FNs klimasjef Christiana Figueres kritiseres, både for å delta på kullindustriens seminar og for å godkjenne utvisningen av tre unge aktivister fra klimatoppmøtet. Foto: IISD
Klimatoppmøtet COP19 i Warszawa:
Toppmøte med skitne sponsorer
Publisert 13.11.2013 av
Klimatoppmøtet i Warszawa kritiseres for å la seg bruke av bedrifter og næringer som representerer noen av verdens verste forurensere.
I neste uke vil Verdens kullforening (World Coal Association) holde sitt årlige internasjonale seminar. Betimelig nok holdes møtet i Warszawa, midt under FNs klimaforhandlinger, og har for anledningen byttet navn til «Internasjonalt kull- og klimaseminar». Møtet holdes til alt overmål i lokalene til Polens finansdepartement, på en av byens fineste adresser: Trekorsplassen. En av hovedtalerne på kullseminaret er FNs klimasjef Christiana Figueres, som har blitt kraftig kritisert for å ha takket ja til invitasjonen.
- Misbruker sin stilling
Sjefen for forhandlingene i Polen, miljøvernminister Marcin Korolec, mener motstanden mot kullmøtet er merkelig.
- Dette er ingen plass for konfrontasjon, isolasjon og seleksjon, sier Korolec, som understreker at man må snakke med alle parter i saken.
Julia Michalak fra Climate Action Network (CAN), der Naturvernforbundet og Natur og Ungdom er to av de norske medlemsorganisasjonene, mener Korolec misbruker sin stilling som forhandlingsleder.
- Ved å støtte og huse et kullmøte midt under FNs klimaforhandlinger har Polen vist at de foretrekker å prioritere sine egne, egoistiske interesser og interessene til kullindustrien, foran det å arbeide sammen for å nå en global klimaavtale før 2015, sa Michalak til RTCC.
Forsvarer kullmøte
FNs klimasjef Figueres forsvarer sin beslutning om å snakke på kullindustriens møte.
- Vi kan ikke bare snakke til menigheten. Vi trenger mye, mye mer engasjement, og må bygge bro utenfor vår egen vennekrets. Spesielt må vi engasjere de som kan og må bidra mye til løsningen. Det er bare gjennom slikt engasjement vi kan nå en global konsensus på de kritiske spørsmålene i vår tid, slik at alternativene vi har for å møte utfordringene kan komme frem i lyset, skriver Figueres i et svar til ungdomsorganisasjonene.
Norges forhandlingsleder Aslak Brun sa på et pressemøte i forkant av klimaforhandlingene i Warszawa at han trodde sammenfallet mellom de to møtene var tilfeldig.
Tapetsert med reklame
Samtidig er lokalene der klimaforhandlingene pågår tapetsert med firmalogoer fra selskaper som miljøbevegelsen har kritisert i en årrekke. Gruveselskaper, bensinstasjonkjeder, bilprodusenter og flyselskaper preger forhandlingslokalene. Emirates Airlines har levert røde sakkosekker til klimatoppmøtet, mens gruveselskapet ArcelorMittal har store bannere på bygningene. Selskapet har i en årrekke blitt kritisert for dårlig profil både på miljø og sosiale spørsmål, og en fire år gammel rapport fra CEE Bankwatch om selskapets miljøsatsing fikk navnet «ArcelorMittal: Going Nowhere Slowly».
Utvist
I går ble tre ungdomsrepresentanter utvist fra klimatoppmøtet, for å ha organisert en demonstrasjon uten tillatelse. Ungdommene, fra organisasjonene Young Friends of the Earth og Earth in Brackets, viste plakater til støtte for ofrene etter tyfonen på Filippinene.
- På denne konferansen er det ok med store reklameplakater for selskaper som forårsaker store klimautslipp. Mens tre ungdommer, som viste frem en plakat i solidaritet med ofrene på Filippinene, har blitt kastet ut fra konferansen. Vi trenger en omorganisering av hele systemet på klimaforhandlingene, sa leder Asad Rehman i Friends of the Earth Europe under en pressekonferanse onsdag.
Snøbrettlegenden Terje Håkonsen er opptatt av hva han putter i kroppen. Han er en av mange som mener det er lurt å spise mindre kjøtt generelt, men også mer bærekraftig kjøtt når man først velger det.
Lofoten med oljeplattformer, vernede elver lagt i rør, tidenes ulveslakt og økte klimagassutslipp? Eller skal vi endelig komme i gang med det grønne skiftet? Hva som skjer de fire neste årene avgjøres av hva du stemmer ved høstens valg.
Hva er det med havet? Hva er det med Lofoten, Vesterålen og Senja? Hva er det med Silje Ask Lundberg, som får Norges eldste miljøorganisasjon til å reise seg i stående applaus?
Du kan ikke forstå det uten å ha vært der. Uten å ha sett fiskerne, som rolig går langs kaiene i røde og blå kjeledresser, uten å ha hørt skrikene fra tusenvis av krykkjer, kjent lukten av torsk som tørker. Og du forstår det nok ikke helt, da heller. Men det du forstår, er at for folk på Røst er havet alt.
Har du hørt historien om de tre små fisk … Ja, du har kanskje hørt at de endte sine liv i en fiskehandlers disk. Men visste du at kysttorsken er kjempeviktig for livet langs norskekysten
Plastforsøpling er i ferd med å bli et av våre største miljøproblemer. Det har Kystlotteriet og elevene på Glemmen videregående skole tenkt å gjøre noe med.
Alt vi har, stammer fra naturen. Den gir oss ressursene vi trenger for å leve, utvikle oss, bygge og bo. Den gir oss livsnødvendigheter som ren luft, rent vann og mat. Den gir oss grunnlaget for vår industri, vår produksjon og vårt forbruk. Så hvorfor tenker vi ikke mer på hva naturen faktisk gir oss? Og hvorfor tar vi ikke bedre vare på den?
Det er nesten magisk. En smed kjenner stålets hemmelighet og kan fikse det meste som er laget av metall. Men nå er hemmeligheten deres «stjålet» – og misbrukt på det groveste.
Hver flaggermus fanger mellom tusenvis av mygg og andre insekter hvert døgn. Når du går og legger deg, flyr de skrikende ut i natten på jakt. Men du kan ikke høre dem.
De finner lite, selv der det bugner av truede arter og sjeldne naturtyper. I det siste er det avdekket en rekke saker der kraftselskapenes innleide konsulenter har oversett store naturverdier. Det fører ofte til at utbyggeren får legge elva i rør.