Du er her:

Knut Arild Hareide, leder i Kristelig Folkeparti. Foto: Agnete Brun

Knut Arild Hareide, leder i Kristelig Folkeparti. Foto: Agnete Brun.

Natur & miljøs partilederutspørring

Knut Arild Hareide, Kristelig Folkeparti

Hvilken regjering vil egentlig Knut Arild Hareide fra KrF støtte etter valget 2017, og hvilke miljøsaker vil han kreve gjennomslag for? Svarene finner du her.

Naturvernforbundets miljøpanel har vurdert Knut Arild Hareides svar og gitt ham terningkast 5. Les panelets vurdering her.

1. Hva er de tre viktigste miljøkravene for å støtte Erna/Jonas som statsminister?

Knut Arild Hareide
1. En ansvarlig klimapolitikk som fortsetter den grønne skiftet, også innenlands.
2. Vilje til reell kunnskapsbasert naturforvaltning, herunder å ta på alvor artsrikdom som er grunnleggende blant annet for pollinerende insekter.
3. At Norge må ta sin del av ansvaret for bærekraftig forvaltning i Arktis og den økologisk viktige iskantsonen.

2. Vil du stille ultimatum i noen saker? I tilfelle hvilke?

Knut Arild Hareide
Hovedretningen på politikken må være i tråd med det som er nevnt i forrige spørsmål. Det er ikke aktuelt for KrF med petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten, Vesteråen og Senja.

3. Hvorfor skal miljøinteresserte stemme på ditt parti?

Knut Arild Hareide
Miljøbevisste velgere bør stemme KrF fordi forvalteransvaret en av de tre bærebjelkene i KrFs ideologi. Dette er en garanti for at vi alltid stiller oss spørsmål om forvalteransvaret er ivaretatt på en forsvarlig måte når saker som omhandler naturforvaltning og ressursforvaltning er på dagsordenen. Og så forutsetter vi at miljøinteresserte også en opptatt av intensjonal rettferdighet, som KrF prioriterer høyt.

4. Hvilken statsministerkandidat er den beste for miljøet? Hvorfor?

Knut Arild Hareide
Den som leverer best på kravspesifikasjonene over, og som står for en politikk som tar enkeltmennesket på alvor, og innser at det gode samfunnet bygges nedenfra i et samspill mellom enkeltmennesker, frivillige, næringslivet og det offentlige. KrFs landsstyre har pekt på Erna Solberg og en regjering bestående av H og et sterkest mulig sentrum som vårt primære ønske.

Les også: Hvem er grønnest - Erna eller Jonas?

Hva mener de andre partilederne og hvilket terningkast får de? Les mer her.

Naturvernforbundets miljøpanel

Det er litt artig at Knut Arild Hareide setter opp pollinerende insekter som en avImage KrFs tre viktigste miljøkrav ved eventuell støtte til Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre. KrF vil stille ultimatum på Lofoten, Vesterålen og Senja, og det styrker definitivt partiets miljøprofil. Partiets svar vitner imidlertid om manglende engasjement for bredden i naturvernsakene, og det er lite klassisk naturvern i svarene. Men partiet nevner det internasjonale perspektivet, og det trekker opp.

Naturvernforbundets miljøpanel: Silje Ask Lundberg (leder), Øyvind Johnsen (nestleder), Maren Esmark (generalsekretær), Holger Schlaupitz (fagsjef) og Arnodd Håpnes (fagleder). Panelet har vurdert og bedømt partiledernes svar på spørsmål fra bladet Natur & miljø i forbindelse med Stortingsvalget 2017.

Nyheter

Repparfjorden 09-06-2021_45-kopi

Før gruveavfallet ødelegger fjorden

13.06.2022

Hvordan ser det ut under vann i Repparfjorden, hvor gruveselskapet Nussir vil dumpe millioner av tonn med gruveavfall? Undervannsfotografen Erling Svensen har dykket ved det planlagte sjødeponiet og funnet en ren og levende fjord. – Hvis de dumper gruveavfall her, vil fjorden bli ødelagt, sier Svensen.

IStock-174641086 foto PaulAnthonyWilson Istockphoto(1)
KRONIKK

Hvem husker Verdens miljødag?

05.06.2022 | Sist oppdatert: 05.06.2022

I dag, den 5. juni er det Verdens miljødag. Men er det noen som husker hvorfor dette er en av årets aller viktigste dager? Det faktum at villreinen og 4956 andre arter har kommet på den norske rødlisten er en tydelig påminnelse om akkurat det.

Marin forsøpling Foto Bo Eise

Plastbomben

30.05.2022

Verden produserer nå dobbelt så mye plast som for 20 år siden. Bare 9 prosent resirkuleres, resten havner på fyllinger, i forbrenningsanlegg eller i naturen. Nå har FNs miljøforsamling vedtatt et mandat som kan lede til en avtale om å begrense plastbruk.

IStock-637554944

En verden der alt går rundt

24.05.2022

Tenk deg en verden der ingenting kastes. Alle produkter er laget slik at de er enkle å reparere, bytte deler på, gjenbruke og gjenvinne. Hvis noe kastes, blir alle materialer brukt på nytt. En verden der alt går rundt, helt enkelt!

2021
KRONIKK

Opp som en løve, ned som en skygge

19.05.2022 | Sist oppdatert: 18.05.2022

I begynnelsen av mai feiret Klima- og miljødepartementet sin femtiårsdag med festtaler og prominente gjester. Men fortalte de hvordan det egentlig står til med naturen de skulle beskytte?

IStock-467298516 Foto santiphotois Istockphoto

Bildekk – et skittent kinderegg

10.05.2022 | Sist oppdatert: 10.05.2022

Store klimagassutslipp, mengder med mikroplast, miljøgifter og en vanvittig sløsing med fossile ressurser. Bildekk står som et symbol på forurensning og utslipp – et skittent kinderegg, som ingen helt vet hva vi skal gjøre med.

Maren Esmark_foto Fartein Rudjord (1)
Maren Esmark slutter som generalsekretær etter ti år

Ønsker et forbund med større takhøyde

08.04.2022

Etter ti år slutter Maren Esmark som generalsekretær i Naturvernforbundet når åremål nummer to går ut i august. Hun etterlater seg en organisasjon i vekst, med rekordmange medlemmer og god økonomi. Mye er bra, men hun ønsker seg et forbund med større takhøyde. – Ja, det er til dels lavt under taket. Jeg håper at Naturvernforbundet snart vil bli en bred organisasjon med plass til mange flere, sier Esmark.

MAG_2510

I Synnøves fotspor

04.04.2022

Synnøve Kvamme er opptatt av å etterlate seg et minimalt fotavtrykk på kloden, men som naturverner har hun allerede satt varige spor.

IStock-504226704 foto nightman1965 Istockphoto
KOMMENTAR

Oljeland i krig og krise

01.04.2022

Hvorfor er det så vanskelig å handle før en krise treffer oss med full kraft? Krigen i Ukraina og pandemien har blitt møtt med resolutt handlekraft. Stilt overfor klimakrisen, derimot, er innsatsen heller tafatt, selv om det er selve livsgrunnlaget vårt som er truet. Hvorfor er det slik?

DJI_0230
KRONIKK

Dristige veiplaner bør stå for fall

21.03.2022

Nå har folk for alvor begynt å forstå hvilke inngrep de nye motorveiene fører med seg. Det skyldes i stor grad at flere store utbygginger av firefelts motorvei for høy fart er i gang. For det er noe annet å betrakte gravemaskinene spise seg gjennom landskapet enn å se noen traseer på et kart.

Viser fra 1 til 12 av totalt 420 artikler