Natur & miljø komplett på nett
16.06.2014
- Dette er en milepæl i arbeidet med å gjøre norsk miljøbevegelses historie tilgjengelig på nett. Det sier redaktør Kristian Skjellum Aas i Natur & miljø.
Når forhandlingene begynner igjen for fullt i morgen, vil Norge lede en av fire uformelle arbeidsgrupper. En hovedgruppe skal se på det store bildet når det gjelder den nye avtalen, og her skal alle være representert. I tillegg skal en gruppe gi juridiske innspill.
Ambisjoner, langsiktige mål og evaluering
Detaljene i forhandlingene skal løses i fire arbeidsgrupper. Gruppe 1 skal dreie seg om implementering, finansiering, teknologi og kapasitetsbygging, og skal ledes av Tyskland og Gabon. Gruppe 2 dreier seg om differensiering av ambisjoner mellom land, og skal ledes av Brasil og Singapore. Gruppe 3, som dreier seg om ambisjoner, langsiktige mål og evaluering, ledes av Norge og St. Lucia, mens gruppe 4 skal se på de kortsiktige ambisjonene frem til 2020.
- Stor og krevende
- Dette er en stor og krevende oppgave, og det er en ære at Norge blir bedt om dette. Det viser at Norge nyter stor tillit i forhandlingene. Jeg dro til Paris for å få en avtale som setter verden på sporet av togradermålet og som må bli sterkere over tid. Nå skal vi lede forhandlingene om nettopp dette, sier Tine Sundtoft i en pressemelding.
Advarer mot "klimanøytralitet"
- Vi gratulerer Sundtoft med oppgaven. Det å få på plass de langsiktige målene i klimaavtalen blir en av de aller viktigste oppgavene den siste uka. Sundtoft må sikre at målene om utslippskutt blir store nok til å unngå de farligste konsekvensene av klimaendringene. Løftene om utslippskutt som nå ligger på bordet er for svake og må forsterkes i årene fremover. Vi vil også advare mot Norges tankegang om klimanøytralitet. I verste fall vil det gjøre oss avhengig av en massiv skogplanting som vil gi store konflikter med matproduksjonen. Målene Sundtoft skal få enighet om må sikre at utslipp fra fossil energi kuttes innen 2050, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.
16.06.2014
- Dette er en milepæl i arbeidet med å gjøre norsk miljøbevegelses historie tilgjengelig på nett. Det sier redaktør Kristian Skjellum Aas i Natur & miljø.
12.06.2014
Hadde det vært opp til Naturvernforbundet, ville det blitt bygget flere gasskraftverk i Norge på 1970-tallet. – Vårt alternativ til vannkraft er gasskraft, mente naturvernerne, som aktivt jobbet for gasskraft i Norge.
19.05.2014
Med hjemmesmidde lenker boltet norske miljøvernere seg fast for å hindre at Mardøla ble lagt i rør. Det var første gang miljøbevegelsen tok i bruk sitt mektigste våpen. Norges første lenkegjeng forandret norsk miljøkamp – for alltid.
07.05.2014
– Noen politikere sier at naturen må vike for et moderne samfunn, men naturen er faktisk grunnlaget for et moderne samfunn. Det er det vi må få folk til å se, sier Naturvernforbundets ferske nestleder Ellen Munden Paalgard (34).
30.04.2014
I Namsen lever en skapning det ikke finnes maken til noe sted, i hele verden. For 9500 år siden skilte namsblanken lag med den vanlige laksen, og siden har den levd isolert i øvre del av vassdraget.
15.04.2014
Utslipp av næringssalter, overfiske og klimaendringer er i ferd med å kvele livet langs kysten og i en rekke fjorder på Sør- og Vestlandet. – Jeg ser grunn til å rope et varsko, sier marinbiolog Hartvig Christie ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA).
15.04.2014
Mens utslipp av næringssalter fra kloakk og industri har strenge rensekrav, går slike utslipp urenset rett ut i havet fra oppdrettsanleggene. Naturvernforbundet krever nå utslippskutt fra oppdrettsbransjen.
26.03.2014
Det var da han lå i Gestapos fengsel, utmagret og med skjørbuk, med hender og føtter låst bak på ryggen, at Erik Sture Larre bestemte seg for hva han ville bruke livet sitt til, hvis han overlevde.
25.03.2014
Norge er det eneste landet i verden som åpner nye gruver med dumping av gruveavfall i sjøen. Seks av 12 gruver som dumper avfallet i sjøen ligger i Norge. Regjeringen har nå godkjent reguleringsplanen for enda en gruve med sjødumping av avfall i Repparfjord i Finnmark. Se kart over alle verdens gruver med sjødumping her!
17.02.2014
Vår utgiverorganisasjon Naturvernforbundet fyller 100 år, og som fødselsdagsgave har redaksjonen i Natur & miljø laget et omfangsrikt jubileumsnummer. Les det her!
13.02.2014
I hundre år har Naturvernforbundet kjempet for det viktigste vi har; planter, dyr, skoger, fjell, vann, luft, klima – kort sagt; naturen. Finn historier fra ditt hjemfylke her:
05.02.2014
En stadig synkende rypebestand skaper usikre framtidsutsikter for Norges største falk. I Buskerud har under halvparten av jaktfalkene fått frem unger de siste årene, en trend som går igjen flere steder i landet. Fortsetter det, vil bestanden falle.