Du er her:

Qatars energiminister Abdullah bin Hamad Al-Attiyah leder klimatoppmøtet i Doha.

Qatars energiminister Abdullah bin Hamad Al-Attiyah leder klimatoppmøtet i Doha. Foto: IISD

Langt på overtid i Doha:

- Reell fare for sammenbrudd

DOHA, QATAR: Det er en reell fare for sammenbrudd i klimaforhandlingene i Doha, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken. Et ekstra plenumsmøte skulle ha startet klokken 21, men er utsatt.

Uenighet om formuleringer førte til at plenumsmøtet om Durbanplattformen, det nye forhandlingssporet som skal lede frem til en verdensomspennende klimaavtale, tok to og en halv time fredag kveld. Forhandlingene i Doha er fem timer på overtid når et nytt plenumsmøte som skal sondere stillingen hos partene sveives i gang i Qatars hovedstad.

- Kan bryte sammen
- Slik vi ser det kan forhandlingene bryte sammen. Alt er avhengig av alt annet i denne prosessen, og det virker det ikke som om forhandlingslederen fra Qatar, Abdullah bin Hamad Al-Attiyah, har forstått. I Durban i fjor var ministre i gang med å sammenstille de forskjellige forhandlingsgruppenes resultater til en samlet pakke. Det har ikke skjedd her, skriver Haltbrekken, som følger forhandlingene tett, i en e-post.
Han er også redd for at møtet kan bli udyktig til å fatte bindende vedtak, fordi mange delegasjoner drar hjem.
- Skal man vedta Kyoto 2, må minst 128 land være her. Mange drar hjem i kveld og i morgen, sier Haltbrekken.

Vanskelige forhandlinger
Forhandlingene om Durbanplattformen var forventet å bli de letteste, da ingenting skal vedtas her i Doha. Men spissfindigheter rundt formuleringer om fremtidige ambisjoner, og uenighet om det skulle refereres til et sluttdokument fra sommerens Rio+20-konferanse i vedtaket fra Doha, førte plenumsmøtet ut på glattisen. De to lederne for arbeidsgruppen, norske Harald Dovland og Jayant Moreshwer Mauskar fra India, klarte til slutt å få Kina og EU enige om et tekstforslag som alle kunne godta. Men det gjenstår flere plenumsmøter i Doha, og forhandlingssporet med mest uenighet, konvensjonssporet LCA, inneholder mange potensielle fallgruver for toppmøtet. Møtene fortsetter i Qatars hovedstad utover kvelden og natten.

Uavklarte nøkkelspørsmål
Fredag ettermiddag hadde miljøvernminister Bård Vegar Solhjell et møte med pressen i Doha. Han pekte der på fire nøkkelspørsmål, som ifølge ham ville bli viktige i forhandlingene utover kvelden.
- Kyoto 2 er en av sakene. Finansiering av klimatiltak er et annet. Et klart mandat for den nye Durbanplattformen er et tredje forhandlingstema, mens de faktiske handlingene for å kutte utslipp på kort sikt er det fjerde av nøkkelspørsmålene slik jeg ser det, sa Solhjell.
Han understreket at 21 av verdens 50 største utslippsland ikke hadde påtatt seg noen begrensninger i utslipp av klimagasser.

Nyheter

Partiguide_some_miljøguide totalt
Naturvernforbundets partiguide

Her er partienes miljøpolitikk

16.08.2021

SV, MDG, Rødt og Venstre får grønt lys i Naturvernforbundets guide til årets stortingsvalg. Naturvernforbundet gir rødt lys til Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet, som havner på bunnen med den dårligste miljøpolitikken. Ap og KrF ligger midt på treet med gult lys.

Anne-Lise Thingnes Førsund

Folk og fest for Førdefjorden

06.09.2021

– I dag opplever jeg at naturen er tilnærmet rettsløs, sier Anne-Line Thingnes Førsund. Lederen for Naturvernforbundet i Sogn og Fjordane har kjempet mot gruvedumping i Førdefjorden i over 14 år, og er ikke imponert over rettsvernet for fjordene, Norges kanskje fremste merkevare.

IMG_2848

Vei og bane gjennom vernet natur

30.08.2021

Først flyttet de den planlagte jernbanestrekningen dit alle naturvernere sa den i hvert fall ikke burde gå. Så plusset de på en firefelts motorvei. Velkommen til Ringerike.

Truls Gulowsen foto Håkon Mosvold Larsen NTB
Truls Gulowsen (47) er Naturvernforbundets leder

Speideren som ble aktivist

24.08.2021

Han har aksjonert mot oljerigger, vært sersjant i Forsvaret, demonstrert for ulv blant flere tusen ulvemotstandere og saksøkt staten for oljeboring i Arktis. Nå skal Truls Gulowsen (47) lede Naturvernforbundet, og han legger ikke skjul på at han har store ambisjoner.

Partiguide_some_klima- og oljepolitikk
Naturvernforbundets partiguide

Klima- og oljepolitikk

16.08.2021

Aldri har situasjonen vært mer alvorlig. Ifølge den ferske rapporten fra FNs klimapanel må alle land gjennomføre store og raske kutt i utslippene av klimagasser for å hindre katastrofale klimaendringer. FNs generalsekretær António Guterres har oppfordret alle land til å slutte å lete etter mer olje og gass. Hva vil norske partier gjøre?

Partiguide_some_naturmangfold
Naturvernforbundets partiguide

Stans tapet av naturmangfold

16.08.2021

Tap av arter og natur er en stor miljøtrussel, like alvorlig som klimaendringene. Men hvordan møter partiene på Stortinget denne trusselen? Naturvernforbundets partiguide viser at det bare er tre partier som får grønt lys for sin naturmangfoldpolitikk.

Partiguide_some_samferdsel
Naturvernforbundets partiguide

Miljøvennlig samferdsel

16.08.2021

Samferdsel står for en stor andel klimautslippene i Norge. Hvilke partier vil satse på tog framfor nye store motorveier, hvem vil få ned biltrafikken og satse målrettet på syklisme?

Partiguide_some_forbruk(1)
Naturvernforbundets partiguide

Miljøvennlig forbruk

16.08.2021

Norge er blant landene med høyest forbruk av ressurser i verden. Når vi kjøper nye ting, er vi med og forårsaker naturødeleggelser og utslipp av klimagasser og annen forurensning. Hvordan vil partiene på Stortinget arbeide for at det norske forbruket skal bli bærekraftig? Noen av svarene finner du her.

Partiguide_some_naturens rettssikkerhet
Naturvernforbundets partiguide

Rettssikkerhet for naturen

12.08.2021

Sårbar natur bygges ned, antall truede arter stiger og hensynet til natur om miljø kommer ofte i annen rekke. Må det gjøres noen grep for å sørge for naturens rettssikkerhet? Se hva partiene på Stortinget mener om saken her.

0090124 - Oseberg field centre - Photo Harald Pettersen - Statoil

Tidenes viktigste valg?

01.08.2021 | Sist oppdatert: 31.08.2021

Tidligere generasjoner har vært stilt overfor store kriser, men natur- og miljøkrisene overgår dem alle, fordi konsekvensene kan bli voldsomme og langvarige. Hvordan svarer norske partier på denne utfordringen? Vi har bedt dem svare.

DSC_0117 ps

Og bakom faller skogene

25.06.2021 | Sist oppdatert: 25.06.2021

Ved Follsjå i Notodden fortsetter flatehogsten i skog med nasjonale verneverdier. I et unikt skoglandskap, hvor det er funnet 116 rødlistearter, faller nå skogene, en etter en. Tømmeret blir merket og solgt med miljøstempelet PEFC. Også de døde trærne, som er så viktig for artsmangfoldet, hogges og kuttes til flis.

Viser fra 1 til 12 av totalt 397 artikler