Tap av arter og natur er en stor miljøtrussel, like alvorlig som klimaendringene. Men hvordan møter partiene på Stortinget denne trusselen? Naturvernforbundets partiguide viser at det bare er tre partier som får grønt lys for sin naturmangfoldpolitikk.
Måten vi mennesker bruker landet vårt på har fått store konsekvenser for natur og arter. Av de 20 915 artene som er vurdert, står 4438 på rødlisten og hele 2355 er utrydningstruede. Når det gjelder naturtyper, står 123 av 258 på rødlisten, 74 av dem er truet. Arealinngrep er den viktigste årsaken til at arter og natur er truet i Norge.
For å hjelpe velgerne ved årets valg har vi laget en guide til partienes miljøpolitikk. Vi har bedt partiene på Stortinget om å ta stilling til 37 forskjellige miljøtiltak innen temaene naturens rettssikkerhet, samferdsel, naturmangfold, klima/olje og internasjonal miljøpolitikk.
Naturmangfold
Vi ba partiene som å si JA eller NEI til tolv spørsmål om naturmangfold. Her er partienes samlede skåre på dette temaet: Grønt lys: SV, MDG og Rødt Gult lys: Venstre og KrF Rødt lys: Ap, Sp, Høyre og Frp
Det er nå bare Norge og Papua Ny-Guinea som tillater nyer gruvedeponier i sjøen. Venstre, KrF, MDG, SV og Rødt mener at gruvedumpingen i Førdefjorden (bildet) og Repparfjorden må stanses. Foto: Wim Lassche
Spørsmålene
11. All naturødeleggende vindindustri må stanses. Utbygging av vindkraft på land må begrenses til mindre anlegg i industrialiserte områder.
Rødt SV Ap Sp MDG KrF Venstre Høyre Frp
12. Alle gitte vindkraftkonsesjoner som har konsekvensutredninger eldre enn 5 år må gjennomgå ny konsesjonsbehandling. Konsesjonshavere som søker om utsatt oppstart av drift må få avslag.
Rødt SV Ap Sp MDG KrF Venstre Høyre Frp
13. Ingen havvindutbygging før lovverk og forvaltning har ufravikelige krav om hensyn til natur og økosystem.
Rødt SV Ap Sp MDG KrF Venstre Høyre Frp
14. Utvide naturmangfoldloven slik at hele loven gjelder i alle norske havområder.
Rødt SV Ap Sp MDG KrF Venstre Høyre Frp
15. Minst 30 prosent av havområdene i Norge vernet innen 2030.
Rødt SV Ap Sp MDG KrF Venstre Høyre Frp
16. Stanse tildeling av nye konsesjoner til fiskeoppdrett, med mindre det skjer i lukkede og rømningssikre anlegg.
Rødt SV Ap Sp MDG KrF Venstre Høyre Frp
17. Stanse naturskadelige hytteprosjekter og lage regionale planer for skånsom og begrenset hyttebygging i egnede arealer.
Rødt SV Ap Sp MDG KrF Venstre Høyre Frp
18. Dumping av gruveavfall i sjø forbys i Norge, og gruveprosjektene med sjødeponi i Repparfjorden og Førdefjorden stanses.
Rødt SV Ap Sp MDG KrF Venstre Høyre Frp
19. Minst 10 prosent av den produktive skogen vernet innen 2025.
Rødt SV Ap Sp MDG KrF Venstre Høyre Frp
20. Vedta minst 20 nye prioriterte arter og 10 utvalgte naturtyper i neste stortingsperiode.
Rødt SV Ap Sp MDG KrF Venstre Høyre Frp
21. Reversere frislippet av vannskuter og fornøyelseskjøring med snøskuter gjennom strengere dispensasjonsordninger.
Rødt SV Ap Sp MDG KrF Venstre Høyre Frp
22. Innføre langvarig moratorium mot mineralutvinning på norsk kontinentalsokkel inntil et biologisk solid kunnskapsgrunnlag er etablert.
Veier, hyttefelt, kraftgater, vindkraftanlegg og vannkraftverk spiser seg stadig inn i norske naturområder. Bare 11,5 prosent av Norges areal er nå villmarkspreget. De siste tretti årene er villmarka redusert med 2350 kvadratkilometer, og det er inngrep i alle naturtyper. Hele 70 prosent av de store vassdragene våre er berørt av kraftutbygging. Det bygges mer enn seks tusen nye hytter i året, mange av dem i sårbare områder. Vindkraftverkene som er bygget og planlagt vil legge beslag på 630 kvadratkilometer inngrepsfri natur. Byggeaktiviteten i strandsonen er stor. Nå er 32,5 prosent av det tilgjengelige strandsonearealet utbygd. I tillegg er det gitt hundrevis av konsesjoner til oppdrettsanlegg, som påvirker og skader økosystemer langs kysten.
Om partiguiden
Partiguiden er laget av Natur & miljøs redaksjon med faglig støtte fra Naturvernforbundets fagavdeling. Undersøkelsen består av 37 spørsmål innen temaene naturens rettssikkerhet, samferdsel, naturmangfold, klima og olje, forbruk og internasjonal miljøpolitikk. Partiene besvarte undersøkelsen i perioden fra 8. mai – 2. juni.
Måten vi bruker arealene er den største trusselen mot naturmangfoldet i Norge. Det har ført flere tusen arter til rødlisten og satt mange naturtyper i fare. Områdene uten tunge tekniske inngrep blir stadig mindre. De siste tiårene har vi mistet 30 fotballbaner med villmarkspreget natur hver eneste dag. Ingenting tyder på at trenden vil snu, snarere tvert imot.
Flere steder i verden trekkes stater og selskaper for domstolene på grunn av manglende evne til å kutte klimagassutslipp. I FNs klimaforhandlinger krever mange land adgang til erstatning fra rike utslippsland for tap og skade som skyldes klimaendringer. Det kan bli dyrt for Norge, mener tidligere høyesterettsadvokat.
– Det er nesten bare i Norge det kreves at debatten må nyanseres med at gass er klimavennlig. Gass er oljas svar på Marlboro light. Røyker du Marlboro light, spør Wenche Skorge i en facebookpost. Hun har gått fra et liv i oljebransjen til Naturvernforbundets sentralstyre. Noen ser på henne som en sviker.
Det er enorme mengder gass der, nok til å fortsette produksjonen lenge etter at alle klimautslipp må være kuttet. Silje Ask Lundberg dro til Nordsjøen for å måle krefter med det største trollet på norsk sokkel.
Hvem har skylda når massive utslipp fra norsk olje og gass bidrar til ødeleggende klimaendringer i andre land? Vi som produserer det, eller de som brenner det? I flere tiår har norske regjeringer holdt olja utenfor klimapolitikken, men nå er dette skillet i ferd med å bryte sammen.
Norge kan bli fossilfritt i løpet av tjue år uten massiv utbygging av fornybar energi i norsk natur. Det viser en ny rapport fra Naturvernforbundet, som peker på at olje- og gassindustrien må legges ned innen 2040.
Ved inngangen til 2020-årene går norske oljepumper for fullt, og jakten etter ny olje og gass fortsetter i rekordtempo, som om det ikke fantes noen klimakrise.
Naturvernforbundet er med som partshjelp når Folkets klimasøksmål nå kommer opp for lagmannsretten. Staten saksøkes for tildeling av oljelisenser i Barentshavet i 2016. Er oljeleting i Arktis i strid med grunnlovens miljøparagraf?
Midt i juli i år kom beskjeden, og 28. oktober ble ankene forkastet. Klima- og miljødepartementet har bekreftet Miljødirektoratets tillatelse til prøveboring etter olje i det som omtales som «torskens fødestue». Trænarevet er et svært levende og produktivt korallrev, yngle- og tumleplass for fisk og ligger nær Lofoten.
Klimakampen er kampen vi ikke kan tape. Konsekvensene merkes allerede, både i Norge og mange steder i verden. Is og permafrost smelter, og været blir mindre forutsigbart. Gjennomsnittstemperaturen de siste årene har økt over hele kloden, og mest dramatisk har økningen vært i arktiske strøk. På Svalbard har temperaturen økt tre ganger mer enn klodens snitt.
Trøndelagskysten er et vakkert stykke Norge. Men det er også vindfullt, med en stadig trekk inn fra storhavet. Derfor får Trøndelag en svært høy tetthet av vindturbiner, hvis utbyggerne får alle sine ønsker oppfylt. Innlandet spares heller ikke for vindkraftplanene. Et opprør brer seg nå fra Frøya i sør til Namdal i nord, med aksjoner, harde fronter og splittelse som resultat. Er prisen for strømmen for høy?