Bli årets fikser!
11.01.2016
Er du en fikser? Har du reparert, pusset opp eller fikset noe som var ødelagt eller utgått på dato? Send oss bilder og bli med i vår fiksekonkurranse!
FNs klimasjef Christiana Figueres kritiseres, både for å delta på kullindustriens seminar og for å godkjenne utvisningen av tre unge aktivister fra klimatoppmøtet. Foto: IISD
Klimatoppmøtet COP19 i Warszawa:
I neste uke vil Verdens kullforening (World Coal Association) holde sitt årlige internasjonale seminar. Betimelig nok holdes møtet i Warszawa, midt under FNs klimaforhandlinger, og har for anledningen byttet navn til «Internasjonalt kull- og klimaseminar». Møtet holdes til alt overmål i lokalene til Polens finansdepartement, på en av byens fineste adresser: Trekorsplassen. En av hovedtalerne på kullseminaret er FNs klimasjef Christiana Figueres, som har blitt kraftig kritisert for å ha takket ja til invitasjonen.
- Misbruker sin stilling
Sjefen for forhandlingene i Polen, miljøvernminister Marcin Korolec, mener motstanden mot kullmøtet er merkelig.
- Dette er ingen plass for konfrontasjon, isolasjon og seleksjon, sier Korolec, som understreker at man må snakke med alle parter i saken.
Julia Michalak fra Climate Action Network (CAN), der Naturvernforbundet og Natur og Ungdom er to av de norske medlemsorganisasjonene, mener Korolec misbruker sin stilling som forhandlingsleder.
- Ved å støtte og huse et kullmøte midt under FNs klimaforhandlinger har Polen vist at de foretrekker å prioritere sine egne, egoistiske interesser og interessene til kullindustrien, foran det å arbeide sammen for å nå en global klimaavtale før 2015, sa Michalak til RTCC.
Forsvarer kullmøte
FNs klimasjef Figueres forsvarer sin beslutning om å snakke på kullindustriens møte.
- Vi kan ikke bare snakke til menigheten. Vi trenger mye, mye mer engasjement, og må bygge bro utenfor vår egen vennekrets. Spesielt må vi engasjere de som kan og må bidra mye til løsningen. Det er bare gjennom slikt engasjement vi kan nå en global konsensus på de kritiske spørsmålene i vår tid, slik at alternativene vi har for å møte utfordringene kan komme frem i lyset, skriver Figueres i et svar til ungdomsorganisasjonene.
Norges forhandlingsleder Aslak Brun sa på et pressemøte i forkant av klimaforhandlingene i Warszawa at han trodde sammenfallet mellom de to møtene var tilfeldig.
Tapetsert med reklame
Samtidig er lokalene der klimaforhandlingene pågår tapetsert med firmalogoer fra selskaper som miljøbevegelsen har kritisert i en årrekke. Gruveselskaper, bensinstasjonkjeder, bilprodusenter og flyselskaper preger forhandlingslokalene. Emirates Airlines har levert røde sakkosekker til klimatoppmøtet, mens gruveselskapet ArcelorMittal har store bannere på bygningene. Selskapet har i en årrekke blitt kritisert for dårlig profil både på miljø og sosiale spørsmål, og en fire år gammel rapport fra CEE Bankwatch om selskapets miljøsatsing fikk navnet «ArcelorMittal: Going Nowhere Slowly».
Utvist
I går ble tre ungdomsrepresentanter utvist fra klimatoppmøtet, for å ha organisert en demonstrasjon uten tillatelse. Ungdommene, fra organisasjonene Young Friends of the Earth og Earth in Brackets, viste plakater til støtte for ofrene etter tyfonen på Filippinene.
- På denne konferansen er det ok med store reklameplakater for selskaper som forårsaker store klimautslipp. Mens tre ungdommer, som viste frem en plakat i solidaritet med ofrene på Filippinene, har blitt kastet ut fra konferansen. Vi trenger en omorganisering av hele systemet på klimaforhandlingene, sa leder Asad Rehman i Friends of the Earth Europe under en pressekonferanse onsdag.
11.01.2016
Er du en fikser? Har du reparert, pusset opp eller fikset noe som var ødelagt eller utgått på dato? Send oss bilder og bli med i vår fiksekonkurranse!
15.12.2015
Her finner du alle Natur & miljøs artikler fra klimatoppmøtet i Paris.
15.12.2015
Er du lei overfylte kjøpesentre, plastemballasje og glanset julepapir? Ta julen tilbake ved å lage dine egne miljøvennlige julegaver.
15.12.2015
Gunilla og Eivind kan trylle. Ting som noen kaller søppel – verdiløst og forlatt, ting uten hjem – forvandles til trendy interiør. Eller kanskje en helt unik julegave …
12.12.2015
I dag ble Paris-avtalen vedtatt under klimatoppmøtet. Dette er den første klimaavtalen som omfatter hele verden. Natur & miljø har fulgt fremleggelsen og debatten frem til vedtaket klokken 19.26 lørdag kveld.
11.12.2015
Et klimatoppmøte er ikke bare politiske forhandlinger og dragkamper. Det er også verdens største treff og markedsplass for bedrifter, forskere, klimaaktivister og andre som er engasjert. Samtidig prøver alle land å ta seg best mulig ut.
10.12.2015
Klimaforhandlingene i Paris er inne i en avgjørende fase. Det vil si at lite lekker ut, og mye foregår i lukkede rom. Gryende konflikter mellom store forhandlingsblokker gjør imidlertid arbeidet vanskelig. En revidert avtaletekst skal legges frem i dag klokken 19.
09.12.2015
Klimatoppmøtet i Paris gikk i dag inn i sin mest spente fase. Et nytt forslag til avtale er på bordet, og miljøorganisasjoner fra hele verden mener det er for veikt. Det samme mener en koalisjon av over 90 ambisiøse land, der Norge og USA er med. Forhandlingene vil nå pågå døgnet rundt.
09.12.2015
Et klimatoppmøte tiltrekker seg alltid tusenvis av demonstranter, aktivister, kunstnere og andre som ønsker å si sin hjertens mening om mangelen på klimahandling. I Paris møtes disse på kunstsenteret 104. Natur & miljø loddet stemningen.
08.12.2015
Danskene vinner, mens Norge faller bakover på en anerkjent klimaindeks utarbeidet av Germanwatch.
07.12.2015
På klimatoppmøtet i Paris presenterte Norge et partnerskap med oljebransjen for å få ned metanutslipp og fakling fra oljeutvinning. Miljøorganisasjoner mener dette grønnvasker oljebransjen, og ber om at slike initiativer stenges ute fra FNs klimaprosess.
06.12.2015
Aksjonister fra Besteforeldrenes klimaaksjon gjorde seg bemerket på Folkets klimatoppmøte i Montreuil utenfor Paris i dag. Med kassegitar, bannere og høye rop krevde de klimahandling fra Norge.