Sårbar natur bygges ned, antall truede arter stiger og hensynet til natur om miljø kommer ofte i annen rekke. Må det gjøres noen grep for å sørge for naturens rettssikkerhet? Se hva partiene på Stortinget mener om saken her.
For å hjelpe velgerne ved årets valg har vi laget en guide til partienes miljøpolitikk. Vi har bedt partiene på Stortinget om å ta stilling til 37 forskjellige miljøtiltak innen temaene naturens rettssikkerhet, samferdsel, naturmangfold, klima/olje og internasjonal miljøpolitikk.
Naturens rettssikkerhet
Vi ba partiene som å si JA eller NEI til fire spørsmål om naturens rettssikkerhet. Her er partienes samlede skåre på dette temaet: Grønt lys: SV, MDG og Rødt Gult lys: Venstre og Ap Rødt lys: KrF, Sp, Høyre og Frp
Spørsmålene
1. Planavdelingen flyttes tilbake til klima- og miljødepartementet for å styrke hensynet til natur og miljø i utbyggingssaker.
Rødt SV Ap SP MDG KrF Venstre Høyre Frp
Bakgrunn for spørsmålet
Da Erna Solberg (H) overtok som statsminister i 2013 ble planavdelingen flyttet fra Klima- og miljødepartementet til Kommunal- og arbeidsdepartementet. Kritikere i miljøbevegelsen mener at dette svekket hensynet til natur og miljø i plansaker.
2. Vern av strandsonen sikres gjennom styrking av plan- og bygningsloven.
Rødt SV Ap SP MDG KrF Venstre Høyre Frp
Bakgrunn for spørsmålet
Undersøkelser fra Natur & miljø, Riksrevisjonen og Sivilombudsmannen de siste årene viser at nesten alle som søker om dispensasjon får bygge i strandsonen. En styrking av plan- og bygningsloven kan hindre nedbygging av sårbar natur.
3. Det opprettes en egen miljødomstol for behandling av saker som vedrører miljø-, naturressurs- og klimaspørsmål.
Rødt SV Ap SP MDG KrF Venstre Høyre Frp
Bakgrunn for spørsmålet
Selv om det fattes tusenvis av forvaltningsvedtak med konsekvenser for miljøet hvert eneste år, er domstolskontrollen på miljøets vegne nesten fraværende, mener Naturvernforbundet. En egen miljødomstol vil styrket hensynet til natur og miljø i forvaltningen.
4. Full stans i utbygging i vernede vassdrag og naturreservater slik at vernet natur får en reell og varig beskyttelse.
Rødt SV Ap SP MDG KrF Venstre Høyre Frp
Bakgrunn for spørsmålet
Det er mange eksempler på nedbygging av vernet natur de siste årene. Flere partier ønsker å bygge kraftverk i vernede vassdrag, og det bygges motorvei i verneområder som Lågendeltaet og Åkersvika i Innlandet. Arealinngrep er den største trusselen mot naturmangfold i Norge. Utbygging i den mest verdifulle naturen vil ramme sårbar natur og truede arter.
Om partiguiden
Partiguiden er laget av Natur & miljøs redaksjon med faglig støtte fra Naturvernforbundets fagavdeling. Undersøkelsen består av 37 spørsmål innen temaene naturens rettssikkerhet, samferdsel, naturmangfold, klima og olje, forbruk og internasjonal miljøpolitikk. Partiene besvarte undersøkelsen i perioden fra 8. mai – 2. juni.
Pernille Hansen lider verken av klimaangst eller miljødepresjon. Hun er overbevist om at det skyldes at hun alltid har stått på for naturen og miljøet – en oppskrift hun anbefaler på det varmeste!
Oppe i fjellene på Fosen ligger Norges største vindkraftanlegg, ulovlig og uten konsesjon. Etter at Høyesterett bestemte at det er bygget i strid med urfolks rettigheter, står det som et monument over norske myndigheters overkjøring av samene. – Denne dommen er et historisk vendepunkt, sier Kjell M. Derås, sentralstyremedlem
i Naturvernforbundet
Hogges de siste unike gammelskogene våre uten at skogbruket kartlegger naturmangfoldet? Ved Follsjå i Telemark er flere skoger med nasjonale verneverdier hogd ned. Natur & miljø har bedt om dokumentasjon på at skogene er miljøregistrert, slik miljøsertifiseringen krever. Svaret er at dataene ikke finnes.
Hvorfor finner jeg meg selv på Slottsplassen, bærende på et reinskinn, og hva i all verden har det med miljøpolitikken til Norges nye regjering å gjøre? Ikke så reint lite!
Nordmenn flyr tre ganger oftere innenlands enn de som flyr nest mest i Europa. Dette viser en gjennomgang som Natur & miljø har gjort av Eurostats statistikk for flytrafikk i 2019.
Nå skrives et nytt kapittel i historien om miljøødeleggende lakseoppdrett langs norskekysten. Holmer og svaberg sprenges bort for å gjøre plass til svære oppdrettsanlegg, mange steder i urørt natur ute i havgapet, hvor utslipp fra kloakk og fôrrester kan ramme sårbare økosystemer.
Storsatsing på energisparing er blant miljøsakene det er stort flertall for på det nye Stortinget. Saken støttes også av regjeringspartiene Ap og Sp, samt SV og flere andre partier, ifølge Naturvernforbundets partiguide.
– De høye strømprisene viser hvor nødvendig det er å få ned strømforbruket. Her har den nye regjeringen et effektivt miljøtiltak, som også vil bedre folks økonomi og gi tusenvis av nye arbeidsplasser. Derfor foreslår vi en strømsparepakke fra Støre, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.
Betydelige klimakutt, satsing på tog, energisparing og vern av strandsonen er blant en lang rekke med miljøsaker som Ap, Sp og SV er enige om, ifølge Naturvernforbundets partiguide.
– Ap, SV og Sp trenger ikke lete lenge etter en miljøpolitikk de kan samles om. Naturvernforbundets partiguide viser at de har et godt grunnlag for å gi landet et taktskifte i miljøpolitikken, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.
SV, MDG, Rødt og Venstre får grønt lys i Naturvernforbundets guide til årets stortingsvalg. Naturvernforbundet gir rødt lys til Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet, som havner på bunnen med den dårligste miljøpolitikken. Ap og KrF ligger midt på treet med gult lys.
– I dag opplever jeg at naturen er tilnærmet rettsløs, sier Anne-Line Thingnes Førsund. Lederen for Naturvernforbundet i Sogn og Fjordane har kjempet mot gruvedumping i Førdefjorden i over 14 år, og er ikke imponert over rettsvernet for fjordene, Norges kanskje fremste merkevare.
Først flyttet de den planlagte jernbanestrekningen dit alle naturvernere sa den i hvert fall ikke burde gå. Så plusset de på en firefelts motorvei. Velkommen til Ringerike.