en sviker.

Oppslag 1
Naturvernforbundet dro til Troll A-plattformen

Møtte trollet på norsk sokkel

18.11.2019

Det er enorme mengder gass der, nok til å fortsette produksjonen lenge etter at alle klimautslipp må være kuttet. Silje Ask Lundberg dro til Nordsjøen for å måle krefter med det største trollet på norsk sokkel.

Oljeplattform Foto nightman1965 Istockphoto
Det norske paradokset

Med olje på samvittigheten

15.11.2019

Hvem har skylda når massive utslipp fra norsk olje og gass bidrar til ødeleggende klimaendringer i andre land? Vi som produserer det, eller de som brenner det? I flere tiår har norske regjeringer holdt olja utenfor klimapolitikken, men nå er dette skillet i ferd med å bryte sammen.

IStock-1145163127 foto mrpluck Istockphoto

Slik kan Norge bli fossilfritt

14.11.2019

Norge kan bli fossilfritt i løpet av tjue år uten massiv utbygging av fornybar energi i norsk natur. Det viser en ny rapport fra Naturvernforbundet, som peker på at olje- og gassindustrien må legges ned innen 2040.

HVwONrVEe-4

Oljekappløp mot kanten av stupet

08.11.2019

Ved inngangen til 2020-årene går norske oljepumper for fullt, og jakten etter ny olje og gass fortsetter i rekordtempo, som om det ikke fantes noen klimakrise.

DSC_6480

Blir med på søksmål mot staten

05.11.2019

Naturvernforbundet er med som partshjelp når Folkets klimasøksmål nå kommer opp for lagmannsretten. Staten saksøkes for tildeling av oljelisenser i Barentshavet i 2016. Er oljeleting i Arktis i strid med grunnlovens miljøparagraf?

Træna tom-sigvald jenssen flickr

Om olje, torsk og koraller

28.10.2019

Midt i juli i år kom beskjeden, og 28. oktober ble ankene forkastet. Klima- og miljødepartementet har bekreftet Miljødirektoratets tillatelse til prøveboring etter olje i det som omtales som «torskens fødestue». Trænarevet er et svært levende og produktivt korallrev, yngle- og tumleplass for fisk og ligger nær Lofoten.

Garzweiler Uwe Flickr

Energiens pris

13.09.2019

Klimakampen er kampen vi ikke kan tape. Konsekvensene merkes allerede, både i Norge og mange steder i verden. Is og permafrost smelter, og været blir mindre forutsigbart. Gjennomsnittstemperaturen de siste årene har økt over hele kloden, og mest dramatisk har økningen vært i arktiske strøk. På Svalbard har temperaturen økt tre ganger mer enn klodens snitt.

IMG_2094 utsnitt(1)
Turbintette Trøndelag

Slåss mot skog av vindmøller

02.09.2019

Trøndelagskysten er et vakkert stykke Norge. Men det er også vindfullt, med en stadig trekk inn fra storhavet. Derfor får Trøndelag en svært høy tetthet av vindturbiner, hvis utbyggerne får alle sine ønsker oppfylt. Innlandet spares heller ikke for vindkraftplanene. Et opprør brer seg nå fra Frøya i sør til Namdal i nord, med aksjoner, harde fronter og splittelse som resultat. Er prisen for strømmen for høy?

Viser fra 1 til 12 av totalt 348 artikler

Kronikker og innlegg