Du er her:

Natur & Miljø Bulletin

Det skal ikke være lett å være forbruker.

Heller du varm suppe i en boks som er ment for iskrem, risikerer du å frigjøre giftstoffer. Makrell i brødposen er heller ikke å spøke med.

Plastemballasje kan inneholde stoffer som er giftige, kreftfremkallende eller hormonlignende. Om stoffene vandrer over i maten avhenger av om den er fet eller mager, varm eller kald.

Det er emballasje-leverandørene som skal dokumentere at emballasjen er egnet til den bruken den er tenkt til. Næringsmiddelprodusentene og butikkene skal be om denne dokumentasjonen.

Store hull i kunnskapen

En kartlegging som Statens næringsmiddeltilsyn (SNT) gjorde i fjor, avslører imidlertid store hull i kunnskapen: 42 prosent av næringsmiddelprodusentene og 26 prosent av emballasjeleverandørene kjente ikke til, eller hadde ikke besvart spørsmål om opplysninger om riktig bruk av emballasjen, melder Forbrukerrapporten.

Ifølge SNT sjekker de kommunale næringsmiddeltilsynene at maten pakkes i godkjent plast i butikkene. Dette er ikke sant. Åtte av ti lokale næringsmiddeltilsyn som Forbrukerrapporten snakket med, fører ingen kontroll med hvilken plast som brukes i ferskvaredisken.

Fett og alkohol tar opp gift

Hjemme på kjøkkenet må du bruke plastemballasjen til det den er beregnet på, oppfordrer Forbrukerrapporten: Bruk brødposer til brød, fryseposer til frysevarer. I mikrobølgeovnen må du bare bruke plast som er beregnet til formålet. Fete matvarer og alkohol tar lettere opp stoffer fra plasten enn andre varer. Bruk derfor ikke plast som er ment til grønnsaker på disse varene.


Nyheter

Verftenes miljøsynder avdekkes

29.04.2008:

Lenge har verftene sluppet å rydde opp i sine gamle miljøsynder. Nå har de fått frist ut året til å gi rapport om sin forurensning på land og i sjøen.

Mer miljøgifter i elektronikk

25.04.2008:

Tross forbud mot deka-BDE: Dine el-produkter kan snart bli proppet fulle av enda flere flammehemmende stoffer, som kan være miljø- og helseskadelige. Norge går mot forslaget, som tas opp til behandling i dag.

Skogbruk på artsmangfoldet løs

Skogbruk på artsmangfoldet løs

24.04.2008:

Nylig ble en skog med sjeldne lavarter og fredede orkideer hugget ned i Nord-Trøndelag, med fylkeskommunens og landbruksdirektørens velsignelse. - Skogforvaltningen er blitt så næringsrettet at det får alvorlige konsekvenser for mangfoldet i landets siste unike skoger.

Fant olje i rent vann

Fant olje i rent vann

21.04.2008:

I rent vann fra springen fant et laboratorium spor etter olje, mens et annet fant ingenting. - Kvaliteten på analyser har gått kraftig ned. En del av svarene kan man bare kaste fordi de ikke holder mål, sier sivilingeniør Bjarne Paulsrud i Aquateam.

Viser fra 121 til 124 av totalt 500 artikler