Du er her:

Naturvernforbundet har lenge arbeidet med klimatiltak i Tadsjikistand, blant annet her i landsbyen Nisur i Bartang-dalen

Naturvernforbundet har lenge arbeidet med klimatiltak i Tadsjikistand, blant annet her i landsbyen Nisur i Bartang-dalen. Foto: Helga Lerkelund

Så nær, så nær ...

Naturvernforbundet og Natur og Ungdoms arbeid for ungdom i Kirgisistan og Tadsjikistan var nær ved å vinne Operasjon Dagsverk. Redd Barna stakk av med seieren.

Operasjon Dagsverk 2013 går til Redd Barnas prosjekt for voldsrammet ungdom i Guatemala, Honduras og Mexico. Det er klart etter dagens votering i Elevtinget, hvor tre prosjekter var med til siste runde.

– Vi kommer tilbake
– Vi vil gratulere Redd Barna med seieren! De hadde et veldig viktig prosjekt som det er lett å bli engasjert av. Men vi gir oss ikke. Jeg mener at klimaendringene er noe av det mest urettferdige i verden. Det er på tide at vi i vesten tar ansvar. Klimaendringene ødelegger allerede i dag livsgrunnlaget for mange millioner ungdommer i verdens fattigste land. Noen av de som rammes hardest er ungdom i fjellene i Tadsjikistan og Kirgisistan, sier Kay Asbjørn Schørlien, prosjektleder i Naturvernforbundet.

Hjelper ungdom i fjellene
Naturvernforbundets prosjekt «Våre utslipp = klimakrise i Langtvekkistan» dreier seg om å utdanne ungdom i fjellområdene i Kirgisistan og Tadsjikistan til å takle klimaendringer som truer med å gjøre hjemstedene deres ubeboelige. Naturvernforbundet har arbeidet i området i mange år.

– Våre utslipp bidrar til klimaendringer i Kirgisistan og Tadsjikistan. Vi kan være med på å gjøre verden mer rettferdig. Det er akkurat det Operasjon dagsverk handler om, sa Bård Lahn, som presenterte Naturvernforbundet og Natur og Ungdoms prosjekt for Elevtinget. Det ble godt mottatt.

Fikk mye støtte i debatten
Cirka fem hundre delegater var møtt opp til Elevtingets møte. Mange deltok i debatten. De fleste støttet Redd Barna, men mange talte også for Naturvernforbundet og Natur og Ungdoms prosjekt.

– Vi er skyld i klimaendringene. Nå har vi sjansen til å gi noe tilbake, sa en av delegatene.

– Vi må ta ansvar og gi deres fremtid en sjanse, sa en annen.

Nyheter

Partiguide_some_miljøguide totalt
Naturvernforbundets partiguide

Her er partienes miljøpolitikk

16.08.2021

SV, MDG, Rødt og Venstre får grønt lys i Naturvernforbundets guide til årets stortingsvalg. Naturvernforbundet gir rødt lys til Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet, som havner på bunnen med den dårligste miljøpolitikken. Ap og KrF ligger midt på treet med gult lys.

Anne-Lise Thingnes Førsund

Folk og fest for Førdefjorden

06.09.2021

– I dag opplever jeg at naturen er tilnærmet rettsløs, sier Anne-Line Thingnes Førsund. Lederen for Naturvernforbundet i Sogn og Fjordane har kjempet mot gruvedumping i Førdefjorden i over 14 år, og er ikke imponert over rettsvernet for fjordene, Norges kanskje fremste merkevare.

IMG_2848

Vei og bane gjennom vernet natur

30.08.2021

Først flyttet de den planlagte jernbanestrekningen dit alle naturvernere sa den i hvert fall ikke burde gå. Så plusset de på en firefelts motorvei. Velkommen til Ringerike.

Truls Gulowsen foto Håkon Mosvold Larsen NTB
Truls Gulowsen (47) er Naturvernforbundets leder

Speideren som ble aktivist

24.08.2021

Han har aksjonert mot oljerigger, vært sersjant i Forsvaret, demonstrert for ulv blant flere tusen ulvemotstandere og saksøkt staten for oljeboring i Arktis. Nå skal Truls Gulowsen (47) lede Naturvernforbundet, og han legger ikke skjul på at han har store ambisjoner.

Partiguide_some_klima- og oljepolitikk
Naturvernforbundets partiguide

Klima- og oljepolitikk

16.08.2021

Aldri har situasjonen vært mer alvorlig. Ifølge den ferske rapporten fra FNs klimapanel må alle land gjennomføre store og raske kutt i utslippene av klimagasser for å hindre katastrofale klimaendringer. FNs generalsekretær António Guterres har oppfordret alle land til å slutte å lete etter mer olje og gass. Hva vil norske partier gjøre?

Partiguide_some_naturmangfold
Naturvernforbundets partiguide

Stans tapet av naturmangfold

16.08.2021

Tap av arter og natur er en stor miljøtrussel, like alvorlig som klimaendringene. Men hvordan møter partiene på Stortinget denne trusselen? Naturvernforbundets partiguide viser at det bare er tre partier som får grønt lys for sin naturmangfoldpolitikk.

Partiguide_some_samferdsel
Naturvernforbundets partiguide

Miljøvennlig samferdsel

16.08.2021

Samferdsel står for en stor andel klimautslippene i Norge. Hvilke partier vil satse på tog framfor nye store motorveier, hvem vil få ned biltrafikken og satse målrettet på syklisme?

Partiguide_some_forbruk(1)
Naturvernforbundets partiguide

Miljøvennlig forbruk

16.08.2021

Norge er blant landene med høyest forbruk av ressurser i verden. Når vi kjøper nye ting, er vi med og forårsaker naturødeleggelser og utslipp av klimagasser og annen forurensning. Hvordan vil partiene på Stortinget arbeide for at det norske forbruket skal bli bærekraftig? Noen av svarene finner du her.

Partiguide_some_naturens rettssikkerhet
Naturvernforbundets partiguide

Rettssikkerhet for naturen

12.08.2021

Sårbar natur bygges ned, antall truede arter stiger og hensynet til natur om miljø kommer ofte i annen rekke. Må det gjøres noen grep for å sørge for naturens rettssikkerhet? Se hva partiene på Stortinget mener om saken her.

0090124 - Oseberg field centre - Photo Harald Pettersen - Statoil

Tidenes viktigste valg?

01.08.2021 | Sist oppdatert: 31.08.2021

Tidligere generasjoner har vært stilt overfor store kriser, men natur- og miljøkrisene overgår dem alle, fordi konsekvensene kan bli voldsomme og langvarige. Hvordan svarer norske partier på denne utfordringen? Vi har bedt dem svare.

DSC_0117 ps

Og bakom faller skogene

25.06.2021 | Sist oppdatert: 25.06.2021

Ved Follsjå i Notodden fortsetter flatehogsten i skog med nasjonale verneverdier. I et unikt skoglandskap, hvor det er funnet 116 rødlistearter, faller nå skogene, en etter en. Tømmeret blir merket og solgt med miljøstempelet PEFC. Også de døde trærne, som er så viktig for artsmangfoldet, hogges og kuttes til flis.

Viser fra 1 til 12 av totalt 397 artikler