Du er her:

Naturvernforbundet har lenge arbeidet med klimatiltak i Tadsjikistand, blant annet her i landsbyen Nisur i Bartang-dalen

Naturvernforbundet har lenge arbeidet med klimatiltak i Tadsjikistand, blant annet her i landsbyen Nisur i Bartang-dalen. Foto: Helga Lerkelund

Så nær, så nær ...

Naturvernforbundet og Natur og Ungdoms arbeid for ungdom i Kirgisistan og Tadsjikistan var nær ved å vinne Operasjon Dagsverk. Redd Barna stakk av med seieren.

Operasjon Dagsverk 2013 går til Redd Barnas prosjekt for voldsrammet ungdom i Guatemala, Honduras og Mexico. Det er klart etter dagens votering i Elevtinget, hvor tre prosjekter var med til siste runde.

– Vi kommer tilbake
– Vi vil gratulere Redd Barna med seieren! De hadde et veldig viktig prosjekt som det er lett å bli engasjert av. Men vi gir oss ikke. Jeg mener at klimaendringene er noe av det mest urettferdige i verden. Det er på tide at vi i vesten tar ansvar. Klimaendringene ødelegger allerede i dag livsgrunnlaget for mange millioner ungdommer i verdens fattigste land. Noen av de som rammes hardest er ungdom i fjellene i Tadsjikistan og Kirgisistan, sier Kay Asbjørn Schørlien, prosjektleder i Naturvernforbundet.

Hjelper ungdom i fjellene
Naturvernforbundets prosjekt «Våre utslipp = klimakrise i Langtvekkistan» dreier seg om å utdanne ungdom i fjellområdene i Kirgisistan og Tadsjikistan til å takle klimaendringer som truer med å gjøre hjemstedene deres ubeboelige. Naturvernforbundet har arbeidet i området i mange år.

– Våre utslipp bidrar til klimaendringer i Kirgisistan og Tadsjikistan. Vi kan være med på å gjøre verden mer rettferdig. Det er akkurat det Operasjon dagsverk handler om, sa Bård Lahn, som presenterte Naturvernforbundet og Natur og Ungdoms prosjekt for Elevtinget. Det ble godt mottatt.

Fikk mye støtte i debatten
Cirka fem hundre delegater var møtt opp til Elevtingets møte. Mange deltok i debatten. De fleste støttet Redd Barna, men mange talte også for Naturvernforbundet og Natur og Ungdoms prosjekt.

– Vi er skyld i klimaendringene. Nå har vi sjansen til å gi noe tilbake, sa en av delegatene.

– Vi må ta ansvar og gi deres fremtid en sjanse, sa en annen.

Nyheter

Repparfjorden 09-06-2021_45-kopi

Før gruveavfallet ødelegger fjorden

13.06.2022

Hvordan ser det ut under vann i Repparfjorden, hvor gruveselskapet Nussir vil dumpe millioner av tonn med gruveavfall? Undervannsfotografen Erling Svensen har dykket ved det planlagte sjødeponiet og funnet en ren og levende fjord. – Hvis de dumper gruveavfall her, vil fjorden bli ødelagt, sier Svensen.

IStock-174641086 foto PaulAnthonyWilson Istockphoto(1)
KRONIKK

Hvem husker Verdens miljødag?

05.06.2022 | Sist oppdatert: 05.06.2022

I dag, den 5. juni er det Verdens miljødag. Men er det noen som husker hvorfor dette er en av årets aller viktigste dager? Det faktum at villreinen og 4956 andre arter har kommet på den norske rødlisten er en tydelig påminnelse om akkurat det.

Marin forsøpling Foto Bo Eise

Plastbomben

30.05.2022

Verden produserer nå dobbelt så mye plast som for 20 år siden. Bare 9 prosent resirkuleres, resten havner på fyllinger, i forbrenningsanlegg eller i naturen. Nå har FNs miljøforsamling vedtatt et mandat som kan lede til en avtale om å begrense plastbruk.

IStock-637554944

En verden der alt går rundt

24.05.2022

Tenk deg en verden der ingenting kastes. Alle produkter er laget slik at de er enkle å reparere, bytte deler på, gjenbruke og gjenvinne. Hvis noe kastes, blir alle materialer brukt på nytt. En verden der alt går rundt, helt enkelt!

2021
KRONIKK

Opp som en løve, ned som en skygge

19.05.2022 | Sist oppdatert: 18.05.2022

I begynnelsen av mai feiret Klima- og miljødepartementet sin femtiårsdag med festtaler og prominente gjester. Men fortalte de hvordan det egentlig står til med naturen de skulle beskytte?

IStock-467298516 Foto santiphotois Istockphoto

Bildekk – et skittent kinderegg

10.05.2022 | Sist oppdatert: 10.05.2022

Store klimagassutslipp, mengder med mikroplast, miljøgifter og en vanvittig sløsing med fossile ressurser. Bildekk står som et symbol på forurensning og utslipp – et skittent kinderegg, som ingen helt vet hva vi skal gjøre med.

Maren Esmark_foto Fartein Rudjord (1)
Maren Esmark slutter som generalsekretær etter ti år

Ønsker et forbund med større takhøyde

08.04.2022

Etter ti år slutter Maren Esmark som generalsekretær i Naturvernforbundet når åremål nummer to går ut i august. Hun etterlater seg en organisasjon i vekst, med rekordmange medlemmer og god økonomi. Mye er bra, men hun ønsker seg et forbund med større takhøyde. – Ja, det er til dels lavt under taket. Jeg håper at Naturvernforbundet snart vil bli en bred organisasjon med plass til mange flere, sier Esmark.

MAG_2510

I Synnøves fotspor

04.04.2022

Synnøve Kvamme er opptatt av å etterlate seg et minimalt fotavtrykk på kloden, men som naturverner har hun allerede satt varige spor.

IStock-504226704 foto nightman1965 Istockphoto
KOMMENTAR

Oljeland i krig og krise

01.04.2022

Hvorfor er det så vanskelig å handle før en krise treffer oss med full kraft? Krigen i Ukraina og pandemien har blitt møtt med resolutt handlekraft. Stilt overfor klimakrisen, derimot, er innsatsen heller tafatt, selv om det er selve livsgrunnlaget vårt som er truet. Hvorfor er det slik?

DJI_0230
KRONIKK

Dristige veiplaner bør stå for fall

21.03.2022

Nå har folk for alvor begynt å forstå hvilke inngrep de nye motorveiene fører med seg. Det skyldes i stor grad at flere store utbygginger av firefelts motorvei for høy fart er i gang. For det er noe annet å betrakte gravemaskinene spise seg gjennom landskapet enn å se noen traseer på et kart.

Viser fra 1 til 12 av totalt 420 artikler

Relaterte tema