Statsminister Erna Solberg presenterer klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft (i midten) for første gang. Foto: Tor Bjarne Christensen
Tine Sundtoft, ny miljøvernminister:
- Klimagassutslippene vil gå ned
Publisert 16.10.2013 av
Med regjeringen Solberg vil norske klimagassutslipp gå ned. Det sier Norges nye klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft (H) til Natur & miljø.
Statsminister Erna Solberg presenterte i dag mannskapet som skal styre Norge de fire neste årene. Etter å ha vært hos kongen, kom regjerngsmedlemmene ut på baksiden av Slottet for å møte pressen og ta imot gratulasjoner fra de mange fremmøtte. Vi fikk noen korte kommentarer fra den nye klima- og miljøministeren.
- Hvilke saker blir viktigst for deg som miljøvernminister?
- Jeg skal være med å realisere regjeringens plattform for miljøpolitikk, men jeg vil ikke gå inn på konkrete saker nå. Det får vi komme tilbake til.
- Vil klimagassutslippene i Norge bli redusert med regjeringen Solberg?
- I regjeringens plattform står det at klimaforliket skal følges opp, det er en viktig sak for oss. Det er et mål for denne regjeringen at klimagassutslippene i Norge skal gå ned.
Utnevnelsen av Tine Sundtoft som statsråd kom overraskende på de fleste. Hun var ikke blant kandidatene som ble nevnt i spekulasjonene rundt ministerposten i dagene før utnevnelsen. Sundtoft kommer fra stillingen som fylkesrådmann i Vest-Agder. Ønsket om å få inn en representant fra Agder og å øke kvinneandelen i regjeringen skal ha vært blant årsakene til at Sundtoft ble valgt.
Den nye miljøvernministeren ble ikke møtt med jubel fra miljøbevegelsen. Marius Holm fra miljøstiftelsen Zero var tidlig ute og uttrykte skepsis til valget av Sundtoft. Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken har ingen kommentarer til spørsmålet om han er skuffet over at det ikke ble en tyngre og mer profilert miljøvernminister.
- Vi kjenner henne ikke, men vi har tenkt å bli kjent med henne. Jeg håper vi har fått en handlekraftig miljøvernminister, sier Haltbrekken.
Naturvernforbundet har store forventninger til den nye regjeringens miljøpolitikk.
- Etter forrige klimaforlik gikk Høyre ut og sa at de dro den rødgrønne regjeringen i riktig retning, slik at vi fikk et mer ambisiøst klimaforlik. Vi har nå store forventninger til at Høyre skal fortsette å dra norsk klimapolitikk i riktig retning, sier Haltbrekken.
Noe av det første regjeringen Solberg gjør er imidlertid å flytte planavdelingen fra Miljøverndepartementet til Kommunaldepartementet. Det er ikke et skritt i riktig retning, ifølge Haltbrekken.
- Det er mildt sagt et paradoks. Plan- og bygningsloven har vært Miljøverndepartementets viktigste verktøy i miljøkampen. Med det har de for eksempel kunnet stanse kjøpesentre som vil øke biltrafiikken og utbygging i sårbare områder. Vi er sterkt mot flyttingen av planavdelingen, sier Haltbrekken.
DOHA, QATAR: Det er en reell fare for sammenbrudd i klimaforhandlingene i Doha, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken. Et ekstra plenumsmøte skulle ha startet klokken 21, men er utsatt.
DOHA, QATAR: Sannsynligvis får verden en ny klimaavtale i Qatar. Men bare 30 land vil være med på den, den vil knapt redusere verdens utslipp, og ikke vare lenger enn til 2020. Hva som skjer med forhandlingene om å trekke de andre 170 landene med i en avtale er svært usikkert.
DOHA, QATAR: Seks store miljø- og bistandsorganisasjoner holdt en kraftfull pressekonferanse i Doha torsdag. De mener klimaforhandlingene er på kanten av stupet.
DOHA, QATAR: Norge, ved miljøvernminister Bård Vegar Solhjell, skal lede meklingen om en forlengelse av Kyotoavtalen. Men hva vil den ha å si for klimaet? Svært lite, hvis ikke ambisjonene skjerpes.
Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell har sagt ja til mudring og bygging av brygge i en av landets viktigste ålegressenger, stikk i strid med alle faglige råd. Et valgløfte til lokale SV-ere kan ha vært avgjørende for utfallet i saken.
Natur & miljø har spurt alle landets kommuner om de har register over nedgravde oljetanker, mål om å kvitte seg med oljefyrene og om de tilbyr innbyggerne enøk-rådgiving. Hva gjør din kommune? Det kan du finne ut her.
Over hele landet lekker det olje ut i grunnen fra tusenvis av gamle oljetanker, som burde vært fjernet for lenge siden. Likevel har bare 4 av 10 kommuner oversikt over nedgravde oljetanker i sitt område, viser en undersøkelse Natur & miljø har gjort.
Kråkebollenes nedbeiting av tareskog langs kysten er en formidabel og kostbar miljøkatastrofe, men nå drives kråkebollene på retrett. I Trøndelag og Nordland vokser havets regnskoger opp igjen.
Lederen i Friends of the Earth International, Nnimmo Bassey, er årets vinner av Raftoprisen. Her presenterer Natur & miljø et gjensyn med prisvinneren i et intervju skrevet i november 2009, rett før klimatoppmøtet i København.
Stadig flere land sier farvel til kjernekraft, men noen går mot strømmen. Hele 77 nye reaktorer kan bli bygd i Europa før 2030. Land som nå legger ned egne kraftverk kan ende opp med å importere billig og skitten russisk atomkraft.
Havet dynges ned av avfall og plast, som spres i næringskjeden og til slutt kan ende i vår egen fiskemiddag. Oslo kommune vil nå få dykkere fra hele landet med på å sanke søppel på havbunnen.