Positive til klimatiltak
10.06.2015
Nær 70 prosent av de spurte mener tiltak for å hindre klimaendringer vil øke deres livskvalitet. Det viser en undersøkelse som ble lagt fram under klimaforhandlingene i Bonn onsdag.
Demonstrantene i Warszawas gater i helgen, som krevde økt handling mot klimaendringer, ser ikke ut til å få sin vilje. Nå beskrives årets klimatoppmøte som et "kappløp mot bunnen". Foto: Kristian S. Aas
Klimaforhandlingene «et kappløp mot bunnen»:
For første gang på 16 år har ikke Australia sendt politikere til FNs klimatoppmøte. Landets nye regjering tok over makten i september, og erklærte kort tid etter innsettelsen at de ønsket en «dyp og sterk internasjonal avtale» under klimaforhandlingene. Men under klimatoppmøtet i Warszawa har landet spilt en rolle som har vært alt annet enn konstruktiv. Samtalene om opprettelse av en mekanisme for erstatning av tap og skade som følge av klimaendringer brøt sammen i natt, og observatørorganisasjonen Climate Action Network (CAN) legger all skyld på Australia.
- Gikk i t-skjorte og mumset snacks
- Tonen mellom de andre landene er god, og forhandlingene gikk fremover. Så kom Australia, nektet å være med på noe og ønsket å putte alle forslag som betyr noe i parenteser (som på FN-språk betyr at det ikke er enighet om punktet). Da forlot G77 (u-landsgruppen) møtet, fortalte Saleemul Huq fra International Institute for Environment and Development under CANs pressekonferanse i Warszawa onsdag.
- Australias forhandlere nektet å delta i substansielle samtaler, holdt innlegg om at forhandlinger sent på kvelden var dårlig for helsa og burde bli stoppet, gikk i t-skjorter og mumset snacks midt under forhandlingene. Jeg tenker det gir en ganske klar indikasjon på deres takt, tone og oppførsel, sa CANs Ria Voorhaar på pressekonferansen.
Fjernet alle klimatiltak
Australias nye regjering startet arbeidet med å fjerne landets klimatiltak med en gang de hadde inntatt posisjonen. Landets klimakommisjon og fond for finansiering av fornybar energi har blitt nedlagt, landets skatt på CO2-utslipp er fjernet og de har ikke lenger noe mål om utbygging av fornybar energi. Men selv om Australia fremstår som de minst villige under klimaforhandlingene, gjør ikke andre land så veldig mye mer, selv om de fremstår noe mer siviliserte i møterommene i Warszawa. En ny rapport fra Climate Action Tracker kaller Warszawa-forhandlingene «Et kappløp mot bunnen», og fastslår at med de målene som land setter seg under dette klimatoppmøtet vil vi få utslipp som sannsynligvis vil gi en temperaturøkning på 3,6 grader bare dette hundreåret.
Høyeste varslede 2020-utslipp noensinne
Rapporten sier at positive signaler fra USA og Kina blir spist opp av svekkede målsettinger fra Japan og Australia. Gapet mellom det som trengs for å nå målet om maksimalt to graders oppvarming, og det landene faktisk vil gjøre, blir større.
- For første gang analyserte vi om politikken som faktisk føres er tilstrekkelig for å møte landenes utslippsmål. Vi fant at selv om viktige og signifikante tiltak blir gjort er det ikke nok, sier Niklas Höhne, direktør for energi- og klimapolitikk hos Ecofys.
- Vi ser svekkede tiltak, og en utvanning av målsetninger som fører til at vår fremskriving av utslippsnivået i 2020 viser det høyeste nivået Climate Action Tracker noengang har varslet, sier Marion Vieweg i Climate Analytics.
10.06.2015
Nær 70 prosent av de spurte mener tiltak for å hindre klimaendringer vil øke deres livskvalitet. Det viser en undersøkelse som ble lagt fram under klimaforhandlingene i Bonn onsdag.
09.06.2015
Optimismen er større enn noensinne i FNs klimaforhandlinger. Støtte fra G7 og en stadig utfasing av fossil energi i mange land gjør at mange håper på en sterkere klimaavtale enn ventet i Paris i desember. Men det er mange skjær i sjøen innen den tid.
23.04.2015
Natur & miljø undersøkte 13 hagesentre og planteskoler og fant at 25 av de verste fremmede plantene fortsatt selges i Norge.
23.04.2015
En fersk undersøkelse Natur & miljø har foretatt viser at 25 av de 71 aller verste fremmede plantene fortsatt selges i Norge. En rekke av dem er nå foreslått forbudt.
17.04.2015
Regjeringen har i dag gitt tillatelse til sjødeponi av gruveavfall i Førdefjorden. Saken har potensial til å bli 2010-tallets største miljøsak i Norge, og Natur og Ungdom har lovt aksjoner mot avfallsdumpingen. Natur & miljø gir deg her vår oppsummering av saken, slik den sto på trykk i Natur & miljø 2-2015, før regjeringen ga sin tillatelse.
26.02.2015
04.02.2015
Norge skal kutte 40 prosent av sine klimagassutslipp frem til 2030. På en måte. Eller en annen. Men er Regjeringens klimamål noe å dra til Paris i desember med?
28.11.2014
Felleskjøpet har fått klarsignal til å ta ut torv fra myra på Jødahlsmåsan i Akershus. I myra ligger 283 000 tonn CO2 lagret. – Regelverket er for dårlig og regjeringa må rydde opp, sier SABIMA-generalsekretær.
24.09.2014
Jeg sitter på toget fra Trondheim mot Oslo. Etter en halv time er jeg på Lundamo, 38 kilometer fra Trondheim sentralstasjon. I Kina kunne jeg ha reist fra Beijing til Tianjin på samme tid, en strekning på 117 kilometer.
17.09.2014
Å reise kollektivt i våre største byer har bare blitt marginalt dyrere de siste to årene. Men Norge er fortsatt Nordens dyreste pendlerland for kollektivtrafikanter.
06.08.2014
Gjøk og sisik, trost og stær – synger alle dage … Ja, men de er ikke like tallrike som før. Mange trekkfugler går kraftig tilbake, for noen har fallet vært dramatisk. Vi var med på ringmerking på Jomfruland da våren og fuglesangen var som sterkest.
30.07.2014
– Uten «naturkapital» er det ingen annen kapital heller. Samfunn og økonomi er hundre prosent avhengig av naturen, sier Tony Juniper, mannen bak boken "What has nature ever done for us?"