Slottsplassen 23. mars. Bård Vegar Solhjell møtte pressen sammen med statsminister Jens Stoltenberg få minutter etter at han var blitt miljøvernminister.
Solheim ut – Solhjell inn
Publisert 30.03.2012 av
Etter fem og et halvt år som miljøvernminister ble Erik Solheim (SV) byttet ut med Bård Vegar Solhjell. – Solheim blir stående som en av Norges desidert viktigste miljøvernministre, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken.
Den 23. mars satte SV-leder Audun Lysbakken punktum for Solheims karriere som miljø- og utviklingsminister og utpekte Bård Vegar Solhjell som hans etterfølger. Det var en ydmyk Solhjell som møtte pressen på Slottsplassen.
– Erik Solheim er en person jeg har sett opp til. Han er den miljøvernministeren som har fått til mest i Norge, sa Solhjell.
Overfor Natur & miljø la han ikke skjul på at det er en utfordrende oppgave han tar fatt på.
– Klimameldingen kommer til å bli vanskelig, men jeg skal stå på for at Norge skal få en god klimamelding som gjør at vi kan beholde ledertrøyen på klima internasjonalt, samtidig som vi får en god nasjonal klimapolitikk, sa Solhjell.
Ønsker lykke til
– Vi vil ønske den nye miljøvernministeren lykke til. Vi tror at Solhjell har alle muligheter til å gjøre en god jobb, sier Haltbrekken.
– Har Solhjell nok faglig tyngde og erfaring?
– Det spørsmålet har blitt stilt om alle miljøvernministre. Jeg tror at mulighetene er store for at han vil gjøre en god jobb, både nasjonalt og internasjonalt.
– Hva tror du ministerskiftet vil ha å si for miljøet?
– Jeg tror at et skifte kan være sunt, at man kan få ny giv. Det er viktig at vi nå får en statsråd som bare er miljøvernminister. Nå trekker de internasjonale klimaforhandlingene ut i tid, og jeg tror det nå er viktig å fokusere på hjemlige tiltak, sier Haltbrekken.
– Solheim fortjener ros – Hvilken betydning har Erik Solheim hatt som miljøvernminister?
– Solheim har spilt en viktig rolle for miljøet i Norge og gjort en god jobb i de internasjonale forhandlingene. Jeg tror ikke vi ville fått regnskogsmilliardene uten Erik Solheim. Solheim fortjener mye ros for den jobben han har gjort. Det er ingen tvil om at han har spilt en veldig viktig rolle i det å reise miljøkampen i Norge. Jeg tror hans engasjement fortsetter, og at han vil være viktig for miljøet i lang tid fremover, sier Haltbrekken.
Solhjell lite kjent for miljø
Den nye miljøvernministeren kommer fra Naustdal i Sogn og Fjordane, og får dermed sannsynligvis en betent sak fra eget nærmiljø på pulten. Nordic Mining har planer om gruvedrift i Engebøfjellet med fjorddeponi i Førdefjorden, og Naustdal kommune har gått inn for planene.
Solhjell er ikke først og fremst kjent for miljøpolitikk. På sin egen blogg omtaler han nær sagt utelukkende sikkerhetspolitiske saker, herunder invasjonen i Afghanistan og krigen i Libya.
- Han er en trygg og erfaren politiker som jeg ser fram til å jobbe med i regjering, sa statsminister Jens Stoltenberg på Slottsplassen da statsrådene ble presentert.
Fra et kontor i Kongens gate i Oslo avslører Duncan Copeland i TMT plyndring av havet utenfor kysten av Vest-Afrika. Han står i frontlinjen i kampen mot ulovlig fiske, eller svartfiske, som er en stor trussel mot livet i verdenshavene.
Laksen er en av Norges internasjonale superstjerner. Men det er skjær i sjøen for den planlagte veksten i lakseproduksjonen. Miljøproblemene er store, og enkelte kommuner har ytret ønsker om utslippsfrie anlegg.
Kan Åfjord være Europas største vindkraftkommune? I den vidstrakte men lite folkerike trønderkommunen med rundt 3200 innbyggere finnes det nå 237 vindturbiner.
Vi kommer helt sikkert til å høre mye mer fra Silje Ask Lundberg fremover. Men i april er det slutt på perioden som leder i Naturvernforbundet, som har vart siden 2016. – Det har vært veldig, veldig stas, sier Lundberg selv.
Det kalles den ukjente virkningen av våre CO2-utslipp. Når konsentasjonen av CO2 øker i lufta, øker det også i havet. Det gjør havet surere. Hva har det å si for livet i havet?
Hvis du sier at du har gått ned femten kilo fordi du kunne veid mer, har du da slanket deg? Ja, absolutt, ifølge måten Norge lager sitt klimaregnskap. På papiret ser det ut som Norge gjør en god klimainnsats, samtidig som vi fortsatt sender store mengder klimagasser opp i atmosfæren.
Flere titalls millioner leppefisk fiskes langs kysten av Sør-Norge. Det er et dyreplageri uten sidestykke og rammer økosystemet hardt. Undersøkelser gjort på Skagerrakkysten viser allerede en kraftig nedgang i flere arter leppefisk. De er i praksis borte fra holmene og bryggene, og det vil ta tiår å få dem tilbake.
Visste du at Norge har verdens største kjente forekomst av kaldtvannskorallrev? Et nytt stort rev er oppdaget i Bømlafjorden på Vestlandet. Revet er minst to kilometer langt, og det er hjem for hundrevis av arter, trolig mange vi aldri har sett før.
Det foregår et omfattende ulovlig fiske i Norge, til tross for at norske farvann er blant de best regulerte i verden. Det er anslått at mellom fem og ti prosent av alt som fanges ikke blir registrert. Det kan ramme sårbare og truede arter.
Det er mange historier om havet. Denne handler om hvordan fiskebestandene langs kysten har blitt utarmet og hvordan en rekke arter er utryddet fra fjorder hvor de har levd i uminnelige tider. Men dette er også historien om hvordan livet kan vende tilbake til norskekysten.
Klimasøksmålet er nylig behandlet i Høyesterett. En plenumsbehandling i Høyesterett er sjeldne saker, og viser hvor prinsipiell saken er. Men søksmålet i Norge er langt fra den eneste klimarettssaken som pågår.
For hundre år siden var Oslofjorden full av liv. Det yret av fisk, hvaler fulgte sildestimene inn i fjorden, og i dypet lurte store haier. Nå er hvalene og haiene borte, kysttorsken er nær kollaps og døde soner med livløst vann har vokst. Klokken tikker for Oslofjorden.