Danmark, her representert ved Middelgrunden vindkraftverk, vinner klimakåring. (Foto: Andreas Klinke Johannsen/Flickr.com).
Norge slått av India, Polen og USA på klima
Publisert 08.12.2015 av
Danskene vinner, mens Norge faller bakover på en anerkjent klimaindeks utarbeidet av Germanwatch.
Hvert år på klimaforhandlingene gir Germanwatch ut sin klimaranking, som viser hvilke land som gjør mest i kampen mot klimaendringer. Siden 2012 har Norge falt bakover, og er nå det 33. beste landet, med karakteren «dårlig».
Olje og fly
Norge scorer spesielt dårlig på utslipp fra oljesektoren, dårlig oppfyllelse av egne klimamål, høy flytrafikk og lite utbygging av ny fornybar energi. Undersøkelsen vekter utviklingen i utslippene like høyt som den vekter de faktiske utslippene, noe som kan føre til at Norge, med en høy andel fornybar energi fra før, kommer dårligere ut enn vi ellers ville gjort. Men kriteriene har vært de samme i alle år, og Norge faller stadig nedover Germanwatchs liste. - Hovedgrunnen til at Norge kommer dårlig ut er at utslippene fra oljeindustrien nesten har doblet seg siden 1990. Vi kan ikke fortsette å la de som slipper ut mest, og som har aller mest penger, slippe unna strenge klimakrav, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.
Ingen gjør nok
Danmark er dette årets vinner av undersøkelsen, men Germanwatch vil understreke at ingen land gjør nok. Derfor holdes pallplassene åpne, så Danmark blir forvist til 4. plass. Storbritannia, Frankrike, Marokko, Italia og Latvia er blant landene som gjør det bedre enn i fjor, og havner i kategorien «bra». Selv EUs klimasinke og kullstormakt Polen passerer Norge i år, på grunn av store forbedringer i energieffektivitet og utbygging av fornybar energi.
En hær av politifolk marsjerer opp mot nullpunktet i Stilla. Der sitter nærmere tusen aksjonister og sperrer veien. De vil redde det fantastiske Altavassdraget og sikre samenes rett til å bruke sine egne områder. Blant dem er Alfred Nilsen. Han skal bli arrestert, fengslet og dømt for oppvigleri etter det som ble norgeshistoriens største miljøkamp.
Flere steder i verden trekkes stater og selskaper for domstolene på grunn av manglende evne til å kutte klimagassutslipp. I FNs klimaforhandlinger krever mange land adgang til erstatning fra rike utslippsland for tap og skade som skyldes klimaendringer. Det kan bli dyrt for Norge, mener tidligere høyesterettsadvokat.
– Det er nesten bare i Norge det kreves at debatten må nyanseres med at gass er klimavennlig. Gass er oljas svar på Marlboro light. Røyker du Marlboro light, spør Wenche Skorge i en facebookpost. Hun har gått fra et liv i oljebransjen til Naturvernforbundets sentralstyre. Noen ser på henne som en sviker.
Det er enorme mengder gass der, nok til å fortsette produksjonen lenge etter at alle klimautslipp må være kuttet. Silje Ask Lundberg dro til Nordsjøen for å måle krefter med det største trollet på norsk sokkel.
Hvem har skylda når massive utslipp fra norsk olje og gass bidrar til ødeleggende klimaendringer i andre land? Vi som produserer det, eller de som brenner det? I flere tiår har norske regjeringer holdt olja utenfor klimapolitikken, men nå er dette skillet i ferd med å bryte sammen.
Norge kan bli fossilfritt i løpet av tjue år uten massiv utbygging av fornybar energi i norsk natur. Det viser en ny rapport fra Naturvernforbundet, som peker på at olje- og gassindustrien må legges ned innen 2040.
Ved inngangen til 2020-årene går norske oljepumper for fullt, og jakten etter ny olje og gass fortsetter i rekordtempo, som om det ikke fantes noen klimakrise.
Naturvernforbundet er med som partshjelp når Folkets klimasøksmål nå kommer opp for lagmannsretten. Staten saksøkes for tildeling av oljelisenser i Barentshavet i 2016. Er oljeleting i Arktis i strid med grunnlovens miljøparagraf?
Midt i juli i år kom beskjeden, og 28. oktober ble ankene forkastet. Klima- og miljødepartementet har bekreftet Miljødirektoratets tillatelse til prøveboring etter olje i det som omtales som «torskens fødestue». Trænarevet er et svært levende og produktivt korallrev, yngle- og tumleplass for fisk og ligger nær Lofoten.
Klimakampen er kampen vi ikke kan tape. Konsekvensene merkes allerede, både i Norge og mange steder i verden. Is og permafrost smelter, og været blir mindre forutsigbart. Gjennomsnittstemperaturen de siste årene har økt over hele kloden, og mest dramatisk har økningen vært i arktiske strøk. På Svalbard har temperaturen økt tre ganger mer enn klodens snitt.
Trøndelagskysten er et vakkert stykke Norge. Men det er også vindfullt, med en stadig trekk inn fra storhavet. Derfor får Trøndelag en svært høy tetthet av vindturbiner, hvis utbyggerne får alle sine ønsker oppfylt. Innlandet spares heller ikke for vindkraftplanene. Et opprør brer seg nå fra Frøya i sør til Namdal i nord, med aksjoner, harde fronter og splittelse som resultat. Er prisen for strømmen for høy?
Omfattende planer for bygging av vindkraft i villmarksområder har skapt opprør i Agder. Den siste tiden har flere kommuner gjort vedtak mot bygging av vindkraftanlegg i sine områder.
– Motstanden er stor på alle steder hvor det er planer om vindkraft, sier Peder Johan Pedersen, fylkesleder i Naturvernforbundet i Agder.