Slottsplassen 23. mars. Bård Vegar Solhjell møtte pressen sammen med statsminister Jens Stoltenberg få minutter etter at han var blitt miljøvernminister.
Solheim ut – Solhjell inn
Publisert 30.03.2012 av
Etter fem og et halvt år som miljøvernminister ble Erik Solheim (SV) byttet ut med Bård Vegar Solhjell. – Solheim blir stående som en av Norges desidert viktigste miljøvernministre, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken.
Den 23. mars satte SV-leder Audun Lysbakken punktum for Solheims karriere som miljø- og utviklingsminister og utpekte Bård Vegar Solhjell som hans etterfølger. Det var en ydmyk Solhjell som møtte pressen på Slottsplassen.
– Erik Solheim er en person jeg har sett opp til. Han er den miljøvernministeren som har fått til mest i Norge, sa Solhjell.
Overfor Natur & miljø la han ikke skjul på at det er en utfordrende oppgave han tar fatt på.
– Klimameldingen kommer til å bli vanskelig, men jeg skal stå på for at Norge skal få en god klimamelding som gjør at vi kan beholde ledertrøyen på klima internasjonalt, samtidig som vi får en god nasjonal klimapolitikk, sa Solhjell.
Ønsker lykke til
– Vi vil ønske den nye miljøvernministeren lykke til. Vi tror at Solhjell har alle muligheter til å gjøre en god jobb, sier Haltbrekken.
– Har Solhjell nok faglig tyngde og erfaring?
– Det spørsmålet har blitt stilt om alle miljøvernministre. Jeg tror at mulighetene er store for at han vil gjøre en god jobb, både nasjonalt og internasjonalt.
– Hva tror du ministerskiftet vil ha å si for miljøet?
– Jeg tror at et skifte kan være sunt, at man kan få ny giv. Det er viktig at vi nå får en statsråd som bare er miljøvernminister. Nå trekker de internasjonale klimaforhandlingene ut i tid, og jeg tror det nå er viktig å fokusere på hjemlige tiltak, sier Haltbrekken.
– Solheim fortjener ros – Hvilken betydning har Erik Solheim hatt som miljøvernminister?
– Solheim har spilt en viktig rolle for miljøet i Norge og gjort en god jobb i de internasjonale forhandlingene. Jeg tror ikke vi ville fått regnskogsmilliardene uten Erik Solheim. Solheim fortjener mye ros for den jobben han har gjort. Det er ingen tvil om at han har spilt en veldig viktig rolle i det å reise miljøkampen i Norge. Jeg tror hans engasjement fortsetter, og at han vil være viktig for miljøet i lang tid fremover, sier Haltbrekken.
Solhjell lite kjent for miljø
Den nye miljøvernministeren kommer fra Naustdal i Sogn og Fjordane, og får dermed sannsynligvis en betent sak fra eget nærmiljø på pulten. Nordic Mining har planer om gruvedrift i Engebøfjellet med fjorddeponi i Førdefjorden, og Naustdal kommune har gått inn for planene.
Solhjell er ikke først og fremst kjent for miljøpolitikk. På sin egen blogg omtaler han nær sagt utelukkende sikkerhetspolitiske saker, herunder invasjonen i Afghanistan og krigen i Libya.
- Han er en trygg og erfaren politiker som jeg ser fram til å jobbe med i regjering, sa statsminister Jens Stoltenberg på Slottsplassen da statsrådene ble presentert.
Måten vi bruker arealene er den største trusselen mot naturmangfoldet i Norge. Det har ført flere tusen arter til rødlisten og satt mange naturtyper i fare. Områdene uten tunge tekniske inngrep blir stadig mindre. De siste tiårene har vi mistet 30 fotballbaner med villmarkspreget natur hver eneste dag. Ingenting tyder på at trenden vil snu, snarere tvert imot.
Flere steder i verden trekkes stater og selskaper for domstolene på grunn av manglende evne til å kutte klimagassutslipp. I FNs klimaforhandlinger krever mange land adgang til erstatning fra rike utslippsland for tap og skade som skyldes klimaendringer. Det kan bli dyrt for Norge, mener tidligere høyesterettsadvokat.
– Det er nesten bare i Norge det kreves at debatten må nyanseres med at gass er klimavennlig. Gass er oljas svar på Marlboro light. Røyker du Marlboro light, spør Wenche Skorge i en facebookpost. Hun har gått fra et liv i oljebransjen til Naturvernforbundets sentralstyre. Noen ser på henne som en sviker.
Det er enorme mengder gass der, nok til å fortsette produksjonen lenge etter at alle klimautslipp må være kuttet. Silje Ask Lundberg dro til Nordsjøen for å måle krefter med det største trollet på norsk sokkel.
Hvem har skylda når massive utslipp fra norsk olje og gass bidrar til ødeleggende klimaendringer i andre land? Vi som produserer det, eller de som brenner det? I flere tiår har norske regjeringer holdt olja utenfor klimapolitikken, men nå er dette skillet i ferd med å bryte sammen.
Norge kan bli fossilfritt i løpet av tjue år uten massiv utbygging av fornybar energi i norsk natur. Det viser en ny rapport fra Naturvernforbundet, som peker på at olje- og gassindustrien må legges ned innen 2040.
Ved inngangen til 2020-årene går norske oljepumper for fullt, og jakten etter ny olje og gass fortsetter i rekordtempo, som om det ikke fantes noen klimakrise.
Naturvernforbundet er med som partshjelp når Folkets klimasøksmål nå kommer opp for lagmannsretten. Staten saksøkes for tildeling av oljelisenser i Barentshavet i 2016. Er oljeleting i Arktis i strid med grunnlovens miljøparagraf?
Midt i juli i år kom beskjeden, og 28. oktober ble ankene forkastet. Klima- og miljødepartementet har bekreftet Miljødirektoratets tillatelse til prøveboring etter olje i det som omtales som «torskens fødestue». Trænarevet er et svært levende og produktivt korallrev, yngle- og tumleplass for fisk og ligger nær Lofoten.
Klimakampen er kampen vi ikke kan tape. Konsekvensene merkes allerede, både i Norge og mange steder i verden. Is og permafrost smelter, og været blir mindre forutsigbart. Gjennomsnittstemperaturen de siste årene har økt over hele kloden, og mest dramatisk har økningen vært i arktiske strøk. På Svalbard har temperaturen økt tre ganger mer enn klodens snitt.
Trøndelagskysten er et vakkert stykke Norge. Men det er også vindfullt, med en stadig trekk inn fra storhavet. Derfor får Trøndelag en svært høy tetthet av vindturbiner, hvis utbyggerne får alle sine ønsker oppfylt. Innlandet spares heller ikke for vindkraftplanene. Et opprør brer seg nå fra Frøya i sør til Namdal i nord, med aksjoner, harde fronter og splittelse som resultat. Er prisen for strømmen for høy?