FNs klimasjef Christiana Figueres kritiseres, både for å delta på kullindustriens seminar og for å godkjenne utvisningen av tre unge aktivister fra klimatoppmøtet. Foto: IISD
Klimatoppmøtet COP19 i Warszawa:
Toppmøte med skitne sponsorer
Publisert 13.11.2013 av
Klimatoppmøtet i Warszawa kritiseres for å la seg bruke av bedrifter og næringer som representerer noen av verdens verste forurensere.
I neste uke vil Verdens kullforening (World Coal Association) holde sitt årlige internasjonale seminar. Betimelig nok holdes møtet i Warszawa, midt under FNs klimaforhandlinger, og har for anledningen byttet navn til «Internasjonalt kull- og klimaseminar». Møtet holdes til alt overmål i lokalene til Polens finansdepartement, på en av byens fineste adresser: Trekorsplassen. En av hovedtalerne på kullseminaret er FNs klimasjef Christiana Figueres, som har blitt kraftig kritisert for å ha takket ja til invitasjonen.
- Misbruker sin stilling
Sjefen for forhandlingene i Polen, miljøvernminister Marcin Korolec, mener motstanden mot kullmøtet er merkelig.
- Dette er ingen plass for konfrontasjon, isolasjon og seleksjon, sier Korolec, som understreker at man må snakke med alle parter i saken.
Julia Michalak fra Climate Action Network (CAN), der Naturvernforbundet og Natur og Ungdom er to av de norske medlemsorganisasjonene, mener Korolec misbruker sin stilling som forhandlingsleder.
- Ved å støtte og huse et kullmøte midt under FNs klimaforhandlinger har Polen vist at de foretrekker å prioritere sine egne, egoistiske interesser og interessene til kullindustrien, foran det å arbeide sammen for å nå en global klimaavtale før 2015, sa Michalak til RTCC.
Forsvarer kullmøte
FNs klimasjef Figueres forsvarer sin beslutning om å snakke på kullindustriens møte.
- Vi kan ikke bare snakke til menigheten. Vi trenger mye, mye mer engasjement, og må bygge bro utenfor vår egen vennekrets. Spesielt må vi engasjere de som kan og må bidra mye til løsningen. Det er bare gjennom slikt engasjement vi kan nå en global konsensus på de kritiske spørsmålene i vår tid, slik at alternativene vi har for å møte utfordringene kan komme frem i lyset, skriver Figueres i et svar til ungdomsorganisasjonene.
Norges forhandlingsleder Aslak Brun sa på et pressemøte i forkant av klimaforhandlingene i Warszawa at han trodde sammenfallet mellom de to møtene var tilfeldig.
Tapetsert med reklame
Samtidig er lokalene der klimaforhandlingene pågår tapetsert med firmalogoer fra selskaper som miljøbevegelsen har kritisert i en årrekke. Gruveselskaper, bensinstasjonkjeder, bilprodusenter og flyselskaper preger forhandlingslokalene. Emirates Airlines har levert røde sakkosekker til klimatoppmøtet, mens gruveselskapet ArcelorMittal har store bannere på bygningene. Selskapet har i en årrekke blitt kritisert for dårlig profil både på miljø og sosiale spørsmål, og en fire år gammel rapport fra CEE Bankwatch om selskapets miljøsatsing fikk navnet «ArcelorMittal: Going Nowhere Slowly».
Utvist
I går ble tre ungdomsrepresentanter utvist fra klimatoppmøtet, for å ha organisert en demonstrasjon uten tillatelse. Ungdommene, fra organisasjonene Young Friends of the Earth og Earth in Brackets, viste plakater til støtte for ofrene etter tyfonen på Filippinene.
- På denne konferansen er det ok med store reklameplakater for selskaper som forårsaker store klimautslipp. Mens tre ungdommer, som viste frem en plakat i solidaritet med ofrene på Filippinene, har blitt kastet ut fra konferansen. Vi trenger en omorganisering av hele systemet på klimaforhandlingene, sa leder Asad Rehman i Friends of the Earth Europe under en pressekonferanse onsdag.
Hvis du sier at du har gått ned femten kilo fordi du kunne veid mer, har du da slanket deg? Ja, absolutt, ifølge måten Norge lager sitt klimaregnskap. På papiret ser det ut som Norge gjør en god klimainnsats, samtidig som vi fortsatt sender store mengder klimagasser opp i atmosfæren.
Flere titalls millioner leppefisk fiskes langs kysten av Sør-Norge. Det er et dyreplageri uten sidestykke og rammer økosystemet hardt. Undersøkelser gjort på Skagerrakkysten viser allerede en kraftig nedgang i flere arter leppefisk. De er i praksis borte fra holmene og bryggene, og det vil ta tiår å få dem tilbake.
Visste du at Norge har verdens største kjente forekomst av kaldtvannskorallrev? Et nytt stort rev er oppdaget i Bømlafjorden på Vestlandet. Revet er minst to kilometer langt, og det er hjem for hundrevis av arter, trolig mange vi aldri har sett før.
Det foregår et omfattende ulovlig fiske i Norge, til tross for at norske farvann er blant de best regulerte i verden. Det er anslått at mellom fem og ti prosent av alt som fanges ikke blir registrert. Det kan ramme sårbare og truede arter.
Det er mange historier om havet. Denne handler om hvordan fiskebestandene langs kysten har blitt utarmet og hvordan en rekke arter er utryddet fra fjorder hvor de har levd i uminnelige tider. Men dette er også historien om hvordan livet kan vende tilbake til norskekysten.
Klimasøksmålet er nylig behandlet i Høyesterett. En plenumsbehandling i Høyesterett er sjeldne saker, og viser hvor prinsipiell saken er. Men søksmålet i Norge er langt fra den eneste klimarettssaken som pågår.
For hundre år siden var Oslofjorden full av liv. Det yret av fisk, hvaler fulgte sildestimene inn i fjorden, og i dypet lurte store haier. Nå er hvalene og haiene borte, kysttorsken er nær kollaps og døde soner med livløst vann har vokst. Klokken tikker for Oslofjorden.
Vi nordmenn er verdensmestere i å pusse opp og oppgradere hjemmene våre. Hvert år bruker vi nærmere 90 milliarder på oppussing, og over 20 milliarder av disse er kun til møbler og innredning.
Når jeg er ute i skogen, er det åpenbart for meg at vi må ta vare på naturen. Bjørkebladene rasler i vinden, skjegglaven henger i raggete strimer, løvsangeren synger. Å erstatte dette med parkeringsplasser virker utenkelig. Likevel blir naturen borte i et skremmende tempo. Beslutningstagere veier opp økonomiske fordeler mot naturens verdi, og naturen taper, gang på gang.
Det er mye å si om regjeringen Solbergs innsats for naturvernet. Men når det gjelder vern av vassdrag har naturvernere fått medhold i svært mye. – Ganske fantastisk, egentlig, sier elvevernnestor Per Flatberg.
Med utsiktsstoler, seterdrift, iskunst og konsulentvirksomhet viser våtmarkssenteret for Dokkadeltaet, ett av Norges mest velbevarte elvedeltaer, hvordan naturvern kan gi utvikling og arbeidsplasser.