Bli årets fikser!
11.01.2016
Er du en fikser? Har du reparert, pusset opp eller fikset noe som var ødelagt eller utgått på dato? Send oss bilder og bli med i vår fiksekonkurranse!
Naturvernforbundets partiguide
For å hjelpe velgerne ved årets valg har vi laget en guide til partienes miljøpolitikk. Vi har bedt partiene på Stortinget om å ta stilling til 37 forskjellige miljøtiltak innen temaene naturens rettssikkerhet, samferdsel, naturmangfold, klima/olje og internasjonal miljøpolitikk.
Naturens rettssikkerhet
Vi ba partiene som å si JA eller NEI til fire spørsmål om naturens rettssikkerhet. Her er partienes samlede skåre på dette temaet:
Grønt lys: SV, MDG og Rødt
Gult lys: Venstre og Ap
Rødt lys: KrF, Sp, Høyre og Frp
Spørsmålene
1. Planavdelingen flyttes tilbake til klima- og miljødepartementet for å styrke hensynet til natur og miljø i utbyggingssaker.
Rødt SV Ap SP MDG KrF Venstre Høyre Frp
Bakgrunn for spørsmålet
Da Erna Solberg (H) overtok som statsminister i 2013 ble planavdelingen flyttet fra Klima- og miljødepartementet til Kommunal- og arbeidsdepartementet. Kritikere i miljøbevegelsen mener at dette svekket hensynet til natur og miljø i plansaker.
2. Vern av strandsonen sikres gjennom styrking av plan- og bygningsloven.
Rødt SV Ap SP MDG KrF Venstre Høyre Frp
Bakgrunn for spørsmålet
Undersøkelser fra Natur & miljø, Riksrevisjonen og Sivilombudsmannen de siste årene viser at nesten alle som søker om dispensasjon får bygge i strandsonen. En styrking av plan- og bygningsloven kan hindre nedbygging av sårbar natur.
3. Det opprettes en egen miljødomstol for behandling av saker som vedrører miljø-, naturressurs- og klimaspørsmål.
Rødt SV Ap SP MDG KrF Venstre Høyre Frp
Bakgrunn for spørsmålet
Selv om det fattes tusenvis av forvaltningsvedtak med konsekvenser for miljøet hvert eneste år, er domstolskontrollen på miljøets vegne nesten fraværende, mener Naturvernforbundet. En egen miljødomstol vil styrket hensynet til natur og miljø i forvaltningen.
4. Full stans i utbygging i vernede vassdrag og naturreservater slik at vernet natur får en reell og varig beskyttelse.
Rødt SV Ap SP MDG KrF Venstre Høyre Frp
Bakgrunn for spørsmålet
Det er mange eksempler på nedbygging av vernet natur de siste årene. Flere partier ønsker å bygge kraftverk i vernede vassdrag, og det bygges motorvei i verneområder som Lågendeltaet og Åkersvika i Innlandet. Arealinngrep er den største trusselen mot naturmangfold i Norge. Utbygging i den mest verdifulle naturen vil ramme sårbar natur og truede arter.
Gå tilbake til artikkelen: Her er partienes miljøpolitikk
Om partiguiden
Partiguiden er laget av Natur & miljøs redaksjon med faglig støtte fra Naturvernforbundets fagavdeling. Undersøkelsen består av 37 spørsmål innen temaene naturens rettssikkerhet, samferdsel, naturmangfold, klima og olje, forbruk og internasjonal miljøpolitikk. Partiene besvarte undersøkelsen i perioden fra 8. mai – 2. juni.
Les også: Slik lagde vi partiguiden
Les også: Her er partienes miljøpolitikk
Les også: Hvem skal få din stemme
Last ned Naturvernforbundets partiguide 2021, partioversikt (pdf)
11.01.2016
Er du en fikser? Har du reparert, pusset opp eller fikset noe som var ødelagt eller utgått på dato? Send oss bilder og bli med i vår fiksekonkurranse!
15.12.2015
Her finner du alle Natur & miljøs artikler fra klimatoppmøtet i Paris.
15.12.2015
Er du lei overfylte kjøpesentre, plastemballasje og glanset julepapir? Ta julen tilbake ved å lage dine egne miljøvennlige julegaver.
15.12.2015
Gunilla og Eivind kan trylle. Ting som noen kaller søppel – verdiløst og forlatt, ting uten hjem – forvandles til trendy interiør. Eller kanskje en helt unik julegave …
12.12.2015
I dag ble Paris-avtalen vedtatt under klimatoppmøtet. Dette er den første klimaavtalen som omfatter hele verden. Natur & miljø har fulgt fremleggelsen og debatten frem til vedtaket klokken 19.26 lørdag kveld.
11.12.2015
Et klimatoppmøte er ikke bare politiske forhandlinger og dragkamper. Det er også verdens største treff og markedsplass for bedrifter, forskere, klimaaktivister og andre som er engasjert. Samtidig prøver alle land å ta seg best mulig ut.
10.12.2015
Klimaforhandlingene i Paris er inne i en avgjørende fase. Det vil si at lite lekker ut, og mye foregår i lukkede rom. Gryende konflikter mellom store forhandlingsblokker gjør imidlertid arbeidet vanskelig. En revidert avtaletekst skal legges frem i dag klokken 19.
09.12.2015
Klimatoppmøtet i Paris gikk i dag inn i sin mest spente fase. Et nytt forslag til avtale er på bordet, og miljøorganisasjoner fra hele verden mener det er for veikt. Det samme mener en koalisjon av over 90 ambisiøse land, der Norge og USA er med. Forhandlingene vil nå pågå døgnet rundt.
09.12.2015
Et klimatoppmøte tiltrekker seg alltid tusenvis av demonstranter, aktivister, kunstnere og andre som ønsker å si sin hjertens mening om mangelen på klimahandling. I Paris møtes disse på kunstsenteret 104. Natur & miljø loddet stemningen.
08.12.2015
Danskene vinner, mens Norge faller bakover på en anerkjent klimaindeks utarbeidet av Germanwatch.
07.12.2015
På klimatoppmøtet i Paris presenterte Norge et partnerskap med oljebransjen for å få ned metanutslipp og fakling fra oljeutvinning. Miljøorganisasjoner mener dette grønnvasker oljebransjen, og ber om at slike initiativer stenges ute fra FNs klimaprosess.
06.12.2015
Aksjonister fra Besteforeldrenes klimaaksjon gjorde seg bemerket på Folkets klimatoppmøte i Montreuil utenfor Paris i dag. Med kassegitar, bannere og høye rop krevde de klimahandling fra Norge.