Hva er det med Silje Ask Lundberg?
24.05.2017
Hva er det med havet? Hva er det med Lofoten, Vesterålen og Senja? Hva er det med Silje Ask Lundberg, som får Norges eldste miljøorganisasjon til å reise seg i stående applaus?
FNs klimasjef Christiana Figueres og koordinator Yves Mathieu la fram en stor, global spørreundersøkelse om klimaholdninger. Foto: Kristian S. Aas.
Over 90 prosent ønsker at en klimaavtale skal ha et langsiktig mål om nullutslipp, og 79 prosent krever at deres eget land skal kutte sine utslipp, uavhengig av hva andre gjør. Det viser resultatene av «World Wide Views on Climate and Energy», en ambisiøs internasjonal undersøkelse som ble presentert i Bonn onsdag.
«Hva ville du ha bestemt i Paris?»
Undersøkelsen er den største noensinne om temaet, og ble gjennomført blant vanlige innbyggere i 75 land. 10 000 personer ble utvalgt for å gi et representativt utvalg, og rundt 80 prosent av disse viste seg å være svært bekymret for virkningen av klimaendringene.
- Alle respondentene ble satt i en posisjon der de ble spurt om hva de ville ha bestemt hvis de hadde hatt makten i Paris i desember, forklarte Yves Mathieu, en av koordinaturene av undersøkelsen, på en pressekonferanse i Bonn.
Ingen forskjell på Nord og Sør
De mest populære tiltakene mot klimaendringene er utdanning og skogbevaring. Det ble ikke funnet store forskjeller mellom folk i utviklingsland og folk i industriland. Norge var ikke med på undersøkelsen, men av våre naboland er både Danmark og Finland dekket.
- Folk er langt mer bekymret for klimaendringene enn for fem år siden. Lenge har politikerne sagt at folket ikke er klar for endringene som vi må gjennomføre på grunn av klimaendringene. Vel, vår undersøkelse viser at folket er klare, sa Christian Leyrit, leder i den franske organisasjonen CNDP, en av partnerorganisasjonene bak undersøkelsen.
- Har støtte i folket
- Dette er en veldig viktig øvelse. Den minner oss om at vi alle er vanlige folk. Vi blir alle påvirket av klimaendringer. Intensiteten varierer med hvor man bor, men alle blir påvirket. Det vi gjør her er ikke om paragrafer, tekser og kommaer, men handler om påvirkningen på oss vanlige folk. Undersøkelsen viser at det er en bred enighet om hva man må gjøre med klimaendringene. Det er en myte om at klimatiltak ikke har støtte i folket. Denne undersøkelsen bekrefter at det ikke er sant, sa FNs klimasjef Christiana Figueres under pressekonferansen.
24.05.2017
Hva er det med havet? Hva er det med Lofoten, Vesterålen og Senja? Hva er det med Silje Ask Lundberg, som får Norges eldste miljøorganisasjon til å reise seg i stående applaus?
10.05.2017
Du kan ikke forstå det uten å ha vært der. Uten å ha sett fiskerne, som rolig går langs kaiene i røde og blå kjeledresser, uten å ha hørt skrikene fra tusenvis av krykkjer, kjent lukten av torsk som tørker. Og du forstår det nok ikke helt, da heller. Men det du forstår, er at for folk på Røst er havet alt.
24.04.2017 | Sist oppdatert: 24.04.2017
Har du hørt historien om de tre små fisk … Ja, du har kanskje hørt at de endte sine liv i en fiskehandlers disk. Men visste du at kysttorsken er kjempeviktig for livet langs norskekysten
14.04.2017
Plastforsøpling er i ferd med å bli et av våre største miljøproblemer. Det har Kystlotteriet og elevene på Glemmen videregående skole tenkt å gjøre noe med.
24.02.2017 | Sist oppdatert: 16.05.2020
Gjett hvordan hagen, parken eller skogen din ville sett ut uten kjøttmeis og andre småfugler! De ville blitt invadert av insekter.
19.01.2017
Hvis du er helt stille, kan du fortsatt høre ulvene rope i Osdalsreviret.
19.01.2017
Alt vi har, stammer fra naturen. Den gir oss ressursene vi trenger for å leve, utvikle oss, bygge og bo. Den gir oss livsnødvendigheter som ren luft, rent vann og mat. Den gir oss grunnlaget for vår industri, vår produksjon og vårt forbruk. Så hvorfor tenker vi ikke mer på hva naturen faktisk gir oss? Og hvorfor tar vi ikke bedre vare på den?
05.01.2017
Det er nesten magisk. En smed kjenner stålets hemmelighet og kan fikse det meste som er laget av metall. Men nå er hemmeligheten deres «stjålet» – og misbrukt på det groveste.
24.11.2016 | Sist oppdatert: 24.04.2017
Hver flaggermus fanger mellom tusenvis av mygg og andre insekter hvert døgn. Når du går og legger deg, flyr de skrikende ut i natten på jakt. Men du kan ikke høre dem.
10.11.2016 | Sist oppdatert: 24.04.2017
De finner lite, selv der det bugner av truede arter og sjeldne naturtyper. I det siste er det avdekket en rekke saker der kraftselskapenes innleide konsulenter har oversett store naturverdier. Det fører ofte til at utbyggeren får legge elva i rør.
15.06.2016
Norges største eksportartikkel etter oljen. Men også en næring som mange mener har fått vokse fritt, uten å rydde opp etter seg. I boka «Under overflaten» beskriver fiskerijournalist Kjersti Sandvik en arv etter lakseeventyret som kanskje aldri kan ryddes opp.
Sju forbudte fremmede planter er fortsatt til salgs i Norge. Dette er svartelista arter av verste sort, som sprer seg og gjør stor skade i norsk natur. Det viser en undersøkelse Natur & miljø har gjort.