Åtte trinn til et grønt skifte
27.07.2017
En. To. Tre. Fire. Fem. Seks. Sju. Åtte. Det grønne skiftet er bare noen trinn unna. Helga Lerkelund har selv tvilt, men nå er hun overbevist. – Det grønne skiftet er mulig, og det skjer nå!
Nå er Natur & miljø komplett på nett, forteller redaktør Kristian Skjellum Aas. (Foto: Martin Ødegaard).
Naturvernforbundets medlems- og fagblad Natur & miljø har blitt utgitt siden 1989. Nå er det digitale arkivet til magasinet komplett, og alle utgaver ligger tilgjengelig på magasinets nettside www.nogm.no/arkiv. Det er scannede eller digitale utgaver av papirbladene som er lagt ut, og magasinet vil fortsatt bli utgitt på papir, fem ganger i året. I tillegg vil nettsiden www.nogm.no bli oppdatert med større og mer aktuelle saker, mer bakgrunn og utfyllende opplysninger.
49 år med miljømagasiner
- Natur & miljø har vært gjennom mange faser, og hadde en periode på 1990-tallet et opplag på over 40 000. Fortsatt er magasinet godt likt av både medlemmer og abonnenter, og øker i opplag, selv om det er langt frem til nivåene på 1990-tallet, sier redaktør Kristian Skjellum Aas.
Naturvernforbundets produksjon av fagblader begynte i 1965, med magasinet Norsk Natur. Naturvernforbundet feirer således neste år 50 år med magasinproduksjon. I 1989 ble Norsk Natur sammenslått med Miljømagasinet. Navnet på nyskapningen ble Natur & miljø, et navn som har stått seg frem til i dag.
Vil digitalisere alt
Redaksjonen arbeider nå med å digitalisere alle utgaver av Norsk Natur helt tilbake til 1965. De fleste av disse er allerede tilgjengelige på nettsiden. I tillegg er det en ambisjon å nettpublisere alle de andre magasinene Naturvernforbundet har produsert.
- Miljøjournalen, vårt nyhetsblad som ble utgitt mellom 2005 og 2009, er allerede ute. I tillegg kommer alle utgaver av Natur & miljø Bulletin, som ble produsert fra 1989 til 2004 med opp til 24 utgaver årlig, på nett så snart som mulig, lover Aas.
27.07.2017
En. To. Tre. Fire. Fem. Seks. Sju. Åtte. Det grønne skiftet er bare noen trinn unna. Helga Lerkelund har selv tvilt, men nå er hun overbevist. – Det grønne skiftet er mulig, og det skjer nå!
27.07.2017
Vi kommer ikke utenom det. Skal vi kutte i klimagassutslippene våre, må vi fly mindre.
27.07.2017
Jo da, du kan dra på togferie med unger. Det kan til og med bli gøy!
27.07.2017
Bilen er vår største, dårlige miljøsamvittighet. Alle vet at bilkjøring fører med seg miljøproblemer. Men hva kan vi gjøre med det?
27.07.2017
Maria Andersen smiler der hun sitter med kaffekoppen i hendene. Det er en helt vanlig dag på jobb i midten av januar, og på Sagene i Oslo er gatene dekket av snø og is. Det er skikkelig holkeføre, og folk går i pingvingange bortover fortauene. Men Maria sykler.
27.07.2017
Familien Thorsheim har fått boret et 120 meter dypt hull utenfor huset sitt. Siden har strømforbruket sunket så kraftig at strømleverandøren BKK mistenker dem for å jukse med strømmåleren.
27.07.2017
Det gjorde nemlig alltid bestemor. Hun strikket jo for så vidt sokkene selv også, og fikk nok et litt nærmere forhold til dem enn hva mange av dagens forbrukere gjør. Og kanskje det er der problemet ligger. Mangel på nærhet; å sette pris på det man har og ta vare på det.
27.07.2017
Har du tenkt på alle de tingene du eier som du egentlig bare har bruk for en gang i blant? Gir det for eksempel mening at alle familiene i et borettslag eier en gressklipper hver, en trillebår hver, hver sin verktøykasse og hver sin rake? Hva med bil? Trenger man egentlig det hvis man ikke bruker den så ofte?
27.07.2017
Er boden din stappfull av ting du aldri bruker? Er klesskapet ditt sprengferdig og hyllene overlesset med klær? Er det litt sånn at du aldri finner noe, fordi det ikke er mulig å komme til i alt kaoset?
27.07.2017
Kaja Ahnfelt (28) er primus motor bak Restarters Oslo, en forening som arrangerer «fiksefester for elektronikk» der hvem som helst kan få hjelp til å reparere ødelagte dingser.
27.07.2017
Den kan du i stedet putte i buljonggryta. Med sin friske sødmefylte smak spiller den en viktig birolle i så mang en rett – på bunn av søppelspannet derimot, går den til grunne.
27.07.2017
Helene (39) var oppgitt og frustrert over hvor lite som ble gjort for miljøet. Men så oppdaget hun en skjult inngang som viste henne veien til et grønt byliv.