Åtte trinn til et grønt skifte
27.07.2017
En. To. Tre. Fire. Fem. Seks. Sju. Åtte. Det grønne skiftet er bare noen trinn unna. Helga Lerkelund har selv tvilt, men nå er hun overbevist. – Det grønne skiftet er mulig, og det skjer nå!
Både ulvemotstandere og miljøbevegelsen moboliserer nå til kamp om de norske ulvene. Foto: Kaido Kärner/Istockphoto
– Det er uverdig og forkastelig at noen vil utrydde ulven. Det er viktig at det nå mobiliseres bredt. Vi må ha mer ulv i Skandinavia. Ulven er en kritisk truet art. Den har også en viktig økologisk funksjon i naturen, det har verken forvaltningen eller partiene som vil ha den bort forstått, sier Arnodd Håpnes, biolog og fagleder i Naturvernforbundet.
– Skremt
Sammen med 24 andre nordiske miljøorganisasjoner sendte Naturvernforbundet i november brev til statsministrene i Norge, Sverige og Finland med krav om en felles og mer ansvarlig rovdyrpolitikk.
– Vi er skremt over mangelen på tiltak for å bedre situasjonen og sikre langsiktig overlevelse av ulv i Fennoskandia, skriver organisasjonene i brevet til Jens Stoltenberg, Fredrik Reinfeldt and Jyrki Katainen.
I tillegg til Naturvernforbundet er WWF i Norge, Sverige og Finland, Naturskyddsföreningen og Foreningen Våre Rovdyr blant organisasjonene som står bak. De ber Norge, Sverige og Finland om å gå sammen om å lage et felles rammeverk for en ansvarlig, ambisiøs og langsiktig ulvepolitikk.
Status ulv
I Sverige er det cirka 300 ulver, mens det bare er 25 i Norge. Ulven er blant landets mest utrydningstruede dyr. For arter som lever på grensen til utryddelse settes det gjerne i verk tiltak for å redde dem. Det gjelder fjellrev, dverggås, klippeblåvinge og rød skogfrue, men det gjelder ikke ulv. Det som gjøres for kritisk truede ulver i Norge er å jakte på dem. I fjor ble ni drept i lovlig jakt, tre i skadefelling og seks i lisensjakt. I oktober i fjor ble det gitt en jaktkvote på åtte dyr. Samtidig kom forslaget fra Senterpartiet om å regne grenseulvene inn i det norske bestandsmålet. Blir det godtatt, kan man skyte enda flere av de helnorske ulvene.
– Har viktig en funksjon
Naturvernforbundet reagerer kraftig på Senterpartiets forslag.
– Forskere sier at vi trenger en minimumsbestand på 500 dyr for å sikre ulvens overlevelse i Sør-Skandinavia. Da er det en selvfølge at vi må ta et større ansvar. Som et første steg bør bestandsmålet økes til fra tre til ti ynglinger i året i Norge, sier Håpnes.
– Ulven har en viktig funksjon i økosystemet. Den sørger for god balanse mellom beitegrunnlag, hjortedyr og rovdyr. Den tar ut svake byttedyr og holder bestanden av rødrev i bedre balanse, noe som er viktig for å redusere presset på fjellrev og hønsefugler. I Yellowstone fikk de oppblomstring av biologisk mangfold da de gjeninnførte ulv, forteller Håpnes.
Vekker oppsikt i utlandet
Saken har også fått oppmerksomhet i utlandet. 20. november skrev den britiske kommentatoren George Monbiot en svært kritisk artikkel i avisen The Guardian. Monbiot ble også intervjuet på direkten i en debatt i Aktuelt på NRK2.
– Det ekstreme som Senterpartiet og en hard kjerne av deres støttespillere prøver å oppnå, kan vise seg å være det beste som har skjedd for ulvebestanden i landet. Ved å sprenge myten om norsk miljøinnsats og sette landet i en pinlig situasjon internasjonalt, kan nordmenn bli tvunget til å våkne opp og se hva som blir gjort i deres navn, skriver Monbiot.
– Umulig å ha ulv i Norge
Tidligere landbruksminister Lars Peder Brekk fra Senterpartiet deltok i debatten på NRK2, hvor han sa rett ut at Senterpartiet vil utrydde ulven i Norge. Det samme står i partiets utkast til program for neste stortingsperiode.
– Hvorfor vil dere utrydde ulven?
– Bosettings- og landbruksstrukturen gjør det umulig å ha levedyktige bestander av alle de store rovdyrene innenfor de norske grensene, sier Erling Sande, miljøpolitisk talsmann for Senterpartiet.
Partiet vil inngå en arbeidsdeling med nabolandene for å sikre det biologiske mangfoldet sammen.
– Det er naturlig at Norge har et ansvar for gaupe og jerv, at vi har noe bjørn, men at ulven blir sikret overlevelse i områder lenger øst der det også geografisk og bosettingsmessig ligger bedre til rette for det, sier Sande.
– Tatt med buksene nede
– Et parti som i 2012 går ut og vil utrydde en art fra norsk natur fortjener ingen plass på Stortinget. Hele 80 prosent av Norges befolkning ønsker ulv i Norge, det bør Senterpartiet merke seg, sier Nina Jensen, leder i WWF Norge.
– Det er oppsiktsvekkende at Norge som oppfattes som en miljøforkjemper, nå blir tatt med buksene nede fordi deler av Regjeringen går ut og ber om utryddelse. Det blir ikke spesielt godt mottatt i andre land, og det strider mot internasjonale forpliktelser og vår egen naturmangfoldlov, sier Jensen.
27.07.2017
En. To. Tre. Fire. Fem. Seks. Sju. Åtte. Det grønne skiftet er bare noen trinn unna. Helga Lerkelund har selv tvilt, men nå er hun overbevist. – Det grønne skiftet er mulig, og det skjer nå!
27.07.2017
Vi kommer ikke utenom det. Skal vi kutte i klimagassutslippene våre, må vi fly mindre.
27.07.2017
Jo da, du kan dra på togferie med unger. Det kan til og med bli gøy!
27.07.2017
Bilen er vår største, dårlige miljøsamvittighet. Alle vet at bilkjøring fører med seg miljøproblemer. Men hva kan vi gjøre med det?
27.07.2017
Maria Andersen smiler der hun sitter med kaffekoppen i hendene. Det er en helt vanlig dag på jobb i midten av januar, og på Sagene i Oslo er gatene dekket av snø og is. Det er skikkelig holkeføre, og folk går i pingvingange bortover fortauene. Men Maria sykler.
27.07.2017
Familien Thorsheim har fått boret et 120 meter dypt hull utenfor huset sitt. Siden har strømforbruket sunket så kraftig at strømleverandøren BKK mistenker dem for å jukse med strømmåleren.
27.07.2017
Det gjorde nemlig alltid bestemor. Hun strikket jo for så vidt sokkene selv også, og fikk nok et litt nærmere forhold til dem enn hva mange av dagens forbrukere gjør. Og kanskje det er der problemet ligger. Mangel på nærhet; å sette pris på det man har og ta vare på det.
27.07.2017
Har du tenkt på alle de tingene du eier som du egentlig bare har bruk for en gang i blant? Gir det for eksempel mening at alle familiene i et borettslag eier en gressklipper hver, en trillebår hver, hver sin verktøykasse og hver sin rake? Hva med bil? Trenger man egentlig det hvis man ikke bruker den så ofte?
27.07.2017
Er boden din stappfull av ting du aldri bruker? Er klesskapet ditt sprengferdig og hyllene overlesset med klær? Er det litt sånn at du aldri finner noe, fordi det ikke er mulig å komme til i alt kaoset?
27.07.2017
Kaja Ahnfelt (28) er primus motor bak Restarters Oslo, en forening som arrangerer «fiksefester for elektronikk» der hvem som helst kan få hjelp til å reparere ødelagte dingser.
27.07.2017
Den kan du i stedet putte i buljonggryta. Med sin friske sødmefylte smak spiller den en viktig birolle i så mang en rett – på bunn av søppelspannet derimot, går den til grunne.
27.07.2017
Helene (39) var oppgitt og frustrert over hvor lite som ble gjort for miljøet. Men så oppdaget hun en skjult inngang som viste henne veien til et grønt byliv.