Klimatoppmøtet COP19 i Warszawa:
Toppmøte med skitne sponsorer
13.11.2013
Klimatoppmøtet i Warszawa kritiseres for å la seg bruke av bedrifter og næringer som representerer noen av verdens verste forurensere.
Når forhandlingene begynner igjen for fullt i morgen, vil Norge lede en av fire uformelle arbeidsgrupper. En hovedgruppe skal se på det store bildet når det gjelder den nye avtalen, og her skal alle være representert. I tillegg skal en gruppe gi juridiske innspill.
Ambisjoner, langsiktige mål og evaluering
Detaljene i forhandlingene skal løses i fire arbeidsgrupper. Gruppe 1 skal dreie seg om implementering, finansiering, teknologi og kapasitetsbygging, og skal ledes av Tyskland og Gabon. Gruppe 2 dreier seg om differensiering av ambisjoner mellom land, og skal ledes av Brasil og Singapore. Gruppe 3, som dreier seg om ambisjoner, langsiktige mål og evaluering, ledes av Norge og St. Lucia, mens gruppe 4 skal se på de kortsiktige ambisjonene frem til 2020.
- Stor og krevende
- Dette er en stor og krevende oppgave, og det er en ære at Norge blir bedt om dette. Det viser at Norge nyter stor tillit i forhandlingene. Jeg dro til Paris for å få en avtale som setter verden på sporet av togradermålet og som må bli sterkere over tid. Nå skal vi lede forhandlingene om nettopp dette, sier Tine Sundtoft i en pressemelding.
Advarer mot "klimanøytralitet"
- Vi gratulerer Sundtoft med oppgaven. Det å få på plass de langsiktige målene i klimaavtalen blir en av de aller viktigste oppgavene den siste uka. Sundtoft må sikre at målene om utslippskutt blir store nok til å unngå de farligste konsekvensene av klimaendringene. Løftene om utslippskutt som nå ligger på bordet er for svake og må forsterkes i årene fremover. Vi vil også advare mot Norges tankegang om klimanøytralitet. I verste fall vil det gjøre oss avhengig av en massiv skogplanting som vil gi store konflikter med matproduksjonen. Målene Sundtoft skal få enighet om må sikre at utslipp fra fossil energi kuttes innen 2050, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.
13.11.2013
Klimatoppmøtet i Warszawa kritiseres for å la seg bruke av bedrifter og næringer som representerer noen av verdens verste forurensere.
30.10.2013
Natt til 11. mai 1945 sitter Naturvernforbundets leder arrestert i garasjen bak politistasjonen i Møllergata 19. En politimann peker på ham med en pistol. Krigen har brakt Naturvernforbundet på randen av sammenbrudd. Nå går forbundet ned for telling.
21.10.2013
På 1970-tallet var det 5000 par toppskarv på Runde. Da forskerne kom for å telle dem i år, var det en håndfull par igjen. Ikke en eneste skarvunge ble klekket ut på fuglefjellet i år.
16.10.2013
Med regjeringen Solberg vil norske klimagassutslipp gå ned. Det sier Norges nye klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft (H) til Natur & miljø.
14.10.2013
Det er delt ut leteområder på størrelse med halve Finnmark, og flere internasjonale selskaper er med i et rush etter gull og andre mineraler i nord. Miljøødeleggelsene kan bli store. Det vil «Finnmarksaksjonen mot forgiftning fra gruver» hindre.
27.09.2013
Veksten i utslipp av klimagasser ligger på et høyere nivå enn FNs klimapanel har utredet i sine verste scenarier. Utslippsveksten må bremses, sier forskerne.
23.09.2013
– Norske olje- og gassressurser kan være en viktig ressurs for å redusere CO2-utslippene i mange land, svarte Høyre-leder Erna Solberg da Natur & miljø spurte om hun ville la to tredeler av norsk olje og gass bli liggende i bakken.
18.09.2013
Gamle og nye giftsynder forurenser norske fjorder og havneområder. De siste fire årene har bevilgningene til opprydding blitt kuttet til beinet, og fremdeles advares vi mot å spise sjømat fra over 30 steder langs norskekysten.
06.09.2013
Klimaforskernes konklusjoner er klare, men hva gjør norske politikere med kunnskapen? Natur & miljø har utfordret partienes listetopper til å svare på akkurat det. Se hva de ulike partiene mener om å la norsk olje og gass ligge, klimakutt, oljeboring i Lofoten og hvilke klimatiltak de støtter.
02.09.2013
Skal farlige klimaendringer forhindres må mesteparten av verdens olje, gass og kull bli liggende, men det påtroppende Stortinget har ingen planer om at Norge skal la sin andel ligge. Det viser en undersøkelse Natur & miljø har utført blant partienes førstekandidater.
12.08.2013
Erna mener at de rødgrønne har glemt det klassiske naturvernet og lover satsing på skogvern. Jens advarer mot miljøkonsekvensene av en Høyre-Frp-regjering. De to møtes til duell om miljøpolitikk i Natur & miljø.
11.08.2013
Usikker på hva du skal stemme? Vi har bedt partilederne forklare hvorfor vi skal velge dem.