Hvorfor er det så vanskelig å bruke søppelkassa?
20.04.2018
Det er ikke mangel på informasjon. Det er ikke det at vi ikke forstår. Likevel forsøples naturen hver eneste dag av plast vi lett kunne puttet i søppelkassa.
Danmark, her representert ved Middelgrunden vindkraftverk, vinner klimakåring. (Foto: Andreas Klinke Johannsen/Flickr.com).
Hvert år på klimaforhandlingene gir Germanwatch ut sin klimaranking, som viser hvilke land som gjør mest i kampen mot klimaendringer. Siden 2012 har Norge falt bakover, og er nå det 33. beste landet, med karakteren «dårlig».
Olje og fly
Norge scorer spesielt dårlig på utslipp fra oljesektoren, dårlig oppfyllelse av egne klimamål, høy flytrafikk og lite utbygging av ny fornybar energi. Undersøkelsen vekter utviklingen i utslippene like høyt som den vekter de faktiske utslippene, noe som kan føre til at Norge, med en høy andel fornybar energi fra før, kommer dårligere ut enn vi ellers ville gjort. Men kriteriene har vært de samme i alle år, og Norge faller stadig nedover Germanwatchs liste.
- Hovedgrunnen til at Norge kommer dårlig ut er at utslippene fra oljeindustrien nesten har doblet seg siden 1990. Vi kan ikke fortsette å la de som slipper ut mest, og som har aller mest penger, slippe unna strenge klimakrav, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.
Ingen gjør nok
Danmark er dette årets vinner av undersøkelsen, men Germanwatch vil understreke at ingen land gjør nok. Derfor holdes pallplassene åpne, så Danmark blir forvist til 4. plass. Storbritannia, Frankrike, Marokko, Italia og Latvia er blant landene som gjør det bedre enn i fjor, og havner i kategorien «bra». Selv EUs klimasinke og kullstormakt Polen passerer Norge i år, på grunn av store forbedringer i energieffektivitet og utbygging av fornybar energi.
Se pressekonferansen om rapporten her!
20.04.2018
Det er ikke mangel på informasjon. Det er ikke det at vi ikke forstår. Likevel forsøples naturen hver eneste dag av plast vi lett kunne puttet i søppelkassa.
19.04.2018
Hver eneste time strømmer millioner av små plastbiter ut i Oslofjorden fra Vestfjorden Avløpsanlegg. Det er den samme historien i hver havn, hver elv, hver innsjø der avløpsvann renner ut. Vannet er fullt av mikroplast.
19.04.2018
Oppskrift på plastplukkevanter med Naturvernforbundet-logo
13.04.2018
Slitasje fra bildekk er den klart største kilden til mikroplast i naturen i Norge. Natur- og miljøvernere har fått enda en god grunn til å be folk om å kjøre minst mulig bil.
07.12.2017 | Sist oppdatert: 07.12.2017
Bare tre prosent av skogene i Norge er vernet, resten ligger åpnet for hogst. – Situasjonen er veldig dramatisk. Vi må ha en milliard til skogvern hvert år om vi skal redde mangfoldet i norske skoger, sier Trude Myhre. Hun gikk 643 kilometer for truede arter og gamle trær i sommer.
31.10.2017
Hvorfor går Honorata Gajda rundt i et naturreservat i Asker og rykker små edelgraner opp med rota? Og hvorfor gir staten hvert år tillatelse til å plante ut trær som skader norsk natur?
30.10.2017
Millioner av plastkuler ligger strødd på Frierstranda i Telemark. Rett på den andre siden av fjorden ligger Norges største plastfabrikk, INEOS Bamble.
27.08.2017
Jorda står overfor to store miljøproblemer, global oppvarmig og utryddelse av arter og naturtyper, og det begynner å haste med å løse dem.
27.07.2017
Hverken Jonas Gahr Støre (Ap) eller Erna Solberg (H) har planer om å gjennomføre det grønne skiftet de fire neste årene. Begge trenger hjelp av andre partier om miljøpolitikken skal møte klima- og miljøproblemene vi er stilt overfor, ifølge Naturvernforbundets miljøpanel.
27.07.2017
Hverken Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre kommer til makten uten å samarbeide med ett eller flere av de andre partiene. Det kan gi små partier mye makt, men hvor dyrt vil de selge seg, og hvilke miljøkrav vil de stille for å støtte en statsminister?
27.07.2017
Vil Jonas Gahr Støre lede Norge inn i det grønne skiftet om han blir statsminister? I Natur & miljøs statsministerduell svarer han selv. – Jonas Gahr Støre forsøker å fremstå som en grønn politiker, men overbeviser oss ikke, skriver Naturvernforbundets miljøpanel i sin bedømmelse av Støres svar.
27.07.2017
Hva kommer Erna Solberg til å gjøre med miljøet, hvis hun fortsetter som statsminister etter valget? Natur & miljø har utfordret henne til å svare på akkurat det. – Erna Solberg bruker mange fine ord, men kommer med få konkrete tiltak og lite forpliktende politikk, sier Naturvernforbundets miljøpanel i sin bedømmelse av Solbergs svar.