Du er her:


Foto: Yngvild Lorentzen

Renvasker skitten russisk aluminium

Skitten aluminium fra Russland blir til «verdens reneste aluminium» i Norge. Nesten 15 prosent av Hydros aluminium stammer fra russiske aluminiumsverk. Ifølge en ny rapport skaper anleggene alvorlige miljø- og helseproblemer i en rekke russiske byer.

Brusbokser, tuber, folie og leverposteibokser. Se deg om. Aluminium omgir oss på alle kanter. Takrenner, krykker, sykkelrammer. Hydro har lenge hevdet at de leverer verdens reneste aluminium, og vi har kunnet spise vår leverpostei med

Les også om saken i Aftenposten

god samvittighet. Nå viser det seg at det importeres betydelige mengder aluminium fra det russiske gigantselskapet RUSAL. I 2008 ble det hentet inn 322 000 tonn russisk aluminium til Norge, hvorav 226 000 tonn havnet hos Hydro. I fjor importerte Hydro 216 000 tonn. Det tilsvarer nesten 15 prosent av Hydros samlede produksjon samme år. Dette er aluminium som er produsert på en langt mer forurensende måte enn den norske.  Rapporten Environmental and Health effects of RUSAL activities in Russia, som Norges Naturvernforbund står bak, viser hva årtier med utslipp av miljøgifter og dumping av farlig avfall har medført. Rapporten forteller om hjerneskader hos nyfødte, ødelagte tenner,  skjelettsykdommer, skader på nervesystem og omfattende miljøødeleggelser. Likevel er alle aluminiumsverkene til RUSAL sertifisert av Det Norske Veritas.

Renvaskes i Norge
Renvasker norske selskap skitten russisk aluminium? Yngvild Lorentzen leder Internasjonal prosjektavdeling i Norges Naturvernforbund. Hun er ikke i tvil.
– Hydro taler med to tunger. De skryter av at de lager verdens reneste aluminium, men sier ingenting om at en stor del av aluminiumen er produsert på en svært forurensende måte. Ja, man kan godt si at de renvasker skitten russisk  aluminium, sier Lorentzen.
Hun har selv vært ved RUSALs aluminiumsverk i Nadvoitsy i Karelen og sett forurensningen med egne øyne.
– Vi slapp ikke inn i selve aluminiumsverket, men dro og så på fyllinger i områdene rundt. Spesielt ett sted gjorde sterkt inntrykk. Ved et våtmarksområde var det en diger fylling på størrelse med en fotballbane. Der lå katodeavfall  fra brennovner spredd i et cirka to meter høyt lag. På toppen hadde de forsøkt å dekke det til med sand, forteller Lorentzen.

Forurenser drikkevannet
Katodeavfallet inneholder fluorforbindelser, som i flere tiår har forurenset drikkevannet i Nadvoitsy, ifølge rapporten.  Medisinske undersøkelser fra begynnelsen av 1990-tallet viser høye forekomster av luftveisplager, problemer med blodsirkulasjon og skader i urinveier og kjønnsorganer hos barn og unge. Omtrent halvparten av innbyggerne i regionen fikk påvist fluorskader på tennene. Hele 93 prosent av tolvåringene hadde slike tannskader. Mengden  spontanaborter og dødfødsler var flere ganger høyere enn det russiske gjennomsnittet. Antall babyer med misdannelser var nesten 17 ganger høyere. Oppdatert informasjon om helseeffekter og miljøpåvirkning finnes, men  verken RUSAL eller Det Norske Veritas har villet offentliggjøre den. Ifølge rapporten er ikke forholdene særlig mye  bedret i dag. Anlegget drives fortsatt uten renseanlegg og RUSAL opplyser ikke hva de gjør med katodeavfallet.

Økologisk katastrofesone
Anlegget i Nadvoitsy er ganske lite sammenlignet med det som ligger i Bratsk i Irkutsk-regionen. Verket er et av  verdens største med en kapasitet på 980 000 tonn aluminium årlig. Flere årtier med store utslipp har forvandlet  områdene rundt til en økologisk katastrofesone, ubeboelig for mennesker. Forholdene var så ille at man måtte flytte  folk fra området. En undersøkelse Universitetet i Bratsk gjorde i 2005 viser at barna i Bratsk fortsatt utsettes for alvorlig forurensing. I Krasnojarsk produserer de 950 000 tonn årlig. Her har man målt svært høye nivåer av  hydrogenfluorid i omgivelsene rundt anlegget. Det har medført økt hyppighet av hudutslett, anemi, halslidelser og lungebetennelse. Problematiske svangerskap og hjerneskader hos nyfødte er ikke uvanlig, står det å lese i rapporten.

– Må stanse importen!
Lorentzen har en klar oppfordring til Hydro.
– Hydro kan ikke fortsette å importere skitten aluminium. Som ansvarlig selskap må Hydro kreve at RUSAL renser  sine utslipp og rydder opp i fyllinger med farlig avfall. Skjer ikke dette, må importen stoppe, sier Lorentzen.
Naturvernforbundet har laget rapporten i samarbeid med den russiske miljøorganisasjonen Ariston, som lenge har  kjempet mot forurensningen fra aluminiumsverket i Nadvoitsy. Andrej Koslovitsj er leder i Ariston og bor ved  aluminiumsverket i Nadvoitsy. Han ber Norge stanse importen av det russiske aluminiumet straks.
– Norges import av russisk aluminium skjer på bekostning av helsen til russiske barn, sier Koslovich.
Organisasjonene har samlet informasjon om miljø- og helseskader ved fem av RUSALs aluminiumsverk. Tilgangen på
offentlige rapporter og analyser har vært svært begrenset. Rapporten støtter seg blant annet på informasjon fra lokale  miljøorganisasjoner, undersøkende journalister og internasjonale rapporter.

RUSAL hevder de satser på miljø
RUSAL oppfatter situasjonen på en ganske annen måte. På sine nettsider hevder selskapet å være å være ledende  innen miljø og sosiale forhold. RUSAL har som mål å redusere sine utslipp med 50 prosent, og hevder at 80 prosent av elektrisiteten de bruker kommer fra vannkraft. Alle aluminiumsverkene og syv av raffineriene deres er dessuten sertifisert etter ISO 14001-standarden av Det Norske Veritas. Naturvernforbundet mener at sertifiseringen
knapt er verdt papiret den er skrevet på.
– Det holder ikke å skjule seg bak ISO 14001. Sertifikatet blir misbrukt som en miljøsertifisering. I realiteten er det bare en opplisting av hvilke planer selskapet har. Det Norske Veritas har verken målt eller godkjent utslippene fra RUSALs anlegg, sier Lorentzen.

Hydro vil ikke boikotte
Hydro kjøper aluminium fra Russland fordi det er lønnsomt. Noen boikott vil de ikke være med på.
– Vårt inntrykk er at RUSALs nye aluminiumsverk er vesentlig bedre enn de gamle. Vi kjøper fra verk som har  ISO miljøsertifisering. Vi legger hovedvekten på at det skjer en positiv utvikling, og det mener vi å registrere, sier  informasjonssjef Thomas Knutzen i Hydro Aluminium. Han forteller at Hydro kjøper aluminium fra Russland og andre kilder fordi det er økonomisk og energieffektivt å blande inn kaldt metall i varmt flytende metall når man støper ut  legerte produkter. Hydro kjøper ikke bare fra Russland. Metallverk i blant annet Mosambik og Island leverer  aluminium til det norske selskapet.
– Hydro hevder å ha verdens reneste aluminium. Blir det ikke å føre kundene bak lyset når en vesentlig del av aluminiumet deres er produsert på en langt mer forurensende måte?
– Vi har aldri lagt skjul på at vi importerer aluminium fra Russland og andre kilder. Vi gir våre kunder full  dokumentasjon om varen de kjøper, sier Knutzen.
Hydro kommer ikke til å slutte å kjøpe russisk aluminium.
–Vi tror ikke på boikott. Vårt siktemål er at RUSAL, som nå er medlem av internasjonale aluminiumsorganisasjoner,
gjennom samarbeid og utveksling av informasjon om miljø og sikkerhetsforhold, skal bevege seg i riktig retning, sier Knutzen. Hydro har ikke hatt anledning til å sette seg inn i Naturvernforbundets rapport, men hevder at de har funnet feil. Det står at aluminiumsforgiftning bidrar til demens og muligens kan føre til Alzheimers sykdom.
– Vi reagerer på påstanden om «common health effects» og referansen til blant annet Alzheimer. Her settes det fram
påstander som er tilbakevist i seriøs faglitteratur på området. Vi behøver ikke gå noe grundigere inn i rapporten for å se denne feilen, sier Knutzen.

Les også om saken i Aftenposten

Nyheter

Flatehogst av gammelskog på Vikåsen Foto Sigve Reiso

Det er noe råttent i skogriket Norge

22.11.2021

Hogges de siste unike gammelskogene våre uten at skogbruket kartlegger naturmangfoldet? Ved Follsjå i Telemark er flere skoger med nasjonale verneverdier hogd ned. Natur & miljø har bedt om dokumentasjon på at skogene er miljøregistrert, slik miljøsertifiseringen krever. Svaret er at dataene ikke finnes.

DSC_1513
KOMMENTAR

Et reinskinn til Jonas Gahr Støre

19.11.2021

Hvorfor finner jeg meg selv på Slottsplassen, bærende på et reinskinn, og hva i all verden har det med miljøpolitikken til Norges nye regjering å gjøre? Ikke så reint lite!

79dc1d83-5804-4a7c-b664-3baca2e2b9c0

Det flygende landet

11.11.2021

Nordmenn flyr tre ganger oftere innenlands enn de som flyr nest mest i Europa. Dette viser en gjennomgang som Natur & miljø har gjort av Eurostats statistikk for flytrafikk i 2019.

Fleinvær_P1000198 foto Kathryn james – P1000198 CC BY SA 2
Lakseoppdrett på land raserer kystnatur

Sprenger ut øyer for å gi plass til oppdrett

10.11.2021 | Sist oppdatert: 10.11.2021

Nå skrives et nytt kapittel i historien om miljøødeleggende lakseoppdrett langs norskekysten. Holmer og svaberg sprenges bort for å gjøre plass til svære oppdrettsanlegg, mange steder i urørt natur ute i havgapet, hvor utslipp fra kloakk og fôrrester kan ramme sårbare økosystemer.

Istockphoto-523564455-612x612 lite foto BrianAJackson
Partiguide viser rødgrønn enighet om viktig miljøsak

– Energisparing kan bli bærebjelke i ny regjerings miljøpolitikk

15.10.2021

Storsatsing på energisparing er blant miljøsakene det er stort flertall for på det nye Stortinget. Saken støttes også av regjeringspartiene Ap og Sp, samt SV og flere andre partier, ifølge Naturvernforbundets partiguide. – De høye strømprisene viser hvor nødvendig det er å få ned strømforbruket. Her har den nye regjeringen et effektivt miljøtiltak, som også vil bedre folks økonomi og gi tusenvis av nye arbeidsplasser. Derfor foreslår vi en strømsparepakke fra Støre, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.

Stortinget foto  Silje R
Partiguide viser rødgrønn enighet om miljøsaker

Disse miljøsakene har flertall på Stortinget

23.09.2021

Betydelige klimakutt, satsing på tog, energisparing og vern av strandsonen er blant en lang rekke med miljøsaker som Ap, Sp og SV er enige om, ifølge Naturvernforbundets partiguide. – Ap, SV og Sp trenger ikke lete lenge etter en miljøpolitikk de kan samles om. Naturvernforbundets partiguide viser at de har et godt grunnlag for å gi landet et taktskifte i miljøpolitikken, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.

Partiguide_some_miljøguide totalt
Naturvernforbundets partiguide

Her er partienes miljøpolitikk

16.09.2021

SV, MDG, Rødt og Venstre får grønt lys i Naturvernforbundets guide til årets stortingsvalg. Naturvernforbundet gir rødt lys til Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet, som havner på bunnen med den dårligste miljøpolitikken. Ap og KrF ligger midt på treet med gult lys.

Anne-Lise Thingnes Førsund

Folk og fest for Førdefjorden

06.09.2021

– I dag opplever jeg at naturen er tilnærmet rettsløs, sier Anne-Line Thingnes Førsund. Lederen for Naturvernforbundet i Sogn og Fjordane har kjempet mot gruvedumping i Førdefjorden i over 14 år, og er ikke imponert over rettsvernet for fjordene, Norges kanskje fremste merkevare.

IMG_2848

Vei og bane gjennom vernet natur

30.08.2021

Først flyttet de den planlagte jernbanestrekningen dit alle naturvernere sa den i hvert fall ikke burde gå. Så plusset de på en firefelts motorvei. Velkommen til Ringerike.

Truls Gulowsen foto Håkon Mosvold Larsen NTB
Truls Gulowsen (47) er Naturvernforbundets leder

Speideren som ble aktivist

24.08.2021

Han har aksjonert mot oljerigger, vært sersjant i Forsvaret, demonstrert for ulv blant flere tusen ulvemotstandere og saksøkt staten for oljeboring i Arktis. Nå skal Truls Gulowsen (47) lede Naturvernforbundet, og han legger ikke skjul på at han har store ambisjoner.

Partiguide_some_klima- og oljepolitikk
Naturvernforbundets partiguide

Klima- og oljepolitikk

16.08.2021

Aldri har situasjonen vært mer alvorlig. Ifølge den ferske rapporten fra FNs klimapanel må alle land gjennomføre store og raske kutt i utslippene av klimagasser for å hindre katastrofale klimaendringer. FNs generalsekretær António Guterres har oppfordret alle land til å slutte å lete etter mer olje og gass. Hva vil norske partier gjøre?

Viser fra 1 til 12 av totalt 403 artikler