Utsatte registrering på grunn av trusler
11.11.2009:
Selv om lokale grunneiere truet en navngitt forsker i brevs form, unnlot Fylkesmannen i Buskerud å anmelde saken. Registreringene ble isteden utsatt.
REC Wafer på Herøya har hatt utslipp av kjemisk oksygenforbruk (KOF) som ligger skyhøyt over grensen i utslippstillatelsen. Det gjennomsnittlige utslippet for februar i år var 1772 kilo KOF per døgn. Utslippstillatelsen tillater enkeltdøgn med maksutslipp på 820 kilo. Årlig skal utslippet ikke overstige 630 kilo i døgnet.
— Alvorlig
— SFT ser alvorlig på at REC Wafer har hatt høyere utslipp av KOF enn utslippsgrensene tillater, står det i et brev fra SFT til bedriften i sommer.
Det dreier seg om ”sagmugg” fra sagingen av såkalte wafere, det vil si tynne skiver bearbeidet silisium til bruk i solcellepaneler. Stoffene har havnet i fjorden som følge av flere alvorlige mangler ved bedriftens avløps- og renseprosess.
— Hvis utslippet av KOF blir for høyt vil det gi dårlig oksygenforhold i fjorden, noe som forringer vannkvaliteten og kan påvirke levende organismer, sier Lars Petter Bingh, overingeniør i SFT.
Frierfjorden i Grenland har vært sterkt belastet av forurensning gjennom flere tiår med industriproduksjon. Miljømyndighetene har spesielt fokus på fjorden og ønsker å begrense nye forurensninger til fjorden så mye som mulig.
Begrenser produksjonen
For å holde seg innenfor utslippsgrensen har REC Wafer nå begrenset produksjonen. Ifølge en rapport selskapet sendte SFT i sommer ligger de nå innenfor utslippsgrensen.
— Vi venter på en rapport fra REC Wafer om tiltak for å redusere utslippene. Bedriften er selv ansvarlig for å gjennomføre tiltak som gir tilstrekkelig lave utslipp før de øker produksjonen i anlegget. Dersom SFT ser at de kjører i gang en større del av produksjonen med for høye utslipp, kan SFT treffe tiltak, sier Bingh.
— Imøtekommer SFTs krav
— Vi har gjort en rekke tiltak og jobber seriøst med denne saken. Vi er i dialog med SFT og ønsker å imøtekomme alle SFTs krav. REC Wafer på Herøya har som en prioritert målsetning å unngå overskridelser av utslippsgrensen i fremtiden, sier Sondre Høidalen, fabrikkdirektør i REC Wafer på Herøya.
Herøya industripark, der REC er lokalisert. Frierfjorden til venstre. (Foto: Gunnstein Lye/Flickr.com)
11.11.2009:
Selv om lokale grunneiere truet en navngitt forsker i brevs form, unnlot Fylkesmannen i Buskerud å anmelde saken. Registreringene ble isteden utsatt.
02.11.2009:
Korallrev ødelegges, tareskoger forsvinner og livsviktige fiskebestander stuper. Dramatiske endringer i havet koster oss trolig flere milliarder årlig. Likevel gjøres det lite for å stanse utviklingen.
27.10.2009:
Etter et drøyt år som toppleder i Fiskeridirektoratet har Liv Holmefjord hisset på seg mange fiskere ved å frede ålen og foreslå restriksjoner på fisket av kysttorsk.
21.10.2009:
Nyhetstjenesten på Direktoratet for naturforvaltnings (DN) side "Rovviltportalen" er satt sammen av Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk, som blant annet vil utrydde ulven i Norge. Nå reagerer naturvernere og rovdyrforkjempere.